Wat kun je allemaal doen met bouwmateriaal uit een (huur)woning? Tijdens de Dutch Design Week 2015 (DDW) van 17 tot en met 25 oktober 2015, is het pand aan de Vestdijk 133 in Eindhoven het toneel van de Circulaire Fabriek. In de voormalige garage/beddenzaak presenteert Woonbedrijf een expositie over het hergebruik van bouwmaterialen. U kunt zien hoe designers van oude materialen, die bij sloop- en renovatiewerkzaamheden vrij komen, weer nieuwe producten vervaardigen. De expositie maakt de bezoeker bovendien bewust over duurzaamheid en hergebruik.
Woonbedrijf verhuurt 31.000 betaalbare huurwoningen in Eindhoven en regio. Aan deze woningen worden van tijd tot tijd onderhoudswerkzaamheden of renovaties uitgevoerd en dan komen er materialen vrij. We hebben dus een grote verantwoordelijkheid met betrekking tot deze grondstoffen.
We kiezen er voor om stap voor stap een duurzame organisatie te zijn en willen in de toekomst circulair werken. Met deze exposite gaan we ontwerpers en bewoners prikkelen om mee te denken over duurzaamheid en het hergebruik van (bouw-)materialen. Dit presenteren en onderzoeken we tijdens de DDW!
Er is een dynamische expositie te zien die de interactie aangaat met het publiek. Laat u meenemen en uitdagen om duurzaam te denken en te werken. Diverse ontwerpers geven een voorzet.
Neighborhood Furniture Factory van Conor Trawinski
Trawinski gaat samen met bewoners uit de wijk Tivoli kastjes maken met glas, hout en dakpannen dat van de renovatie van hun woningen afkomstig is. Deze kastjes komen in Tivoli te hangen en bewoners kunnen daar boeken, plantjes, stekjes of andere voorwerpen uitwisselen.
Floco krukjes van Jeroen Wesselink
Wesselink laat zien hoe je van een expansievat van een oude Cv-ketel handige Floco krukjes kunt vervaardigen.
Stone Cycling van Tom van Soest
Van Soest laat zien hoe je afgedankte bouwmaterialen kunt verpulveren en een tweede leven geven als baksteen.
Omvormverdeelfabriek van Joost Gehem
Gehem maakt van afgedankt meubilair weer krukjes in de Omvormverdeelfabriek. Misschien wordt dit ook toegepast bij de bureaus die Woonbedrijf bij de verhuizing naar het nieuwe kantoorpand aan de Wal niet mee kan nemen.
Loket van het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf
Huurders van Woonbedrijf kunnen hier enkele concrete voorbeelden zien van het Buurtcultuurfonds en hulp vragen bij het aanvragen aan het Buurtcultuurfonds. Zo worden ze geïnspireerd om trajecten rondom sociale duurzaamheid opstarten en zien zij hoe dit werkt.
Tijdens de DDW is de Circulaire Fabriek dagelijks geopend; op maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur. Op werkdagen starten we de dag met een ontbijtsessie van 9.30 tot 11.00 uur met wisselende thema’s, zoals de circulaire economie en duurzaamheid. Dit is een mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en het gesprek aan te gaan.
Wij vinden social design erg belangrijk. Wij zetten dit vaak in om bewoners te betrekken bij het ontwerpen en realiseren van een aangename woon- en leefomgeving. De trajecten worden meestal begeleid en gefaciliteerd door het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Het fonds stimuleert en faciliteert cultuurprojecten ten behoeve van de leefbaarheid in de wijken. Dan werken bewoners, organisaties uit de buurt en een professionele kunstenaar of designer aan een cultuurproject rondom een actueel vraagstuk binnen de gemeenschap.
Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van
Wilt u geen cookies? Klik dan op niet accepteren. Wilt u toch van onze diensten gebruik maken, kom dan naar de Woonwinkel.
In verband met de nieuwe maatregelen rondom corona is de Woonwinkel alleen toegankelijk als je een mondkapje draagt. Heb je zelf geen mondkapje? Dan kun je er een bij de ingang pakken.