​Ruim 7.500 mensen bij expo Woonbedrijf tijdens DDW16

Voor de Dutch Design Week 2016 organiseerde Woonbedrijf een expositie die helemaal in het teken stond van social design: De Social Design Straat. Door ons kantoor liep letterlijk een straat, waar bezoekers allerlei projecten konden zien. De belangstelling en de positieve reacties op De Social Design Straat overtroffen alle verwachtingen!

 

Waarom deze expositie?

Social design & Woonbedrijf is al jaren een succesvolle combinatie voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken in buurten. Maar de inzet van social design is lang niet altijd tastbaar. De Social Design Straat maakt het ‘onzichtbare’ zichtbaar, rondom 4 thema’s:

 

  1. Beleving van veiligheid;
  2. Duurzaamheid en waterbewustzijn;
  3. Ouder worden in de eigen wijk;
  4. Huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Bekijk per buurt de social design projecten.

 

De Social Design Straat

De Social Design Straat liet bezoekers kennismaken met social design en de effecten ervan. In het kantoor van Woonbedrijf stond een straat van ‘pop-up-huizen’. Hierin konden bezoekers allerlei projecten bekijken en in gesprek met de ontwerpers van de projecten.

 

Naast de expositie organiseerden we ontbijtsessies over maatschappelijke onderwerpen en workshops in de middag. Ook konden geïnteresseerden meedoen met de Agents of Change Tours, waarbij ze met een bus verschillende buurtprojecten bezochten. Dit was een initiatief van social designers en het Van Abbemuseum.

 

Positieve reacties van bezoekers

Ruim 7.500 mensen bezochten De Social Design Straat. We zagen dagelijks honderden huurders en DDW-bezoekers uit de hele wereld. Maar bijvoorbeeld ook SP-leider Emile Roemer, wethouder Mary-Ann Schreurs, Watergraaf Peter Glas en delegaties van gemeenten, woningcorporaties, waterschappen, provinciebestuurders en bedrijven.

 

 

Een greep uit de reacties:

 

Samenbrengen van mensen

“Het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken door de inzet van social designers is zeker een van de wegen die je moet bewandelen. Elke oplossing begint met het samenbrengen van mensen en social designers kunnen daar een grote rol in spelen.”

Steven Hommersom, docent Ruimtelijke Ontwikkeling bij Avans

 


Een betere stad maken

“De gemeente Eindhoven maakt veel gebruik van social designers om samen een betere stad te maken: een stad waar we goed willen en kunnen leven. Hun oplossingen zijn vaak vernieuwend. Maar net zo belangrijk is dat ze samen met bewoners het gesprek aangaan en wensen, behoeften en pijnpunten aan de voorkant van een project helder in kaart brengen. Eigenlijk zouden alle bestuurders designer moeten zijn.”

Mary-Ann Schreurs, wethouder innovatie, cultuur, design en duurzaamheid

 


Veilig wonen voor mensen die ‘anders zijn’

“Het thema ‘beleving van veiligheid’ spreekt mij enorm aan. Ik vind het fijn dat er nagedacht wordt over hoe mensen die ‘anders zijn’ veilig kunnen wonen in hun buurt en volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. Door contacten met de buren mogelijk te maken, kan er veel angst tussen mensen worden weggenomen, blijkt wel. Ik heb zelf een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking, dus ik ben dagelijks met dit onderwerp bezig.”      

Linda Hardeman, Asperen

 


Maatschappelijke taak voor woningcorporaties

“Woningcorporaties moeten zich niet alleen bezighouden met bouwen van huizen. Ze hebben ook een maatschappelijke taak. Prima hoe Woonbedrijf hier mee omgaat.”

Huurder Rob Logister, Best

 


De thema’s zijn niet nieuw

“Hartstikke mooi dat Woonbedrijf samenwerkt met designers. Dit zijn mensen die geleerd hebben om vanuit een bepaalde systematiek te werken aan een oplossing. Maar als je de geschiedenis induikt, zie je dat veel van deze ‘nieuwe’ oplossingen al eerder zijn bedacht. De thema’s waar we nu mee te maken hebben, zijn namelijk ook niet nieuw.”

Huurder, op verzoek anoniem

 


Nederland als voorbeeld

“In Polen is de economische en sociale situatie radicaal anders. Woningcorporaties zijn voornamelijk bezig met hun product en met geld verdienen. Ze zouden deel moeten uitmaken van de maatschappij waar ze in werken. In Nederland zie je hoe het eigenlijk zou moeten. Daar wil ik jullie mee feliciteren.”

Bezoeker uit Polen

 


Belangrijke taak in de buurt

“Hier ervaar ik dat social designers multi-disciplinair zijn: zij zijn, beter dan bijvoorbeeld bouwkundigen of infrastructuur-deskundigen, in staat om duurzame verbindingen te maken tussen bewoners in een buurt. Als woningcorporaties hebben we namelijk een belangrijke taak in de buurt, ook al denkt de minister daar soms anders over. We kunnen mooie huizen bouwen, maar als bewoners in een buurt het niet met elkaar kunnen vinden, heb je niks aan die mooie huizen.”

Rob Wijers, gebiedsregisseur woningcorporatie ‘thuis

 

 

Samenwerking DDW16

De Social Design Straat is een samenwerking tussen Woonbedrijf, curator Cindy van den Bremen, Waterschap De Dommel, ontwerpers en actieve buurtbewoners. Het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf en het Prins Bernhard Cultuurfonds maken de projecten mogelijk.        

 


 

comments powered by Disqus