​​Naast hennep ook productiemiddelen synthetische drugs aangetroffen 

Woonbedrijf is in 2015 geconfronteerd met 30 hennepkwekerijen en twee woningen waar materialen voor de productie van synthetische drugs werden aangetroffen. Uit provinciale cijfers van de politie blijkt dat de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit in Brabant langzaam maar zeker begint te werken. Woonbedrijf werkt nauw samen met de politie en gemeente om hieraan bij te dragen.

 

Stijgend aantal opgerolde kwekerijen 

Het aantal opgerolde kwekerijen is dit jaar wederom gestegen. In 2013 werden 22 hennepkwekerijen aangepakt, in 2014 werden 29 panden geruimd, dit jaar werden 32 panden aangepakt. Opvallend feit is dat er ook twee panden tussen zaten waar sprake was van materialen voor de productie van synthetische drugs.

 

Hoge kosten voor Woonbedrijf

Als een hennepkwekerij is opgerold, zit Woonbedrijf vaak met torenhoge kosten om de woning weer bewoonbaar te maken. Er is geknoeid met de elektriciteitskabels en –leidingen om illegaal stroom af te tappen. De besproeiing van de planten heeft vaak lekkages tot gevolg. Soms zien we grote gaten in plafonds of muren. Er is dus bijna altijd veel onderhoud nodig voordat de woning weer opnieuw verhuurd kan worden. 

 

Naast kosten die Woonbedrijf moet maken om de hennepkwekerij weer als woning bewoonbaar te maken gaat het ook om huurachterstand, juridische kosten en extra uren. Deze kosten zijn meestal niet te meer op de huurder te verhalen en moeten dus veelal worden afgeboekt. Het totaalbedrag is dit jaar lager dan vorig jaar, en komt over 2015 neer op circa 149.000 euro. Vorig jaar was dit 253.000 euro.

 

Direct ontbinden huurovereenkomst

Vaak krijgt Woonbedrijf de signalen over een mogelijke hennepkwekerij van omwonenden. We delen deze informatie dan altijd vertrouwelijk met politie en gemeente. Na een politie-inval in een hennepkwekerij start Woonbedrijf altijd direct een juridische procedure waarmee de huurovereenkomst wordt ontbonden. De huurder wordt ontruimd, is de woning kwijt en komt voor vijf jaar op de ‘Sancties- en Kansenlijst’. Dat betekent dat men voor vijf jaar wordt uitgesloten voor huisvesting bij de Eindhovense woningcorporaties.

 

​Signalen melden

Oplettende buurtbewoners merken vaak wel dat er iets aan de hand is. Een woning wordt niet of nog maar deels bewoond. Er vinden verdachte handelingen plaats of er ligt bijvoorbeeld op 1 dak in een rij woningen helemaal geen sneeuw.

 

Wij roepen bewoners op dit soort signalen door te zetten naar Woonbedrijf en/of de politie of via meldmisdaadanoniem.nl. Vooral omdat het ook om hun eigen veiligheid gaat. Brand is een concreet risico. Bij de productie van synthetische drugs is er vaak gevaar van giftige gassen en ontploffing. Maar daarnaast is een drugspand vaak ook onderdeel van een groter crimineel netwerk wat de samenleving ondermijnt. Dat hoort natuurlijk niet in een veilige en prettige woonbuurt. 

comments powered by Disqus