​Start bouw permanente huisvesting

Op 30 juni jl. is het officiële startschot gegeven voor de nieuwbouw van de woontoren op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) die tussen het Potentiaalgebouw en het sportcentrum verrijst. Vestide, onderdeel van Woonbedrijf, realiseert hier 303 studentenwoningen, voor onder andere internationale studenten.

 

Starthandeling woontoren

De woontoren is de eerste permanente studentenhuisvesting die op de campus van TU/e wordt ontwikkeld in opdracht van ons.

 

In het bijzijn van genodigden stortten Ingrid de Boer, algemeen directeur van Woonbedrijf, vice-voorzitter van het College van Bestuur van TU/e Jo van Ham en Hans Geertman, directeur van bouwbedrijf Huybregts-Relou een deel van de fundering. Dit markeerde de bouwstart van de  woontoren.

 

Verschillende woningtypes voor studenten

De woontoren telt 14 verdiepingen en ligt vlakbij het riviertje De Dommel. Het gebouw bestaat uit diverse woningtypes:

 

  • 121 kleine zelfstandige eenkamerwoningen;
  • 66 grotere zelfstandige éénkamerwoningen;
  • 12 zelfstandige tweekamerwoningen;
  • 104 groepswoningen.

 
De studentenkamers in de groepswoningen gaan rond de 200 euro huur kosten. De zelfstandige éénkamerwoningen komen gemiddeld rond de 350 euro kale huur te liggen.

 

Meer weten over de bouw en de studentenwoningen? Op de projectpagina over de campuswoningen op vindt u alle actuele informatie!

 

Indeling woontoren

Elke verdieping, behalve de begane grond en de 14e etage, heeft dezelfde indeling. Op de kop komen twee groepswoningen van vier wooneenheden met gedeelde voorzieningen. Naast de groepswoningen komen er op elke verdieping negen kleinere en vijf grotere zelfstandige eenheden met eigen voorzieningen als sanitair en een keukenblok. Op iedere verdieping komt een tweekamerappartement.

 

De bewoners van iedere verdieping delen het balkon samen. Op de begane grond komen naast vier zelfstandige woningen (standaard), de installatieruimtes, de gezamenlijke fietsenstalling, een wasserette en een ontmoetingsruimte. Hoe die laatste precies wordt ingevuld, staat nog open.

 

Op het dak komen zonnecollectoren, die een groot deel van de openbare verlichting in het gebouw van stroom voorzien.

 

Woontoren sluit aan op ontwikkelingen campus

Harald Evers, districtsmanager van Vestide: “Dit plan past goed bij de ontwikkelingen op de campus. In de praktijk zullen hier natuurlijk vooral Nederlandse en internationale TU/e-studenten komen te wonen. Maar Fontys-studenten die op de TU/e-campus studeren, zijn zeker ook welkom. Er komen veel verschillende woningtypen, dus er is woonruimte voor alle typen studentenbehoefte, of je nou kort of lang studeert, tijdelijk in Eindhoven woont of toch het kamergevoel zoekt.”

 

Jo van Ham, vicevoorzitter; "Onze campus is bovendien volop in ontwikkeling. De TU/e Science Campus moet een plaats zijn om te werken, te wonen, te leren, te sporten en te recreëren. Een groene campus, midden in de stad. Bij de internationale ambities van de TU/e hoort dat we ook meer woningen bieden aan buitenlandse studenten, promovendi en postdocs. De bouw van de studententoren door Vestide sluit daar perfect bij aan."

 

Bouwbedrijf Huybregts-Relou gaat de woontoren realiseren. De OFFICE_WINHOV architecten ingenieurs tekende voor het ontwerp. Hurks vastgoedontwikkeling trad op als gedelegeerd ontwikkelaar en Hurks delphi engineering is verantwoordelijk voor de constructie.

 

Spaceboxen op de campus

Op dit moment verhuurt Vestide186 Spaceboxen op het TU/-e-terrein. Deze zijn enkele jaren geleden geplaatst als tijdelijke oplossing voor de groeiende vraag. Als de nieuwe wooneenheden zijn opgeleverd, verdwijnen de Spaceboxen. Door de Spaceboxen te vervangen door permanente studenteneenheden is een betere continuïteit in studentenhuisvesting in Eindhoven geborgd.
 

comments powered by Disqus