Tijdelijk iemand anders in uw woning

Als u een tijdje niet in uw woning woont, mag u er misschien iemand anders laten wonen. Bijvoorbeeld als u een lange reis maakt. We noemen dit huisbewaring. U moet ons wel eerst om toestemming vragen.

 

Wat is huisbewaring?

Huisbewaring duurt maximaal 6 maanden. Als u langer wegblijft, kunt u de huisbewaring soms met 6 maanden verlengen. De maximale periode is dus 1 jaar. U blijft zelf verantwoordelijk voor de woning. Dat betekent dat u de huur aan ons betaalt en dat u verantwoordelijk bent voor wat de huisbewaarder in uw woning doet.

 

In deze situaties geven we vaak toestemming:

 

  • Tijdelijk werk of studie in het buitenland;
  • Lange opname, bijvoorbeeld in een ziekenhuis; 
  • Een lange reis;
  • Gevangenisstraf;
  • Proef-samenwonen. Dat betekent dat u 6 maanden bij uw partner gaat wonen. Bevalt het samenwonen niet, dan kunt u gewoon terug naar uw eigen woning.

 

Huisbewaring aanvragen

Let op: u mag uw woning niet verhuren via een tussenpersoon en commerciële verhuur is verboden.

 

Huisbewaring aanvragen gaat in een aantal stappen:

 

  1. U zoekt zelf een ‘huisbewaarder’;
  2. Maak samen afspraken, bijvoorbeeld over de huurprijs;
  3. Stuur minimaal een maand voordat u weggaat het aanvraagformulier naar ons op. Stuur ook bewijzen mee van de reden dat u weggaat, bijvoorbeeld een contract in het buitenland;
  4. Wij nodigen u en uw huisbewaarder samen uit op een gesprek;
  5. Daarna hoort u of u toestemming krijgt of niet.

 

Lees de voorwaarden goed voordat u huisbewaring aanvraagt. Deze staan in het formulier.

 

 

Formulier huisbewaring (pdf)

 

 

 

 

Voorwaarden huisbewaring

Huurprijs

De huur die de huisbewaarder aan u betaalt is maximaal de huurprijs plus extra kosten die u zelf betaalt. U mag namelijk geen geld verdienen aan uw huurwoning. Commerciële verhuur is verboden.

 

Overlast

Als de huisbewaarder zorgt voor overlast of schade, bent u als huurder verantwoordelijk. Dat betekent dat u bijvoorbeeld de schade moet betalen. Wij mogen ook de huisbewaarder uit huis zetten als hij of zij overlast veroorzaakt.

 

Langer dan 6 maanden

Huisbewaring duurt maximaal 6 maanden. U kunt daarna nog voor 6 extra maanden huisbewaring aanvragen. Dan moet u wel opnieuw het aanvraagformulier invullen. Blijft u langer dan een jaar weg, dan moet u de huur opzeggen. Let op: bij proef-samenwonen is de maximale periode 6 maanden. Die kunt u niet verlengen.

 

Als u de huur opzegt, moet de huisbewaarder ook verhuizen. Hij of zij kan de woning niet overnemen.

 

Contact

Het is belangrijk dat we contact met u kunnen opnemen als u weg bent. Daarom moet u uw adres, telefoonnummer en e-mailadres aan ons geven voordat u vertrekt.
 

Informatie voor de tijdelijke bewoner

U moet aan de gemeente doorgeven dat u tijdelijk in deze woning woont. Als u bij ons staat ingeschreven als woningzoekende, moet u ook zelf uw nieuwe adres aan ons doorgeven.