De koning te rijk

Een bijzondere dag vandaag. Samengevat komt het er op neer dat een grote groep CEO's de vraag gesteld werd: 'How can The Natural Step methodology get global?' En om die mensen hierin een beetje te begeleiden, werd in de ochtend vooral besproken hoe de staat van de wereld is en hoe we dat via TNS moeten aanpakken. Ik had overigens het idee dat dat eigenlijk al geen issue meer kan zijn. Toen viel pas echt het kwartje, of Zweeds kroontje…. Wij als Eindhovense delegatie zijn hier niet zozeer om te halen, maar vooral om te brengen, om te inspireren, om een statement te maken dat je met TNS aan de slag kan en dat het je helpt. Die Berend Aanraad toch.

 

Inspirerende gesprekken 

Wat we in Eindhoven aan het doen zijn aan de hand van TNS werd door de oprichter van TNS, Karl-Henrik Robèrt, specifiek toegelicht in zijn presentatie. Mooi moment en het gaf een hele hoop mensen de aanleiding om vervolgens met ons het gesprek aan te knopen. Een soort ijsbreker zal ik maar zeggen. Daarmee kwam het toch goed met het 'halen': het is ontzettend gaaf en inspirerend om het gesprek te hebben met bijvoorbeeld de TNS-vertegenwoordiger uit Nieuw-Zeeland, China, Israël of Canada. Hen te spreken over waar zij mee bezig zijn, hun successen en knelpunten.

 Links: Presentatie door TNS-oprichter Karl-Henrik Robèrt.

Rechts: de Eindhovense delegatie met Karl-Henrik Robèrt.

 

Wat zeg je tegen een koning?

En ja, dan de koning. Dat was bijzonder, maar ook wat vreemd. Om 8.50 uur werden we verzocht om een plek te gaan zoeken. Om exact 9.00 uur kwam het verzoek om te gaan staan en stil te zijn, waarna koning Karel XVI Gustaaf van Zweden de ruimte betrad, met achter hem wat hofhouding. Je kunt vanwege de beveiliging niet echt dicht bij hem in de buurt komen, ook al zit je een tafeltje verderop. Maar goed, stel dat dat wel zou kunnen, wat zeg je dan tegen een koning? Heej Gustaaf, wa doede gij eigenlijk aan duurzaamheid? Een selfie maken is ook niet echt gepast, dus ach, dan moeten we het maar doen met beelden en foto's op de website.

 

Op zoek naar de Nederlandse ABBA 

Ik had het in mijn blog van gisteren over het kwartiermaken en over ABBA. Vandaag gingen mijn gedachten daar naar terug. Waarom gaan we in Nederland niet onze eigen ABBA opzoeken (Ali B, Siem Nozza, Racoon en natuurlijk Bløf) en vanuit die scene meer draagvlak krijgen zoals dat in Zweden ook is gebeurd? Koning Willem Alexander enthousiast krijgen, of anders prinses Amalia wel. Want als het in de politiek moet gebeuren dan wordt het een soort ja/nee spelletje, oftewel links/rechts en daar is het issue veel te belangrijk voor. Daar ging het tijdens de bijeenkomst ook met name over. De oproep om politici mee te nemen, te omarmen, de hand te reiken, etcetera. Maar zolang onze politici via een klimaatzaak vanuit Urgenda nog tot actie moeten worden bewogen, nou dan weet ik het nog niet.


Of zou PVV staan voor Partij Voor Verduurzaming? Change the world, change the story...

 

Tot ziens, of zoals de Zweden zeggen: Adjö!!

 

Rob Bogaarts, portefeuillehouder duurzaamheid bij Woonbedrijf

 

 

comments powered by Disqus

Duurzaamheid 

Meer over duurzaamheid en The Natural Step: