​Vervangen poortsloten en afsluiten achterpaden

Bij een groot deel van de woningen heeft Woonbedrijf in stadsdeel Tongelre (Eindhoven) de sloten van de achterpoorten vervangen. Het gaat in totaal om 947 woningen in Doornakkers. Het oude baardslot is vervangen door een eigentijds cilinderslot. Woonbedrijf analyseert samen met politie en gemeente regelmatig de inbraakcijfers en de manier waarop inbrekers te werk gaan. Deze analyse leidde onder andere ook tot deze aanpak. “Samen hebben we gekeken naar oplossingen om de veiligheid en leefbaarheid in deze wijk in Tongelre te verbeteren”, aldus Koj Koning, districtsmanager Woonbedrijf. “We zijn letterlijk ‘huis aan huis’ gegaan om met bewoners een afspraak te maken voor het plaatsen van het nieuwe slot. Van de bewoners heeft 97% een nieuw slot laten plaatsen.” 

Natuurlijk gaat het er nu om dat mensen de achterpoort dan ook echt afsluiten met het nieuwe slot. Uit dezelfde analyse blijkt namelijk dat ook insluiping vaak voorkomt. “Technisch gezien is er dan geen sprake van inbraak, maar het geeft natuurlijk nét zo’n vervelend gevoel”, vertelt Koj Koning. 

In dezelfde wijk is ook een aantal paden achter de woningen afgesloten met een poort. Deze achterpaden waren daarvoor vrij toegankelijk. Daardoor waren er wel eens mensen te vinden die er niet thuis hoorden en werd er soms afval gedumpt. Bovendien was het een gemakkelijke vluchtweg. Nu hebben alleen de bewoners een sleutel en kan er niemand meer komen die er niet woont. We verwachten dat door deze maatregelen de veiligheid en leefbaarheid in deze wijk verbeteren. De inbraakcijfers worden blijvend gemonitord samen met de veiligheidspartners.

comments powered by Disqus