Elf 13, de voormalige pastoor van Arskerk, is een van de negen genomineerden van de Dirk Roosenburgprijs; de tweejaarlijkse architectuurprijs van Eindhoven. De nominaties werden op 26 juni 2013 bekendgemaakt. De Dirk Roosenburgprijs heeft als doel de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Eindhoven te bevorderen door middel van openbare discussie. De prijs wordt toegekend aan een uitgevoerd project binnen de grenzen van de gemeente. Daarbij telt de kwaliteit van het project zelf, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving, bruikbaarheid en identiteit van de stad. De organisatie van de prijs is in handen van het Architectuurcentrum Eindhoven, samen met de gemeente Eindhoven en de BNA. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 25 oktober tijdens de Dutch Design Week (DDW).

 

Jury

Op donderdag 5 september bezoekt de jury de genomineerde projecten. De jury bestaat uit:
Jaap Huisman, publicist / hoofdredacteur Smaak, Bart Reuser, architect / directeur NEXT architects, Rob van der Velde, stedenbouwkundige / directeur Atelier Dutch, Frans Gijsbers, voorzitter commissie Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Eindhoven en Juliette Bekkering, architect / directeur BekkeringAdams, hoogleraar TU/e. In oktober zal ook het publiek betrokken worden in de discussie en kan het publiek ook stemmen.

 

Waarom Elf13?

De voorzitter van de nominatiecommissie Annette Marx liet weten dat het niet gemakkelijk was om tot deze keuze te komen. Er waren maar liefst 60 uiteenlopende projecten, waaronder ook ontwerpen voor groen, straatinrichtingen, bruggen en pleinen. De nominatiecommissie zei het volgende over de keuze van Elf13: “De voormalige pastoor Van Arskerk biedt sinds 2012 onderdak aan De Combinatie Jeugdzorg en enkele zorggerelateerde instellingen. Meest opvallend aan de ingreep van Wijnen Architectuur is de toevoeging van een gestapeld volume in de kerk. Door intelligente akoestische ingrepen heeft het gebouw een aangenaam geluidsniveau. De sfeer is prettig en ongedwongen, maar tegelijk ook sereen, mede door het spel van direct zonlicht door de raampartijen. Dit geslaagde project bezit de potentie om de discussie over de herbestemming van kerken aan te wakkeren."

 

Naast Elf13 (ontwerp Wijnen Architectuur en opdrachtgever Woonbedrijf) zijn genomineerd:

 

Kapel St. Joseph
Ontwerp: Bo.2, Tilburg 
Opdrachtgever: Kerkelijke Instelling Erfgoed Glorieux, Eindhoven

 

Catalyst
Ontwerp: Inbo, Eindhoven
Opdrachtgever: Twice Eindhoven bv (Brainport Development), Eindhoven

 

Fontys Sporthogeschool
Ontwerp: Mecanoo architecten, Delft
Opdrachtgever: Fontys Hogescholen/Gemeente Eindhoven

 

Ketelhuis Ceres
Ontwerp: diederendirrix, Eindhoven
Opdrachtgever: Dienst Huisvesting TU/e, Eindhoven

 

Schalmstraat
Ontwerp: Slagter en van Niedek Architecten, Riethoven
Opdrachtgever: Novaform vastgoedontwikkelaar, Best / Vitalis Woonzorggroep, Eindhoven

 

Woonhuis Brodrück
Ontwerp en uivoering: Ralph Brodrück, Eindhoven


Metaforum 
Ontwerp: Ector Hoogstad, Rotterdam
Opdrachtgever: Dienst Huisvesting TU/e, Eindhoven

 

Gerard en Anton 
Ontwerp Gerard: Jo Coenen / Coenen Sättele Architecten, Maastricht
Ontwerp Anton: diederendirrix, Eindhoven  

Opdrachtgever: Trudo, Eindhoven

Foto's Elf13

In het fotoalbum kunt u de foto's van Elf13 op groot formaat bekijken.

Bekijk foto's