​402 huurwoningen ontwikkeld samen met bewoners

Het is zover! Na 2,5 jaar werken met meer dan 1.000 mensen in tientallen bijeenkomsten, is de bouw van 402 huurwoningen van SPACE-S gestart. Sinds december 2012 hebben de toekomstige bewoners van SPACE-S vol energie en inspiratie meegedacht en gewerkt aan hun ideale buurt en hun ideale huurwoning. Een buurt die nu gebouwd gaat worden en tussen eind 2016 en voorjaar 2017 klaar zal zijn.

 

Start van de bouw

​​​
​​​​ Bewoners slaan samen met mensen van Woonbedrijf en Stam + De Koning piketpaaltjes in de grond die de contouren van het toekomstige SPACE-S aangeven.
​​

Bijzonder: een groot deel van de bewoners heeft nu al een woning gereserveerd op SPACE-S! De bewoners zelf spelen daarom een belangrijke rol bij het startmoment van de bouw.

 

De contouren van zes van de zeven gebouwen zijn door paaltjes uitgezet. Samen met mensen van Woonbedrijf en Stam + De Koning sloegen de bewoners paaltjes in de grond om de vorm van het zevende blok ook aan te geven. Iedereen is erg trots op wat we gezamenlijk tot stand hebben gebracht.

 

Converseren en co-creëren

Via online en offline conversatie is het plan voor SPACE-S stap voor stap gemaakt en getoetst, samen met de toekomstige bewoners.

 

Eerst gingen de toekomstige bewoners aan de slag met de woonomgeving. SPACE-S is onderdeel van Strijp-S, dat transformeert van industrieterrein naar hoog stedelijk gebied. Dit betekent dat er in de wijk een relatief grote ‘massa’ wordt ontwikkeld die past bij de stedelijke dichtheid. Toekomstige bewoners vinden het belangrijk dat deze massa een prettige ‘lichtheid’ krijgt; ze zien zichzelf al wonen aan de hofjes. De hofjes met groen vormen straks de verbinding tussen de zeven woongebouwen.

 

Er is veel aandacht voor gezamenlijke ruimten, bijvoorbeeld een gezamenlijke woonkamer en een moestuin. Deelnemers zien ook graag levendigheid en ondernemerschap terug op SPACE-S. Er zijn opvallend veel kleine ondernemers die wonen en werken op een nieuwe creatieve manier willen combineren.

 

Samen ontwerpen

Om de woningen en woongebouwen te ontwerpen, ging een team van bewoners en architecten met elkaar aan de slag tijdens de zogenaamde ontwerpateliers. Ze keken onder meer naar woningplattegronden, gevels, materialen, ramen, balkons, groeninrichting, paden en hekken.

 

Op basis van schetsen, voorbeelden en visualisaties konden bewoners hun mening geven. Zo werd direct duidelijk welke uitwerkingen in de smaak vielen en welke opties afgestreept konden worden. In juni 2014 stelden de bewoners het definitieve ontwerp vast, dat is in het najaar verder uitgewerkt. Inmiddels is de omgevingsvergunning verkregen en nu kan de bouw starten!

 

We verwachten de eerste woningen eind 2016 op te leveren en in het voorjaar van 2017 zal alles dan gereed zijn. Het gaat allemaal in een hoog tempo en dat is juist de wens van de bewoners.

 

Hoe ervaren bewoners het samen werken aan het ontwerp van een nieuwe wijk? Ze vertellen het zelf in het Buurten-artikel 'Een woning matsen op SPACE-S'.

 

Woningen op SPACE-S

SPACE-S bestaat uit een mix van 402 verschillende typen woningen, verdeeld over 7 gebouwen. Bijna elke verdieping bestaat uit een mix van verschillende woningtypen. De bewoners zelf benoemden deze mis als wens.

 

De mix bestaat uit de volgende woningtypes:

  • 151 appartementen, variërend van klein tot groot. De prijzen van de reguliere appartementen variëren van 470 tot 640 euro per maand;
  • 61 lofts, vanaf 540 euro per maand;
  • 44 studio’s voor begeleid wonen met 3 gemeenschappelijke ruimtes;
  • 143 studentenwoningen, zowel groepswoningen vanaf 225 euro per maand als zelfstandige woningen vanaf 340 euro per maand.
comments powered by Disqus