Op zaterdag 23 augustus is gevierd dat de 74 energieneutrale woningen in Tongelresche Akkers (Eindhoven) zijn opgeleverd. Deze zijn in opdracht van Woonbedrijf, woningcorporatie in Eindhoven gebouwd. De iQwoning® is een innovatief woonconcept van Ballast Nedam. De woningen zijn grotendeels in de fabriek vervaardigd.

 

Let op: deze woningen zijn inmiddels allemaal verhuurd. Als er een woning vrijkomt, vindt u deze in ons woningaanbod.

 

 

De nieuwe bewoners van Tongelresche Akkers zijn de initiatiefnemers van het eerste buurtfeest. Dat begon zaterdagochtend met een activiteit voor de jongere kinderen, gevolgd door een zeskamp voor de oudere kinderen en volwassenen. Eind van de middag rondde Woonbedrijf de bouw officieel af, waarna de buurt barbecue is ontstoken.


Tijdens de bouw hebben de bewoners elkaar al diverse malen ontmoet. Woonbedrijf vond het belangrijk om al tijdens de bouw te organiseren dat de bewoners elkaar leerden kennen. Zo hebben de huurders in oktober 2013 hun nieuwe woningen in productie gezien. De rondleiding in de fabriek in Weert bood een goede gelegenheid om met elkaar kennis te maken en zorgde voor veel gespreksstof.


In november 2013 namen de bewoners naast elkaar plaats op de tribune waar ze de officiële starthandeling van de bouw konden volgen. Tegelijk met de start bouw werd ook het hoogste punt bereikt. Vanaf de tribune bij de bouwlocatie konden bewoners en omwonenden het bijzondere bouwproces volgen en fotograferen.

 

Woonbedrijf faciliteerde de kennismaking tussen de bewoners ook digitaal. Zo richtte de woningcorporatie een besloten groep op Facebook op voor Tongelresche Akkers. Daarin stelden de nieuwe bewoners vragen aan elkaar en aan Woonbedrijf. Enthousiasme over de bouw van hun nieuwe woning deelden ze via foto’s, net als berichten over stoeptegels gratis afhalen, mag je boren in het plafond, kent iemand de jongeren op de straathoek? De Facebookgroep is inmiddels in beheer overgegaan naar een aantal enthousiaste bewoners van Tongelresche Akkers.

 

De nieuwe huurwoningen sluiten qua bouwstijl en hoogwaardige kwaliteit precies aan bij de koopwoningen die Ballast Nedam al gebouwd heeft in de wijk. De woningen zijn energieneutraal door extra goede isolatie (o.a. triple glas, extra dakisolatie en kierdichting) en door verschillende duurzame installaties, waaronder zonnepanelen. De kale huurprijs bij oplevering was tussen € 670 en € 685 per maand, afhankelijk van het woningtype. De assemblage van de woningen op locatie is medio november 2013 begonnen. Per dag werden er twee woningen geplaatst, die 6 weken later geheel waren afgewerkt. De 74 woningen waren begin mei 2014 allemaal opgeleverd.

 

Tongelresche Akkers/Berckelbosch is een integrale gebiedsontwikkeling van Ballast Nedam ten oosten van het centrum van Eindhoven (Tongelre). De bouwstijl is geïnspireerd op de jaren dertig: hoge kappen en forse overstekken, roodoranje bakstenen en een horizontale raamindeling.


 

Over Woonbedrijf

 Woonbedrijf werkt aan wonen, het wonen van onze klant. Samen met bewoners bouwen we actief aan buurten waar iedereen zich thuis voelt. Onze grootste maatschappelijke prestatie ligt in het beschikbaar hebben en houden van een grote voorraad betaalbare huurwoningen. Hoewel Woonbedrijf door de verhuurderheffing jaarlijks een groot bedrag moet afdragen, blijft de woningcorporatie duurzaam investeren in Eindhoven en regio.

comments powered by Disqus

Foto's en beelden

In het speciale fotoalbum bekijkt u alles foto's en beelden van de IQ Woningen, van de impressietekeningen tot de feestelijke oplevering van de woningen.

Bekijk beelden