9 oktober 2017

Huren kan op veel manieren

Elke huurder is weer anders. Maar ook het leven van elke huurder kan veranderen. Samenwonen, een kindje krijgen of een scheiding, het bepaalt allemaal hoe u wilt wonen. Dat begrijpen we. Daarom werken we steeds aan passende oplossingen. Hier vindt u een aantal voorbeelden.

 

Alle info en video over een woning vinden via Woonbedrijf.

 

 

 

Bijzondere doelgroepen en urgentie

Woonbedrijf reserveert een kwart van de vrijkomende woningen voor bijzondere doelgroepen. “We hebben onder andere de taak om bijzondere doelgroepen te huisvesten”, zegt senior klantbeheerder Nasir Haddouch. “Denk aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning, mensen die woonbegeleiding krijgen, ex-gedetineerden en ex-verslaafden.

 

Ook verhuren we woningen aan urgenten. Dat zijn mensen die met spoed een woning nodig hebben. Een onafhankelijke Urgentiecommissie beoordeelt elke aanvraag. Als die bepaalt dat iemand urgent is, zorgen wij binnen zes maanden voor een passende woning. We kijken daarbij naar de behoefte van de huurder, de woning en de buurt.”

 

Lees meer over urgentie aanvragen.

 

Ruilen van huurwoning

Een woning ruilen met iemand anders is soms een slimme oplossing. U mag uw huurwoning in principe ruilen met elke andere huurwoning, ook als die niet van Woonbedrijf is.

 

Nasir: “Er zijn een paar spelregels. Zo moet er sprake zijn van ‘zwaarwichtig belang’. Dat betekent dat wij het belang om te verhuizen zwaar genoeg vinden. Bijvoorbeeld een kindje krijgen. Daarnaast mag er geen huurachterstand zijn. En degene die van Woonbedrijf huurt, blijft er voor minimaal een jaar.”

 

Lees meer over woningruil.

Hester ruilde van woning

Met een tweede kind op komst, konden Hester en haar man extra slaapkamers en een tuin goed gebruiken. Het werd een koopwoning. Maar omdat het nieuwe huis nog in aanbouw is, zochten ze een tussenoplossing. Dat werd woningruil.

 

Hester: “Particulier huren is best prijzig. Dat vonden we zonde. Mijn onderbuurvrouw kende iemand die wilde ruilen: een mevrouw die kleiner en gelijkvloers wilde wonen. Twee dagen nadat we de ruilwoning introkken, beviel ik van ons tweede kindje. Over goede timing gesproken!”

 

Hester woont nu een jaar met haar gezin in het tijdelijke huis. “Het is een hartstikke goed huis in een leuke buurt”, zegt Hester. “Onze flat hebben we heel netjes achtergelaten, wat voor de nieuwe huurder en voor Woonbedrijf heel prettig was. Woningruil was voor ons de perfecte oplossing.”

 

Samenwonen en inwonen

 

Gaan samenwonen met uw partner in uw huurwoning vinden wij meestal geen probleem. U moet het wel eerst bij ons melden. Als er bijvoorbeeld een tijdje een zus of kennis bij u komt wonen, noemen we dit inwoning. Dat is iets anders. Voor inwoning moet u eerst toestemming aanvragen.

 

Nasir: “We willen graag weten wie er in onze woningen wonen. Vandaar dat we vragen om samenwonen aan ons te melden en inwonen bij ons aan te vragen.”

 

Informatie en melden samenwonen.

Informatie en aanvragen inwonen.

 

En wat als het samenwonen eindigt? “De hoofdhuurder blijft altijd verantwoordelijk voor het betalen van de huur en voor de woning. Als de hoofdhuurder verhuist, mag de samenwoner niet in de woning blijven. Tenzij de partner medehuurder is. Medehuurders hebben dezelfde rechten en plichten als hoofdhuurders”, legt Nasir uit.

 

Informatie en aanvragen medehuurder worden.

 

 

Flexwonen

 

Wie snel op zoek is naar een betaalbare woning, maar niet genoeg inschrijftijd heeft, kan gaan flexwonen. Een flexwoning is een tijdelijke woning, voor bijvoorbeeld 2 of 5 jaar. We verhuren deze woningen zonder inschrijftijd. Een flexwoning is een kleine, zelfstandige woning met een eigen keuken, badkamer en toilet.

 

Lees meer over flexwonen.

 

Huisbewaring

Stel, u gaat een lange reis maken. U wilt gaan ‘proefsamenwonen’. Of u gaat voor uw werk of studie een tijdje naar het buitenland. Dan kunt u iemand anders in uw woning laten wonen. Zo houdt u uw eigen woning en betaalt u geen dubbele woonkosten. Dat noemen we huisbewaring.

 

Nasir: “Huisbewaring duurt meestal 6 maanden. Soms kan de periode oplopen tot een jaar. De huurder blijft zelf verantwoordelijk voor de woning. Dat betekent dat hij de huur aan ons betaalt en dat hij verantwoordelijk is voor wat de huisbewaarder in de woning doet.”

 

Huisbewaring moet u altijd eerst aanvragen. “We willen namelijk niet dat onze woningen illegaal worden onderverhuurd”, aldus Nasir.

 

Lees meer over huisbewaring.

 


 

 

comments powered by Disqus