Woensdag 28 januari 2015 vond met een gezellig (maar regenachtig) Winterfeest, de feestelijke onthulling plaats van het grootste zwermkunstwerk van het project Woensel Supertoll! Tussen de bomen van het Henri Dunantpark in Woensel hangen 140 gebogen planken met teksten van buurtbewoners uit de buurten de Tempel en Woenselse Heide; voortgekomen uit verschillende inspirerende workshops. Stadsdichter Merel Morre droeg als officieel startsein haar speciaal geschreven gedicht voor. Planken met de tekst van dit gedicht zijn onderdeel van het zwermkunstwerk.

 

Woensel Supertoll!

Woensel Supertoll! is een project van kunstenaar Tijs Rooijakkers en sociaal ontwerpcollectief Tante Netty en draait om energie en (wils)kracht. Wat raakt je? Wat drijft je? Waar word je blij van? Woonbedrijf heeft team Supertoll! gevraagd deze workshops met de bewoners in Woensel-Noord te doen. Wijkbewoners uit Woensel worden zo uitgedaagd om een  antwoord op deze vragen te verwoorden of te verbeelden op een houten plank.

 

De planken komen in diverse zwermkunstwerken terug in de verschillende buurten van Woensel-Noord. In het Henri Dunantpark hangt nu de grootste zwerm; een verzameling van 140 planken uit de Tempel en Woenselse Heide.

 


Het gedicht van Merel Morre

Zo graag

ik wil zo graag

dat jij me ziet

dat jij me ziet

ik wil zo graag dat ik jou zie

dat ik jou zie

ik wil zo graag

het verschil

een punt

de komma maken

ik wil zo graag iets doen

voor jou en mij

voor samen

 


Buurtcultuur

Woensel Supertoll! begon al in 2013. Toen construeerde Tijs Rooijakkers in het Van Abbe Museum een grote tol van planken die door rapper Fresku waren beschreven. Daarna ging het project de buurten in: eerst in Woensel-West en bij verschillende middelbare scholen en vervolgens op grote schaal in Woensel-Noord, als project van het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Waar team Supertoll! verschillende workshops met bewoners uit Woensel-Noord heeft gedaan om zo met elkaar in gesprek te gaan en de wijk verder te ontwikkelen.

 

Het hele project resulteert in een gigantische Supertoll met de mooiste teksten. Deze wordt onderdeel van het toekomstige HOV-busstation op de Montgomerylaan in Eindhoven.

 

Bekijk ook het filmpje van Studio040 over het Winterfeest.

comments powered by Disqus

Foto's en beelden

In onze Beeldenbank vindt u een fotoalbum met alle foto's van Woensel Supertoll!

Bekijk beelden