​Bloementuin en insectenhotel voor ontmoeting.

Enige tijd geleden zijn de appartementen, gelegen aan de Hofjes in Geldrop, gerenoveerd door Woonbedrijf (woningcorporatie in Eindhoven). Vooral aan de buitenzijde is er toen veel veranderd. Nu is ook de woonomgeving aangepakt en gereed. De straten en de stoepen voor de entrees zijn opnieuw aangelegd door de gemeente en Woonbedrijf. Middenin de Hofjes, in het plantsoen tussen de Lindenhof en de Peppelhof in Geldrop, is een Vlinderhof gemaakt.

 

Bewoners bekijken insectenhotel

Bijen, wespen en andere insecten hebben altijd in en bij De Hofjes geleefd. Ze huisden vooral in de spleten tussen de stenen en onder de kozijnen. Door de renovatie aan de buitengevels zijn die verblijfplaatsen voor insecten verdwenen. Dat bracht de ontwerpers van Studio Maatwerk en Studio 1:1 op het idee om een Vlinderhof, een groot insectenhotel in het plantsoen te ontwerpen met daarbij een bloementuin en bank. Zo kunnen bewoners elkaar hier ontmoeten en genieten van het gekrioel van de insecten.

 

Op woensdag 23 april jl. is de Vlinderhof feestelijk geopend door Marie-José Backx van Woonbedrijf en Dorus van den Boom van IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). Dat deden ze door samen een wilde lijsterbes te planten in de tuin bij de Vlinderhof. Natuurlijk waren de bewoners daar ook bij aanwezig.

 

De Vlinderhof is een flinke toren van twee meter hoog. Een soort hotel, maar dan voor vlinders. Kevers, oorwurmen, bijen en wespen zullen zich er ook thuis voelen. In een insectenhotel is altijd wat te doen, het leeft en beweegt, als je maar het geduld neemt om het te bekijken. Het is net als kijken naar vissen in een aquarium of vogels in een volière. Het insectenhotel heeft een dak van beton met een badje voor de vogels. Die vogels kunnen zich dan ook te goed doen aan de insecten. Dat klinkt een beetje bruut, maar het is ook de kringloop van de natuur die in De Hofjes op een mooie manier is vormgegeven.

 

Ontmoeten

Uit onderzoek dat onder de bewoners is gehouden, bleek dat er behoefte is aan een zitgelegenheid om elkaar te ontmoeten. Zij kunnen elkaar voortaan ontmoeten en een praatje maken op de bank en kijken naar de levendigheid van de insecten. Woonbedrijf heeft ook samengewerkt met IVN en gebruik gemaakt van hun kennis en inzicht. De Vlinderhof zal misschien ook opgenomen worden in de wandeltochten van IVN (hoogstwaarschijnlijk circa 4x per jaar). Het onderwerp ‘insecten’ is actueel, omdat hun aantallen sterk afnemen. Zo hebben we gecompenseerd wat is verdwenen door de renovatie.

 

 De Vlinderhof is mogelijk gemaakt door het Woonbedrijf Buurtcuultuurfonds dat investeert in leefbare buurten door onder andere de inzet van cultuur. Door de inzet van cultuur bouwen we samen met bewoners actief aan betere buurten en bieden we een meerwaarde aan onze klanten. Woonbedrijf werkt aan wonen, het wonen van onze klant. De wensen van onze klanten zijn sturend voor ons werk. Onze grootste maatschappelijke prestatie ligt in het beschikbaar hebben en houden van een grote voorraad betaalbare huurwoningen. Wij vinden dat iedereen goed moet kunnen wonen, in een woning met kwaliteit, in een leefbare buurt. En dat daarbij niemand mag worden uitgesloten.

 

comments powered by Disqus

Foto's en beelden

Bekijk in onze beeldenbank de foto's en het beeldmateriaal van de opening van De Vlinderhof.

Bekijk foto's