9 oktober 2017

 

SPACE-S is een bijzondere buurt op Strijp-S. De bewoners van de 402 woningen dachten vanaf het begin mee over het ontwerp, de woningen en het samen leven. Met een prachtig resultaat! Dit maakt van SPACE-S een van de meest besproken plekken in Eindhoven. En Plu-S maakt SPACE-S éxtra bijzonder: de 10 jongeren van deze woongroep wonen zelfstandig, maar wel met hulp.

​Dit is wooninitiatief Plu-S

Plu-S is een wooninitiatief van een aantal ouders van jongeren met een beperking:

 

“De bewoners van Plu-S hebben beperkingen die dagelijkse ondersteuning noodzakelijk maken. Ze zijn blijvend aangewezen op een vorm van begeleid wonen. Wij vinden het belangrijk om te kijken naar wat ze juist wél kunnen. Het zijn vooral leuke, jonge mensen, met hun eigen wensen, dromen, behoeften en kwaliteiten. Ook zij hebben veel te bieden!"

 

 

Kleurrijke groep jongeren

We zitten in de gezamenlijke woonkamer met bewoners Mart, Simon, Imke, Tessa en Iris. Peet, de moeder van Mart, en huishond Jip zijn er ook. Achter de woonkamer ligt de gemeenschappelijke keuken, er is een ‘gamehoek’ en een groot balkon. En elke bewoner heeft een eigen appartement. "Een heel kleurrijk appartement”, zegt Imke met een grote glimlach.

 

 “We doen veel dingen samen”, zegt Iris. “Spelletjes spelen, de hond uitlaten, dat soort dingetjes. Schoonmaken hoort er ook bij, want het moet wel netjes blijven. Iedereen komt aan de beurt, ook met koken. Dat doen we in groepjes van twee.”

 

Simon vult aan: “Ik ontbijt alleen, behalve op zondag als we samen brunchen. Ik ben vaak vroeg op, want ik ga bijna elke dag werken. Drie dagen bij ’t Wasven en één dag bij de radiostudio.”

 

Gewoon meedoen met de maatschappij

De initiatiefnemers van Plu-S richtten een stichting op om deze woongroep mogelijk te maken.

 

 

Peet: “Elke ouder wil het beste voor zijn kind. Maar onze kinderen kunnen natuurlijk niet eeuwig thuis blijven wonen. Een traditionele zorginstelling wilden we niet. Wat het extra uitdagend maakte, is dat de financiële mogelijkheden beperkt zijn, want de jongeren ontvangen alleen een Wajong-uitkering. Toen we hoorden over SPACE-S hebben we onze ideeën gedeeld met Woonbedrijf.

 

Dat heeft geweldig uitgepakt: Woonbedrijf bleek een echte sociale woningcorporatie die begrijpt dat mensen die niet op eigen kracht kunnen wonen óók meetellen en een eigen plek verdienen. Onze jongeren wonen nu zelfstandig en doen gewoon mee in de maatschappij. Ze zijn enorm gegroeid. Ik zie het elke dag.”

 

Familiegevoel

 

Elke bewoner van Plu-S is anders. En iedereen heeft zijn eigen wensen en behoeften. De ouders zochten er zelf passende zorgverlening bij. Olga Barten werkt bij Woondroom-Zorg en is wooncoördinator bij Plu-S. Zij begeleidt de jongeren en stuurt het team van begeleiders aan.

 

Olga: “Vergis je niet, deze jongeren weten heel goed wat ze willen. De ouders hebben duidelijke wensen en behoeften, maar zij ook. Zo wilden ze graag kennismaken met de andere bewoners van SPACE-S. Daarom hielden ze een feestje met zelfgemaakte cupcakes!”

 

Peet vult aan: “Het team, de ouders en de jongeren zijn heel hecht. Eigenlijk zijn we een soort van familie. Toen we laatst met Mart op vakantie waren, kon hij niet wachten om weer terug te zijn in Eindhoven. Op deze plek heeft hij zijn eigen leven. Sterker nog, we zijn laatst door hem buiten gezet. Hij vond dat papa en mama lang genoeg ‘op de koffie waren geweest’”, lacht Peet.

 


 

 

comments powered by Disqus