Wandeling door Philipsdorp

Philipsdorp is onderdeel van de Open Monumentendag 2017, die dit jaar in Eindhoven plaatsvindt op zaterdag 9 en zondag 10 september. Philipsdorp is de eerste groot opgezette arbeiderswijk van Philips voor de huisvesting van ‘buitenlui’. Woonbedrijf heeft de wijk na jaren fraai gerenoveerd. Op de monumentendag wordt het verhaal van deze bijzondere stadsuitbreiding verteld tijdens een wandeling door de wijk. 

 

Over de Open Monumentendag

Boeren, burgers en buitenlui… in Eindhoven

‘Boeren, burgers en buitenlui’. Met deze woorden trok de stads- en dorpsomroeper in voorbije tijden de aandacht van zijn publiek… ‘Boeren, burgers en buitenlui’ is ook het thema van de Open Monumentendag 2017. De drie woorden krijgen dit jaar elk hun eigen plek met openstellingen, rondwandelingen en natuurlijk weer een geïllustreerde brochure.

 

Het actuele programma met opstellingen en wandelingen is te raadplegen op de website van Architectuurcentrum Eindhoven en Open Monumentendag.

 

Overzicht activiteiten en openstellingen

Zaterdag 9 september: wandelen door Philipsdorp

Vanaf het Koffiehuisje Philipsdorp vertrekken wandelingen door het gerenoveerde Philipsdorp. Gidsen vertellen verhalen over de architectuur en de bewoningsgeschiedenis. De gratis kaartjes voor de wandelingen zijn vanaf 12.00 uur af te halen bij het Koffiehuisje.

 

Datum: zaterdag 9 september 2017

Vertrek: De Jonghlaan 32, 5616 LB Eindhoven

Vertrektijden: 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur

 

 

 

Zaterdag 9 september: rondleidingen Logebouw Vrijmetselaars Eindhoven

Het monumentale logegebouw van de Vrijmetselaars is op zaterdag 9 september geopend van 10.30  tot 16.00 uur. Er worden voortdurend rondleidingen gegeven. De toegang en de deelname aan de rondleidingen is gratis.

 

Datum: zaterdag 9 september 2017

Locatie: Potgieterstraat 41, 5615 GC Eindhoven

 

Zondag 10 september: Groendomein Wasven

Er is in het groendomein veel te ontdekken over de invloed van het boerenleven op het landschap. En andersom. Er zijn rondleidingen waarin de cultuur- en natuurhistorie én ontwikkeling van het Wasven tot leven komt. Je kunt ook zelf op ontdekkingstocht met de nieuwe app ‘levend landschap’ als gids. Ook op het Pure Food Event komt het landschap tot leven. En het is nog lekker ook…

 

Datum: zondag 10 september 2017

Locatie: Groendomein Wasven

Adres: Celebeslaan 30, 5641 AG Eindhoven

Tijd: van 10.00 tot 17.00 uur

 

Zondag 10 september: Erfgoedhuis / Eindhoven in Beeld

Bij de stichting Eindhoven in Beeld (EIB) in het Erfgoedhuis is een expositie te zien met de titel: Boeren, Burgers en Buitenlui. Met deze expositie wil EIB aandacht schenken aan de relatie van de stad Eindhoven met haar burgers, gestalte gegeven met beelden van volksvermaak en handel en informatie over het stadsbestuur.

 

Als marktplaats voor Kempenland, op het kruispunt van wegen tussen Antwerpen en Keulen, Luik en Den Bosch, was Eindhoven eveneens belangrijk voor de boeren en eveneens voor de buitenlui als marskramers, kermisartiesten, zigeuners. In latere tijden hebben grote bevolkingsgroepen van buiten, als Drentenaren, Groningers en allerlei andere mensen die bij Philips in het begin van de 20e eeuw kwamen werken, de invloed van de buitenlui steeds meer vergroot.

 

Datum: zondag 10 september 2017

Locatie: Erfgoedhuis Eindhoven

Adres: Gasfabriek 4, 5613 CP Eindhoven (zijstraat van de Nachtegaallaan / op het voormalige NRE-terrein) Tijd: van 11.00 tot 16.00 uur

 

Zondag 10 september: Sint-Catharinakerk en stadswandeling

Natuurlijk opent de jarige Sint-Catharinakerk ook tijdens het Open Monumentenweekend haar deuren. Ode Sint-Catharinakerk is op zondag 10 september geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

 

Ook kunnen bezoekers gratis deelnemen aan de speciale VVV-wandeling van de kerk naar het Catharinakerkhof en terug. Hiervoor zijn zondag 10 september vanaf 12.00 uur kaartjes beschikbaar in de kerk. De gidsen besteden veel aandacht aan de beginperiode van de kerk die in opdracht van burgers van Eindhoven werd gebouwd. Ook is er aandacht voor enkele monumentale graven op het Catharinakerkhof en bezienswaardigheden langs de route.

 

Datum: zondag 10 september 2017

Locatie: Sint-Catharinakerk

Adres: Kerkstraat 1, 5611 GH Eindhoven

Tijd: van 12.00 tot 17.00 uur

Vertrektijden VVV-wandeling: 13.00 uur, 13.30 uur, 14.00 uur, 14.30 uur, 15.00 uur en 15.30 uur

 

Zaterdag 9 en zondag 10 september: Openstelling Sint-Petruskerk

De St. Petruskerk aan de Kloosterdreef is open op zaterdag en op zondag. Mensen kunnen zelfstandig de kerk bezoeken aan de hand van een doe-het-zelf-rondleiding. Op zaterdag zijn er rondleidingen door gidsen. Ook is er een tentoonstelling van liturgisch speelgoed en oude bidprentjes. Zondagmiddag zijn er miniconcerten van het Strijpskamerkoor om 14.00 en 15.00 uur.

 

Locatie: Sint-Petruskerk

Adres: Kloosterdreef 31, 5623 DB Eindhoven

Datum: zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur

Datum: zondag 10 september van 12.00 tot 16.00 uur

 

Zaterdag 9 en zondag 10 september: Rondleidingen preHistorisch Dorp

Ontmoet en ga in gesprek met boeren, burgers en buitenlui! In het preHistorisch Dorp beleeft u de ontwikkeling van het (boeren)leven door de tijd heen. Van de eerste boeren die geheel zelfvoorzienend leefden tot de 17e-eeuwse stedelingen die zich vooral op ambachten concentreerden en hun voedsel kochten bij boeren uit de omgeving. Tijdens de gratis rondleidingen laten de gidsen zien hoe die verdeling van taken ontstaan is.

 

Datum: 9 en 10 september

Tijd: van 11.00 tot 17.00 uur

Entree: regulier tarief / rondleidingen gratis

Locatie: preHistorisch Dorp

Adres: Boutenslaan 161B, 5644 TV Eindhoven

 


 

comments powered by Disqus