​Vanaf 2016 ook WOZ-waarde voor huurwoningen

Woont u in een zelfstandige huurwoning? Dan ontvangt u vanaf dit jaar een brief van de gemeente met de WOZ-waarde van uw woning. Deze telt sinds oktober 2015 namelijk mee bij de berekening van uw maximale huurprijs. Eerder ontvingen alleen eigenaren van een woning de WOZ-waarde van hun woning.

 

Wat is de WOZ-waarde eigenlijk?

Jaarlijks bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van elke woning. ‘WOZ’ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Eigenaren van woningen betalen een percentage van de WOZ-waarde als belasting. Dit geldt ook voor sommige particuliere huurders. Als huurder bij een woningcorporatie betaalt u deze belasting niet.

 

Woningwaarderingsstelsel en puntentelling

In oktober is het nieuwe woningwaarderingsstelsel (WWS) ingegaan. Dit stelsel berekent op een andere manier de maximale huurprijs voor zelfstandige sociale huurwoningen. De WOZ-waarde telt nu mee voor ongeveer 25%. De overige 75% wordt bepaald door onder meer de grootte van uw woning, het energielabel en voorzieningen als een douche, ligbad en de toiletten.

 

Let op: er zit altijd een jaar ‘vertraging’ op de WOZ-waarde: de waarde die in 2016 geldt, is gemeten op 1 januari 2015.

 

WOZ-waarde en uw huurprijs

Uw huurprijs verandert niet. De WOZ-waarde bepaalt alleen de maximale huurprijs die wij voor uw woning mogen vragen. Maar wij vragen nooit de maximale huurprijs, omdat wij het belangrijk vinden dat onze woningen betaalbaar zijn én blijven.

 

Bent u benieuwd naar de maximale huurprijs van uw woning? Op de website van de huurcommissie kunt u deze zelf berekenen.

comments powered by Disqus

Vragen over de WOZ-waarde van uw huurwoning?

Uw gemeente kan u verder helpen. Hieronder vindt u de links naar de informatiepagina van uw gemeente over dit onderwerp: