​​​

Social design & Woonbedrijf: al jaren een succesvolle combinatie voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken in buurten! Tijdens de Dutch Design Week 2016, van 22 t/m 30 oktober, laten we zien hoe ontwerpers en bewoners samen werken aan oplossingen voor meer veiligheid en duurzaamheid. Hoe ze een prettige woonomgeving voor ouderen mogelijk maken. En hoe ze meedenken over de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

 

Alles over Social Design Straat

 

Social design

Woonbedrijf zet social design vaak in bij dit soort maatschappelijke thema’s. Bewoners, organisaties uit de buurt en een professionele ontwerper werken samen aan een cultuurproject rondom een actueel vraagstuk. Vaak stimuleert en faciliteert het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf deze projecten.


Soms is het resultaat een bank, de inrichting van een terrein of bijvoorbeeld lichtobjecten. Maar het gaat ook om oplossingen of processen die onzichtbaar blijven. Toch is er veel te zien! Om dit ‘onzichtbare’ zichtbaar te maken en ‘the making of’ van het (co-)designproces te laten zien, nodigen Woonbedrijf, de ontwerpers en actieve buurtbewoners u uit voor de expo De Social Design Straat.

 

De Social Design Straat

De Social Design Straat is letterlijk een straat. U kunt binnenkijken in verschillende ‘pop-up-huizen’. ‘Uit de Buurtfabriek’ bouwt deze huizen met B-hout, dat komt uit woningen die gesloopt zijn. Zij doen dit samen met onder meer wijkbewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Waar en wanneer

De Social Design Straat is van 22 tot en met 30 oktober dagelijks geopend in het kantoor van Woonbedrijf, Wal 2 in Eindhoven. In het weekend zijn we open van 11.00 tot 17.00 uur en op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Elke werkdag organiseren we activiteiten rondom een bepaald thema.

 

Wat is er allemaal te zien en te beleven?

De Social Design Straat is een dynamische expositie aan de hand van vier thema’s:

 

  1. beleving van veiligheid;
  2. duurzaamheid;
  3. ouder worden in je eigen wijk;
  4. huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning (vergunninghouders);

 

Beleving van veiligheid

Bewoners uit de wijk Burghplan voelden zich onveilig, bleek uit onderzoek. Terwijl de politiecijfers eigenlijk het beeld geven van een rustige buurt. Ontwerpbureau STUDIO 1:1 onderzocht dit voor Woonbedrijf. Het project ‘Bijzondere Buren’ toont de zoektocht van STUDIO 1:1 naar een manier om met dit thema aan de slag te gaan en de (ontwerp)voorstellen die eruit ontstonden.

Waterbewust

Kunnen we bewoners bewuster maken van hun eigen ‘watergedrag’, zodat zij kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving? Ontwerpers Renee Scheepers en Alissa van Asseldonk deden samen met studenten van de Design Academy onderzoek in de wijk Geestenberg, in samenwerking met Waterschap De Dommel. Het resultaat is een aantal concrete voorstellen, die samen platform De Aquatheek vormen.


Oud worden in je eigen wijk

In Schuttersbosch, van oudsher een Philipswijk met houten noodwoningen van net na WO II, wonen nog veel bewoners van het eerste uur. Als er een woning leegkwam, werd deze tot voor kort gesloopt. Daarmee lijkt ook de sociale samenhang in Schuttersbosch te verdwijnen. Woonbedrijf stelt nu tijdelijk de leegkomende huisjes beschikbaar aan mensen die iets willen doen voor de wijk.

 

Zo ook schrijver en fotograaf Inge Vlasman; zij transformeerde een oud Belgisch huisje tot verhalenmuseum en ontmoetingsplek ’t Schutterke. Ze tekende de ‘oral history’ van de wijk en haar bewoners op, brengt mensen bij elkaar, en geeft zo de sociale samenhang in Schuttersbosch een flinke impuls.

 

Lees meer over 't Schutterke.

 

Huisvesting van vergunninghouders

Vluchtelingen die in Nederland een ‘verblijfstatus’ krijgen, en dus hier een nieuw leven gaan opbouwen, worden vergunninghouders genoemd. Als woningcorporatie geeft Woonbedrijf vergunninghouders een woning. Maar met het overdragen van een sleutel ben je er nog niet.

 

Hoe kun je deze mensen helpen hun leven in Nederland op te bouwen en vorm te geven? Ontwerpers Tove Elfferich en Kaila Vreeken stimuleren met behulp van design de ontmoeting tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ wijkbewoners en onderzoeken welke rol Woonbedrijf daarin kan spelen.

 


Concept, curator en uitvoering: Cindy van den Bremen 

comments powered by Disqus