​Feestelijke opening lichtkunstwerk Eindhovense buurt Lijmbeek

Een subtiel lichtkunstwerk aan de balkons van de flats in Lijmbeek, die als de avond valt een speelse, steeds wisselende lichtsymfonie laat zien. Dat is ‘Licht op Lijmbeek’, het resultaat van de wedstrijd ‘Het Beste Idee van Lijmbeek’. Bewoner Mervyn Dreesen is de bedenker van het kunstwerk, dat is uitgevoerd door kunstenaar Mels Dees in samenwerking met het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf en het Centrum voor de Kunsten Eindhoven. Bewoners van Lijmbeek hebben dit idee zelf gekozen als beste.

 

​​​
​​​​ Mels Drees (l) en Mervyn Dreesen onthullen samen het lichtkunstwerk voor Lijmbeek
​​

Opening ‘Licht op Lijmbeek’

Op woensdagavond 13 mei jl. is het kunstwerk voor de eerste keer getoond aan buurtbewoners en belangstellenden. Met de opening van het kunstwerk krijgt de buurt Lijmbeek een eigen, kleurrijk gezicht dat past bij de lichtstad Eindhoven. Mooi, bijzonder én meteen een verbetering van het gevoel van veiligheid.

 

Veel talent in Lijmbeek

Wij verhuren 634 betaalbare woningen in Lijmbeek, tussen de Boschdijk en de Anthony van Leeuwenhoeklaan. In de wijk wonen veel starters, zzp’ers en studenten aan de TU/e en de Design Academy. Veel talent bij elkaar dus! Dat talent wilden wij graag inzetten voor de wijk en de bewoners gingen hier graag in mee.

 

Via social media vroegen we om creatieve ideeën in te dienen om de buurt te verfraaien. Dit leverde verschillende goede ideeën op. Daarna vroegen we via een digitale enquête aan de bewoners zelf welk idee het beste was. Het idee van Mervyn Dreessen werd uitgekozen en is nu dus echt uitgevoerd.

 

Elk seizoen een eigen arrangement

Het idee van Mervyn Dreesen is om kleurrijke LED-strips aan de balkons te bevestigen. Kunstenaar Mels Dees heeft dit idee verder uitgewerkt en nu zijn er vier verschillende arrangementen die per seizoen wijzigen.

 

Mervyn Dreesen: “Deze werkwijze vind ik heel geslaagd. Het hoeft ook allemaal niet zo moeilijk te zijn. Een LED-strip is redelijk eenvoudig aan te brengen. Het gaat er om dat je je betrokken voelt bij de ontwikkeling van jouw wijk.” Uiteraard is ook gedacht aan duurzaamheid; de energiezuinige lampen werken op zonnepanelen.

 

Meer weten? Bekijk dan de Facebookpagina van de bewoners van Lijmbeek.

 

Buurtcultuurfonds Woonbedrijf

Woonbedrijf ziet cultuur als middel voor waardecreatie in de wijkaanpak en wil culturele projecten in woonwijken benutten en hierbij vooral de bewoners betrekken. Vanuit deze gedachte is 3 jaar geleden samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf in het leven geroepen.

 

Uit onderzoek van het PON eind 2014 bleek dat bewoners waarderen dat Woonbedrijf zich hiervoor inzet. Veel betrokkenen zijn trots op hun project en de projecten hebben ook geleid tot meer ontmoeting en betrokkenheid in de wijk.

comments powered by Disqus