6 oktober 2014 

Bijzonder project in Woensel

In Woensel hebben bewoners, kunstenaars en Woonbedrijf elkaar gevonden in een bijzonder project. Daar ontstaat uiteindelijk een gigantische tol, gevuld met pakkende teksten. Thuisnummer gaat op zoek naar het verhaal achter Woensel Supertoll!

 

Buurtkunst

Kunstenaar Tijs Rooijakkers startte in 2013 het project Woensel Supertoll!. Eerst creëerde hij in het Eindhovense Van Abbemuseum een immense tol van houten planken, die door rapper Fresku met teksten werden beschreven.

 

Daarna was Woensel aan de beurt. Het in Woensel gevestigde ontwerpcollectief Tante Netty organiseert workshops voor bewonersgroepen. De deelnemers verwoorden tijdens de workshops hun eigen dromen, drijfveren en visies. Die schrijven ze op houten planken. Kunstenaar Tijs Rooijakkers hangt de planken vervolgens op in de verschillende buurten. Volgend jaar maakt hij van de meest pakkende teksten een gigantische tol: een blijvend kunstwerk bij het nieuwe HOV2 busstation aan de Montgomerylaan.

 

Tijd voor een gesprek

“Tegenwoordig is ‘eigen kracht’ een toverwoord, maar dat komt niet vanzelf”, zegt Joyce Hijdra, districtsmanager Woensel-Noord van Woonbedrijf. Volgens haar is een écht gesprek tussen bewoners in Woensel noodzakelijk om te ontdekken wat ze willen en wat ze kunnen.

 

“Bij Woonbedrijf merken we dat het voor mensen moeilijk is om hun plek te behouden in deze participatiemaatschappij. Dit leidt bij tot onzekerheid en frustratie. Woensel Supertoll! is voor ons een manier om een gesprek mogelijk te maken over kansen, eigen kracht en talenten. We hopen dat de mensen daarna gemakkelijker hun draai kunnen vinden in de veranderende samenleving.”

 

Talenten leren kennen

Mevrouw Van Gestel-Nogueira Sargento is gepensioneerd en woont in een appartementengebouw aan het Gerretsonplein. “Meedoen aan het project Woensel Supertoll! was een kans om mijn medebewoners en hun talenten beter te leren kennen. Ik heb zelf een heel actief vrijwilligersleven geleid en ik kan goed dingen organiseren. Als ik mensen in de buurt daarmee kan helpen, dan zal ik dat niet laten.”

 

“Vallen, opstaan en doorgaan.”

Mevrouw Schuring-Visch woont ook aan het Gerretsonplein, in een speciale Wmo-woning (een woning die is aangepast voor mensen met een beperking). “Tijdens de workshop werd mij gevraagd of ik een droom in mijn leven had en of ik die heb kunnen verwezenlijken. Ik wilde altijd vrij zijn en mijn eigen gang gaan. Toen ik 35 jaar geleden gehandicapt raakte, voelde het eerst alsof mijn vrijheid van me werd afgepakt. Nu voel ik me niet meer beperkt. Sterker nog, ik kan zelfs meer dan vroeger. Dit verhaal wilde ik delen, vandaar dat de tekst op mijn plank luidt: vallen, opstaan en doorgaan.”

 

Meer weten of meedoen?

De workshops lopen nog door tot het voorjaar van 2015. Woont u in Woensel? Dan kunt u zich aanmelden via de senior klantbeheerder van hun wijk (bel daarvoor met Klantenservice op telefoonnummer 040-243 43 43) of via Kimberley van Uden van ontwerpcollectief Tante Netty: kimberley@woenselsupertoll.nl.

 

Kijk ook eens op de website van Woensel Supertoll!

comments powered by Disqus

Buurtcultuurfonds

Woensel Supertoll! wordt mede mogelijk gemaakt door het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Met dit fonds, uw idee en onze kennis, brengen we samen kunst en cultuur in de wijken.

Buurtcultuurfonds