Met gepaste trots overhandigden zaterdag 6 september bewoners van de  Oostenrijkse woningen in het Eindhovense stadsdeel Tongelre de eerste exemplaren van het boek ‘De Oostenrijkse woningen’ aan wethouder Yasin Torunoglu en Rob Bogaarts, districtsmanager Tongelre van Woonbedrijf.

 

      Download hier het boek
Het resultaat is een prachtig boek dat het unieke karakter van de wijk onderstreept. Download hiernaast het boek met onder meer:

 

  • De persoonlijke verhalen van bewoners zelf, mét inkijkje in hun woning

  • De geschiedenis van de woningen

  • De kenmerken van de buurt

  • De aanbevelingen van de bewoners zelf voor de verbouwingen

 

Woningen in ruil voor aardappelen

De geschiedenis van de woningen begint na de Tweede Wereldoorlog. In Eindhoven was een groot tekort aan woningen. Philips loste de woningnood in Tongelre op een inventieve wijze op. In ruil voor Philips radio’s en aardappelen werden 170 houten montagewoningen aangeschaft.

 

70 jaar later staan de woningen nog fier overeind en is de wijk met de Oostenrijkse woningen een begrip in Eindhoven.

 

Belangrijke rol voor bewoners

Om het bijzondere karakter en de uniformiteit van de buurt te behouden zijn de gemeente Eindhoven en Woonbedrijf met de buurt in overleg gegaan. De buurt pakte de draad meteen op en onderstreepte het belang van het behoud van het unieke karakter.

 

In een vlotte samenwerking, waarin de bewoners een duidelijke rol hadden, werd besloten een boek te maken, waarin de visie van de woningen vastgelegd werd. Een boek dat in elk Oostenrijkse woning een plek moet hebben en moet waken over het unieke karakter van de buurt.      
      

Woonbedrijf verkoopt sinds begin jaren '80 alle vrijkomende huurwoningen. Slechts een klein deel van de Oostenrijkse woningen zijn dus nog in het bezit van Woonbedrijf.

comments powered by Disqus