Boek over karakteristieke wijk met rijke Philipshistorie

Op 16 september presenteerde Inge Vlasman haar boek 'Verhalen uit Schuttersbosch', een prachtig boek vol verhalen van oud-Philipsmedewerkers die in Schuttersbosch wonen. Vorig jaar opende zij in de wijk al 't Schutterke, een verhalenmuseum vol met deze verhalen. Tijdens de feestelijke boekpresentatie kreeg iedereen die meewerkte aan het boek een exemplaar uitgereikt. Het eerste boek ging naar Ingrid de boer, algemeen directeur van Woonbedrijf.

 

Verhalen uit Schuttersbosch

De Eindhovense wijk Schuttersbosch is een echte Philipswijk. In de jaren '60 bouwde Philips hier woningen voor haar medewerkers. Sommige van de eerste bewoners wonen nog steeds in de wijk, mét hun verhalen. Bijzondere verhalen: persoonlijk, maar ook boordevol historie rondom Philips en Eindhoven.

 

​​​

​​​​ Inge Vlasman overhandigt het eerste boek aan Ingrid de Boer

​​

Schrijver-fotograaf Inge Vlasman wilde iets met deze verhalen doen. Ze interviewde veel oud-Philipsmedewerkers en verzamelde beelden en foto's. In een karakteristieke, houten woning in Schutterbosch opende ze al een expositie met deze verhalen. Het huisje is echt een centraal punt in de wijk geworden.

 

Dit huis, een 'oude Belg', is van Woonbedrijf. Eigenlijk wilde Woonbedrijf het huis slopen, omdat het aan het einde van zijn levensduur is. Maar het project van Inge Vlasman vonden we zo bijzonder, dat zij er als tijdelijke huurder gebruik van mag maken.

 

Lees meer over de wijkontwikkeling in Schuttersbosch.

 

Waar is het boek te koop?

Bent u benieuwd naar het boek 'Verhalen uit Schuttersbosch, wonen, werken en leven met Philips'? U kunt het voor 14,95 euro kopen bij 't Schutterke, Rendierveld 40 in Eindhoven. Openingstijden: vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Het boek is ook te koop bij boekhandel Grinsven op Korianderstraat 28/30 in Eindhoven en Korte Kerkstraat 11 in Geldrop en bij boekhandel Van Pierre aan de Nieuwe Emmasingel 44 in Eindhoven.

 

Of bestel het boek via e-mail!

 


Inleiding 'Verhalen uit Schuttersbosch'

 

“Ik wandel vaak en graag in het Schuttersbosch, een oude Philipswijk in Stratum, gelegen tegen de Stratumse Heide. De authentieke houten huisjes verdwijnen langzaam uit beeld. Op het moment dat de oorspronkelijke bewoner sterft of naar het bejaardentehuis verhuist, wordt de woning afgebroken. De bedoeling was om op de lege kavels nieuwbouw te zetten maar door de recessie lag deze ontwikkeling lang stil. De afbraak ging door, een triest gezicht. Aan sommige hofjes waar voorheen acht huizen stonden, staat nu nog maar een huisje. De achterblijvers verloren niet alleen hun buurtjes maar soms dus ook de hele straat. Met het vertrek van de oorspronkelijke huurders lijkt ook de sociale cohesie te verdwijnen.

 

Ik vroeg aan Woonbedrijf of ik een zo’n huisje mocht bewaren om de geschiedenis te laten herleven en om er de verhalen van het Schuttersbosch te vertellen. En geweldig, dat mocht!


 

​​​

​​​​ Inge Vlasman en Ingrid de Boer overhandigen boek aan bewoners van Schuttersbosch die eraan meewerkten

​​

Ik kreeg een oude Belg aan het Rendierveld in bruikleen en een tijdelijke vergunning van de gemeente om de bestemming te wijzigen. Inmiddels heb ik veel mensen in het Schuttersbosch geïnterviewd. Foto albums werden uit kasten gehaald, negatieven uit oude schoenendozen, dia’s, jubileum-albums, krantenartikelen, beeldjes, technische attributen. Er kwamen prachtige verhalen en hele mooie foto’s naar boven die een goed beeld geven van de enorme diversiteit binnen Philips. Je werkte niet alleen bij Philips, Philips was je hele leven. De sportvereniging, het koor, de scholen, het Philips Ontspanningscentrum, de Etos-winkel, de bedrijfsuitjes, het woonbureau, de huizen, de woonwijken; alles werd door Philips omarmd.

 

De mooiste foto’s hebben in ‘t Schutterke een plekje aan de muur gekregen. Daaronder een citaat uit het verhaal dat erbij hoort. De verhalen zijn gebundeld in dit boekje. Al lezend ontdek je wat Philips betekent voor de inwoners van het Schuttersbosch, van de eerste bewoners in 1957 tot de nieuwste bewoners die ook over de meest recent gebeurtenis verhalen, de beursgang van Philips Lighting.


Een prachtig project. Hoe meer ik las en luisterde, hoe beter ik de stad Eindhoven ga begrijpen, en hoe meer bewondering ik krijg voor de familie Philips. Wat een mooi verhaal, wat een bijzondere geschiedenis. Philips is op dit moment hard aan het verdwijnen uit Eindhoven, zelfs van de shirts van PSV. In het Schuttersbosch verdwijnen niet alleen de huisjes maar ook de oorspronkelijke bewoners, de oud Philipsmedewerkers. Een goed moment om de oral history vast te leggen en te bewaren voor onze kinderen. Zodat ook zij weten in wat voor bijzondere omgeving zij opgroeien.

 

Elke maand verzorg ik een koffiemiddag voor mijn ‘verhalen’. Zij kunnen elkaar in ’t Schutterke ontmoeten, goede koffie drinken en verder praten over hun herinneringen aan Philips en het Schuttersbosch. Op deze manier krijgt de sociale cohesie onder hen weer een flinke impuls. Annalies maakt elke week een prachtige taart voor ’t Schutterke, de opbrengst hiervan gaat volledig in een pot ‘het buurtfonds’ waaruit ik deze middagen bekostig. Gastvrouwen en –heren sluiten zich spontaan aan en helpen bij de koffiemiddagen en vertellen toeristen in de weekenden over dit bijzondere stukje Eindhoven. Regelmatig worden er gastoptredens georganiseerd waarbij telkens een specifiek verhaal wordt toegelicht en uitgediept. Ook hebben we een uitgebreide boekenkast waarin alles te vinden is over Eindhoven, Philips en de geschiedenis van de omgeving.

 

Met eigen geld en door de spontane bijdrage van veel sponsors is het mogelijk geweest een oud Belgisch huisje te verbouwen naar maatstaven van de huidige wet- en regelgeving. Dank aan Borg Advies, Hoveniersbedrijf Renders, Timmerman Peel, Loomans Kachels, Keuken van Laarhoven, Abc Hekwerk, Loodgieter Loots en Electricien vd Vorst. Naast dat het veilig is  hebben zij er ook voor gezorgd dat het hier warm is en gezellig. Kunstenares Else-Marie Vermolen maakte het logo van ’t Schutterke en Marieke sponsort met Bloemverhalen. Inmiddels vult Boekhandel van Grinsven de boekenkast en heeft De Beletteraar gezorgd voor de naam ’t Schutterke op het raam. Studio Wildrik is nauw betrokken geweest bij de vormgeving van het boek. De tentoonstelling wordt gesubsidieerd door het Buurtcultuurfonds.”

 

Inge Vlasman, inleiding uit 'Verhalen uit Schuttersbosch, wonen, werken en leven met Philips'


 


 

comments powered by Disqus