Veilig omgaan met asbest

Asbest werd tot 1983 regelmatig gebruikt als bouwmateriaal. Asbest bestaat uit hele kleine vezels die gevaarlijk kunnen zijn als ze vrijkomen. Bijvoorbeeld door boren en zagen. In sommige situaties kan asbest dan kanker veroorzaken, maar het is niet altijd schadelijk. 
 

Losgebonden en hechtgebonden asbest

Er bestaan twee soorten asbest: losgebonden asbest en hechtgebonden asbest. Beide vormen van asbest kunnen gevaarlijk zijn als de vezels loskomen. De GGD kan u meer informatie geven over de gezondheidsrisico's. 

 

Bij losgebonden asbest zijn de vezels niet of nauwelijks vastgezet in het basismateriaal. Denk aan vinylzeil en leidingisolatie. De vezels raken gemakkelijk los als het materiaal beschadigd raakt.

 

Bij hechtgebonden asbest zijn de vezels wel stevig vastgezet in het basismateriaal, bijvoorbeeld bij golfplaten en asbestcement. Hechtgebonden asbest komt alleen los door bijvoorbeeld boren, zagen en hakken.

​Waar kan asbest zitten?

Als uw woning vóór 1994 is gebouwd, bestaat de kans dat u asbest tegenkomt als u gaat klussen in uw woning. Asbest kan op verschillende plekken zitten. In onze Asbestwijzer kunt u gemakkelijk opzoeken waar u asbest tegen kunt komen.

Asbestwijzer

 

Klussen of verwijderen

Als uw (huur)woning vóór 1994 is gebouwd, kan er nog asbest voorkomen. Soms is asbest duidelijk herkenbaar, maar niet altijd. Het kan bijvoorbeeld ook verwerkt zitten in ander materiaal, zoals beton.

 

Daarom raden we u aan om eerst bij ons te controleren of er asbest in uw woning kan zitten, voordat u gaat klussen. Dat kan door ons te bellen via 040-243 43 43. Verwijder asbesthoudende materialen nooit zelf, maar schakel een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf in. Wij kunnen u hierin adviseren! 

 

 

 

Wat doet Woonbedrijf?

Wij weten in grote lijnen in welke woningen asbesthoudende materialen zijn gebruikt bij de bouw en op welke plekken deze zitten. Als deze direct gevaar opleveren voor u als huurder, zorgen wij dat deze worden verwijderd. Is er geen direct gevaar, dan zorgen we later dat we de materialen verwijderen.

 

Soms hebben huurders zelf asbest gebruikt bij het klussen in de woning, zonder dat wij dit weten. Deze moeten zij zelf verwijderen als zij de huur opzeggen. Doen zij dat niet, dan verwijderen wij deze materialen op kosten van deze huurder.