​Tweede leven voor kozijnen als ontmoetingsplekken en tuinkas

De oude kozijnen, deuren, gevels en ramen uit de wijk Geestenberg spelen de hoofdrol tijdens de Dutch Design Week 2014. Andere kozijnen gaan op reis door Nederland. Of ze landen permanent in een kerk. Waarom? Omdat restmateriaal uit een renovatie best een tweede leven verdient. De kozijnen zijn vervangen om de woningen energiezuiniger te maken, niet omdat ze vergaan zijn.

 

Er is een begeleidingscommissie ingesteld die de kozijnen gaat volgen. Designers en creatieve bewoners kunnen er gebruik van maken om er allerlei nieuwe projecten mee te bedenken. De kozijnen zijn genummerd en we houden bij waar ze zijn. Ze gaan op expeditie! We houden bij waar ze zijn. Nu al is dit een succes en tijdens de Dutch Design Week zijn de bouwwerken te zien.

 

​​​
​​​​ Paviljoen OPEN UP tijdens DDW 2014
​​
​​​
​​​​ Alle paviljoens OPEN UP tijdens DDW
​​

 

 

OPEN UP

Tijdens DDW 2014 staan op het terrein van SPACE-S*) paviljoens gemaakt van de kozijnen uit Geestenberg. Woonbedrijf organiseert hier festival OPEN UP. Bewoners uit Geestenberg, toekomstige bewoners van SPACE-S en designers hebben een paviljoen ontworpen en gebouwd. Deze paviljoens worden na de DDW weer hergebruikt, bijvoorbeeld als tuinhuis of ontmoetingsplek.

 

Tijdens OPEN UP zijn er workshops en lezingen van Dynamic Food, exposities van studenten van de Design Academy en van toekomstige bewoners van SPACE-S en pop-up stores van Social label en Uitgeverij Snor in de paviljoens van oude kozijnen.

 

Glaspaviljoen

​​​
​​​​ Glaspaviljoen blijft enkele jaren staan als ontmoetingsplek voor bewoners
​​

Huidige en toekomstige bewoners van Strijp-S in Eindhoven creëerden samen een semipermanent paviljoen van de kozijnen uit Geestenberg. Een multifunctionele ruimte waar kunnen zij elkaar kunnen ontmoeten, exposeren, vergaderen etc. 

 

Tijdens de DDW 2013 is met dezelfde kozijnen het paviljoen S-Cape opgebouwd op het Ketelhuisplein. Op initiatief van bewonersvertegenwoordigingen van Strijp-S zijn deze opgeslagen en worden nu weer opgebouwd om voor langere tijd functie te hebben. De gevels van hout en glas zorgen voor veel licht in het paviljoen.

 

Het doel van het paviljoen is om verbinding te maken tussen bewoners, ondernemers en bezoekers van Strijp-S, op cultureel, maatschappelijk, sociaal en creatief vlak. Er zijn al ideeën voor huiskamerconcerten, theater, netwerkborrels, bijeenkomst etc. etc.

 

Geestenberg

In de Eindhovense wijk Geestenberg startte Woonbedrijf, woningcorporatie in Eindhoven, na de zomer van 2013 met een duurzaam onderhoudsplan voor 269 huurwoningen. Het onderhoudsplan heeft als basis de oorspronkelijke architectonische uitgangspunten. De wijkbewoners kozen in grote meerderheid voor het terugbrengen van de oorspronkelijke kleuren. Nog voor het einde van 2014 zijn de onderhoudswerkzaamheden klaar.

comments powered by Disqus