Hoge kosten om woningen weer bewoonbaar te maken​

Als huurder van Woonbedrijf heeft u recht op een woning waarin u zich veilig en prettig voelt. Helaas komen we tientallen keren per jaar hennepkwekerijen (wietplantages) tegen in onze woningen. Hennep is ten strengste verboden en levert zeer gevaarlijke situaties op voor bewoners zelf en voor de directe buren. Daarom vragen we u om ons te helpen kwekerijen op te sporen.

Cijfers in 2015 bij Woonbedrijf

 •  30 hennepkwekerijen ontmanteld;
 • Ongeveer 150.000 euro schade;
 • Dat kost elke huurder omgerekend 5 euro;
 • Ruim de helft van de signalen over hennepkwekerijen kwam van omwonenden. 

 

Grote schade door hennepkwekerijen

In woningen met hennepkwekerijen ontstaat vaak schade door lekkages of er zitten grote gaten in muren en plafonds. Ook knoeien de daders meestal met elektriciteitskabels om illegaal stroom af te tappen. Wij moeten dus flink investeren in het herstel van de woningen. Naast de schade aan de woning moeten wij juridische kosten maken en is er vaak een huurachterstand.

 

In de meeste gevallen krijgen wij dit geld niet terug van de daders, omdat die bijvoorbeeld geen inkomen hebben. En van een kale kip kun je niet plukken. Dit geld kunnen wij niet meer gebruiken voor het reguliere onderhoud van andere woningen en voor buurtprojecten.

 

Gevaar in de buurt

Naast alle financiële schade, levert een hennepkwekerij onveilige situaties op. Bijvoorbeeld door de grote kans op brand en door het criminele circuit rondom het kweken van hennep. Dat voelt niet veilig in een gewone woonwijk. Het is in uw éigen belang en voor uw éigen veiligheid dat u zo’n hennepkwekerij meldt.

 

Wat doet Woonbedrijf?

Wij verbieden het kweken van hennep in uw woning. Samen met de gemeente en politie treden we stevig op. Alle hennep wordt verwijderd en Woonbedrijf start een procedure om de woning te ontruimen. De rechter stelt Woonbedrijf altijd in het gelijk in dit soort situaties.

 

De bewoner komt voor vijf jaar op de ‘sancties en kansenlijst’ en kan vijf jaar lang geen woning meer huren van een Eindhovense woningcorporatie. Daarnaast moet alle schade worden betaald.

 

Wat kunt u doen?

Denkt u dat er in uw buurt een hennepkwekerij is? Meld dat dan (eventueel anoniem) bij onze Klantenservice via telefoonnummer 040-243 43 43, e-mailadres info@woonbedrijf.com of bezoek onze Woonwinkel. Ook kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

 

Een duidelijke melding is belangrijk. Over welk adres gaat het? Waarom denkt u dat er een hennepkwekerij is? Ziet u verdachte zaken? Ruikt u hennep? Hoe beter de melding, hoe gemakkelijker er actie kan worden ondernomen. Uw hulp is belangrijk en echt zinvol. Samen kunnen we de veiligheid vergroten!

Zo herkent u een hennepkwekerij

 • Beslagen of afgeplakte ramen en/of gesloten gordijnen; 
 • Er worden bakken, zakken en zand naar binnen of naar buiten gedragen;
 • Ramen die nooit opengaan of continu in dezelfde stand staan;
 • Warme muren, sneeuwvrij dak;
 • Een constant zoemend of ronkend geluid;
 • Stank (hennepgeur);
 • Bewoners zijn zelden thuis of op vaste tijden een uurtje;
 • Problemen met stroom in de buurt of korte stroomstoring steeds op dezelfde tijd.

 


 

comments powered by Disqus