​​​​​​​​​​​​​​​​Inschrijven en een woning vinden bij Woonbedrijf​

Inschrijven bij Woonbedrijf is gratis. Daarna kunt u reageren op veel woningen in Eindhoven en omgeving. Hieronder leggen we uit hoe alles werkt: inschrijven, reageren op woningen en alles wat er bij komt kijken.

 

Video: een woning zoeken via Woonbedrijf

Deze video legt uit hoe u een woning vindt. Klik op de knoppen in de video om alleen de stukken te zien die u interessant vindt!


Een woning vinden: 4 stappen

  1. Schrijf u in bij Woonbedrijf;
  2. Bouw inschrijftijd op. Hoe langer u staat ingeschreven, hoe meer inschrijftijd u heeft;
  3. Bekijk eens per week ons woningaanbod en reageer als u een interessante woning ziet;
  4. Als u de meeste inschrijftijd heeft, mag u de woning huren!

We leggen de stappen hieronder uit.

 

Stap 1: inschrijven bij Woonbedrijf

Iedereen van 18 jaar of ouder kan zich bij ons inschrijven. Dat is gratis.

 

U bent geen huurder bij ons:
Schrijf u in via het inschrijfformulier.

 

U huurt nu een woning bij ons:
Schrijf u in via Mijn Woonbedrijf.

 

Stap 2: inschrijftijd opbouwen

Hoe langer u staat ingeschreven, hoe groter uw kansen op een woning. Inschrijftijd is dus belangrijk. Als u van alle reacties op een woning de meeste inschrijftijd heeft, mag u de woning huren. Natuurlijk controleren we wel of u ook aan de andere voorwaarden voldoet. Voor sommige woningen is 3 tot 4 jaar inschrijftijd genoeg. Voor andere woningen heeft u 7 of 8 jaar nodig. Per advertentie staat het gemiddelde aantal jaren inschrijftijd erbij om de woning te kunnen huren. Dit geeft een idee van hoeveel kans u maakt op de woning.

 

​Verhuizen ​en inschrijftijd

U kunt de woning huren als u de meeste inschrijftijd heeft én als al uw gegevens kloppen. Zeker een verhuizing is belangrijk om door te geven. Pas direct na verhuizing altijd uw adres aan via Mijn Woonbedrijf. Verhuist u naar een woning van Woonbedrijf (zonder tijdelijk contract), dan vervalt uw opgebouwde inschrijftijd. U bouwt weer opnieuw inschrijftijd op als u zich opnieuw aanmeldt als woningzoekende of vanaf de dag dat u uw adres aanpast. Verhuist u naar een woning die niet van Woonbedrijf is, dan verandert er niks aan uw inschrijftijd bij ons. Deze regels gelden vanaf 2019.

 

 

 

Stap 3: reageren op woningen

Elke woning staat een week in het woningaanbod. U heeft daarmee 7 dagen de tijd om op de woning te reageren. In de advertentie van de woning staat de sluitdatum van de advertentie vermeld. Na deze datum kunt u niet meer reageren. Klik in de advertentie op de reageer knop om uw reactie kenbaar te maken. In Mijn Woonbedrijf ziet u op welke woningen u heeft gereageerd. Dat mogen er maximaal 3 tegelijk zijn. Ook ziet u hoeveel kans u maakt op de woning. Zolang er mensen kunnen reageren op de woning, kan uw positie nog veranderen.

 

Bekijk de vrijgekomen woningen.

 

Waarom kan ik soms niet op een woning reageren?

Soms mag u niet op een woning reageren. Bijvoorbeeld omdat we een minimale leeftijd vragen of omdat uw inkomen te laag is. Volgens de wet mogen wij geen duurdere woningen verhuren aan mensen met een laag inkomen. Als u bent ingelogd, ziet u dan geen reageerknop in de advertentie.

 

Lees meer over inkomen en reageren. 

 

Stap 4: intake en bezichtiging

Een aantal dagen na het sluiten van de advertentie ziet u in Mijn Woonbedrijf of u in de top 10 staat. Wij nemen contact met u op als u kans maakt. U mag dan de woning bekijken en we maken een afspraak voor een intakegesprek. Soms nodigen we meerdere mensen uit voor een groepsbezichtiging. 

 

Let op: we controleren bij een intakegesprek of uw gegevens kloppen. Als ze niet kloppen, mag u soms de woning niet huren. We vragen ook om een inkomensverklaring van maximaal 2 jaar oud. Deze vraagt u gratis aan via de Belastingtelefoon: 0800-0543.


Huurcontract tekenen

Voor het tekenen van het huurcontract maken we een afspraak met u. Deze afspraak vindt meestal plaats bij ons op kantoor aan Wal 2 in Eindhoven. Tenzij dit anders met u is afgesproken.

 

Dringend op zoek

We hebben 4 oplossingen voor mensen die snel een woning zoeken:

 

Direct te huur

In het woningaanbod staan soms woningen die direct te huur zijn. We kijken dan niet naar uw inschrijftijd, maar of u bij de woning past. Vaak zijn er extra voorwaarden, bijvoorbeeld een minimale leeftijd of een minimaal inkomen.

 

Flexwonen

Flexwoningen zijn speciaal voor mensen die snel een woning zoeken. Bijvoorbeeld vanwege werk, een verbroken relatie of om uit huis te gaan. Een flexwoning is tijdelijk, bijvoorbeeld voor 2 of 5 jaar.

 

Lees meer over flexwonen.

 

Urgentie

Als er echt een noodsituatie is, heeft u misschien recht op urgentie. U krijgt dan voorrang op een woning.

 

Lees meer over urgentie.

 

Woningruil

U kunt uw huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders. Dat mag een woning van Woonbedrijf zijn, maar dat hoeft niet.

 

Lees meer over woningruil.

 

Automatisch reageren

Voor 55-plussers hebben wij een extra service: het automatisch reactieverzoek. U geeft zelf aan in welk seniorencomplex u wilt wonen. Wij reageren dan automatisch voor u als er een woning vrijkomt.

 

Lees meer over het automatisch reactieverzoek.

 

Bonusregeling voor trouwe huurders

Als u meer dan 10 jaar bij ons huurt en u schrijft zich in als woningzoekende, krijgt u 'bonusmaanden'. Dit is extra inschrijftijd.

 

  • Voor de eerste 10 jaar krijgt u 1 jaar extra inschrijftijd;
  • Voor elk jaar daarna krijgt u 1 maand extra inschrijftijd.

 

Voorbeeld: u woont 25 jaar in uw woning van Woonbedrijf en u schrijft zich in als woningzoekende. Uw bonus is 2 jaar en 3 maanden: één jaar voor de eerste 10 jaar en 15 maanden voor elk volgend jaar.