“Blok komt blinde huurder tegemoet”, kopten diverse nieuwssites op woensdag 26 juni. De strekking van het verhaal: behalve chronisch zieken en gehandicapten kunnen nu ook blinden bezwaar maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. Je zult als overtuigd liberaal de politiek zijn ingegaan, minister zijn geworden en jezelf binnen een jaar dit soort gedetailleerde sovjet-regelgeving zien uitvaardigen…

 

De beter gesitueerde blinde

Uit het bericht van Nu.nl komt ook de volgende quote: “Huishoudens waarin een blinde is, kunnen nog deze week een bezwaarschrift indienen. Als ze niet op tijd een doktersverklaring kunnen overleggen, mag die ook nog worden nagestuurd, aldus het departement. Als het bezwaar wordt erkend, blijft het ook voor de wat beter gesitueerde blinde bij de gewone huurverhoging van 4 procent.” Dit is geen Koefnoen, maar een bloedserieus persbericht van een minister die met droge ogen beweert middels het woonakkoord de woningmarkt weer in beweging te willen krijgen. Overigens wordt nergens uitgelegd hoe een persoon met een visuele handicap deze week nog een bezwaarschift moet indienen en of zeer slechtzienden ook binnen de blindenregeling vallen, maar dat geheel terzijde.

 

Onrechtvaardige aanpak scheefwoners

Terug naar de kern. Even los van de blinde medemens die ik alles gun, gaat de echte discussie natuurlijk over de in mijn ogen onrechtvaardige aanpak van scheefwoners. Zoals ik in mijn vorige blogs al schreef, heb ik ernstige bezwaren bij de invoering van inkomensafhankelijke huurverhogingen. Minister Blok wil dat wij als woningcorporatie door middel van extreme huurverhogingen mensen met een hoger inkomen uit hun woning pesten. Maar volgens mij zijn veruit de meeste scheefwoners gewone mensen die gehecht zijn aan een goede betaalbare woning in een vertrouwde buurt. Een woning die ze ook aan hun eigen wensen en behoeften hebben aangepast. In een buurt waaraan ze zijn gehecht en waar ze hebben bijgedragen aan het sociale netwerk dat daar is ontstaan.

 

Geen profiteurs

Deze huurders zijn helemaal geen profiteurs, maar mensen die hun huur uit hun eigen inkomen of pensioen betalen, zonder huurtoeslag. Wie is hier nou blind..?

Link naar het bericht op Nu.nl: http://www.nu.nl/geldzaken/3511099/blok-komt-blinde-huurder-tegemoet.html

comments powered by Disqus

Marc Eggermont

Marc Eggermont is ruim 12 jaar algemeen directeur van Woonbedrijf geweest. In deze periode schreef hij regelmatig blogs over de woningmarkt.