Het Schakelplein in Best, gelegen op de hoek van de Prins Bernhardlaan en de Schakel, heeft in 2013 een metamorfose ondergaan. Het plein ligt als schakel tussen de Zeeheldenbuurt en de Schilderswijk. Het is door de jaren heen een belangrijke ontmoetingsplaats geworden voor de hele wijk. Reden voor de wijkbewoners, verenigd in het Bewoners Overleg Naastenbest, om bij de gemeente aan te kloppen met hun ideeën en wensen om het plein nog meer een ontmoetingspunt te laten worden.

 

Die plannen zijn in 2013 uitgevoerd: de doorgaande weg, Prins Bernhardlaan, heeft een scherpere bocht gekregen. Dat remt het verkeer af en maakt het Schakelplein veiliger. Verder is een nieuw speeltuintje ingericht voor de kinderen.

 

Zitgelegenheid om elkaar te ontmoeten 

 

De wijkbewoners hadden ook hele goede ideeën hoe het Schakelplein nog beter als het hart van hun buurt kan functioneren. Ze dachten aan een zitgelegenheid die mensen uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Een centraal ontmoetingspunt voor heel Naastenbest. Studio Van der Zandt ontwierp en produceerde de Schakelbank die op het grasveld staat, bij de speeltuin en in de schaduw van de bomen.

 

Deze Schakelbank is op woensdag 19 maart jl. op feestelijke wijze onthuld door Marie José Backx, districtsmanager bij Woonbedrijf, wethouder Paul Gondrie en kinderen van de Wilhelminaschool. Natuurlijk waren daar alle betrokkenen en buurtbewoners bij uitgenodigd. Nu de Schakelbank in gebruik wordt genomen, is die ook overgedragen van Woonbedrijf aan de gemeente Best.

 

Kunstwerk met 3 symbolische schakels

De Schakelbank is als het ware een kunstwerk, bestaande uit 3 schakels die symbool staan voor de drie doelgroepen die elkaar hier gaan treffen: kinderen, jongeren en volwassenen. Alle kinderen van Basisschool Wilhelmina hebben meegewerkt aan het ontwerp van de bank. Ze hebben aangegeven waar ze van houden, wat ze willen worden en waar ze graag naar toe gaan. Hun schoenen zijn gefotografeerd en die zijn nu te zien bij hun wensen en toekomstdromen op de Schakelbank. Een mooie tijdscapsule, verwerkt in het kunstwerk.

 

Aan de metamorfose en de Schakelbank hebben veel partijen samengewerkt: de buurtbewoners, Bewoners Overleg Naastenbest, woningcorporatie Woonbedrijf, gemeente Best, Centrum voor de Kunsten Eindhoven, Studio Van der Zandt, cafetaria De Luifel en jongerenwerk Todo. De Schakelbank is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Woonbedrijf Buurtcultuurfonds.

 

comments powered by Disqus

Foto's en beelden

Bekijk in onze beeldenbank de foto's van de opening en van de Schakelbank zelf.

Bekijk foto's