​Goedkoper én duurzaam initiatief iwell en Woonbedrijf

De bewoners van de Kardinaal de Jongweg 1 t/m 69 in Eindhoven gaan ongeveer 40 euro per jaar besparen op de servicekosten. Woonbedrijf installeerde er op 28 november een ‘slim’ batterijsysteem én zonnepanelen. De zonnepanelen voorzien de algemene ruimtes, zoals de lift, van stroom. De batterij slaat zonne-energie op, zodat de stroom beschikbaar blijft. Ook als de zon niet schijnt. Woonbedrijf is de eerste woningcorporatie die dit systeem inzet.

 

 

Voordeel voor huurders en Woonbedrijf

De woonkosten van de huurders van de 35 appartementen gaan meteen omlaag. Tijdens een gezellige bijeenkomst zette bewoner Leo van de Kerkhof (87 jaar) de display aan: ‘’Het is een groot genoegen om dit te mogen doen. Ik ben dankbaar voor deze mooie voorziening.’’

 

Koj Koning, districtsmanager bij Woonbedrijf: “Ik ben blij voor de bewoners die het voordeel direct voelen. Maar er is ook een voordeel voor Woonbedrijf. De stroomvoorziening is hiermee een stuk duurzamer. Dat past bij onze stappen op het gebied van duurzaamheid.

 

Meer informatie over onze duurzame stappen.

 

Besparing en minder uitstoot

Dankzij de koppeling van de batterij aan de zonnepanelen blijft 95% van alle opgewekte zonnestroom bewaard binnen het pand. Zonder batterij zou dit ongeveer 30% zijn. Naast de jaarlijkse besparing van ongeveer 1.300 euro daalt ook de uitstoot van CO2 met 1.300 kg. Dat helpt weer om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

 

 

 

Voordeel voor 90 appartementengebouwen

Woonbedrijf en iwell voeren deze installatie samen als proef uit. Als de proef slaagt, kijkt Woonbedrijf of deze toepassing ook geschikt is voor de ongeveer 90 andere appartementengebouwen die zij verhuurt.

 

Hoe werkt het systeem?

De aansluitkosten van de netbeheerder worden bepaald door de maximaal gemeten stroompiek. Daarbij geldt het principe: hoe hoger de stroompiek, hoe hoger de netbeheerkosten. Het batterijsysteem slaat de opgewekte zonnestroom op en daarmee reduceren we deze stroompieken. Dit levert een flinke besparing op de netbeheerkosten op.

 

Een duurzaam initiatief dat ook een financieel voordeel voor de bewoners oplevert.

 


 

comments powered by Disqus