27 september 2016

In de Aireywijk zijn we druk bezig met de duurzame renovatie van de woningen én met het verduurzamen van de hele wijk. Dat doen we samen met de bewoners. Op woensdag 7 september organiseerden we een wandeling door de wijk.

 

Geschiedenis

De middag begon in gemeenschapshuis Het Genderdal. Stichting Wederopbouw nam ons mee terug in de tijd en vertelde over de geschiedenis van Eindhoven en de woningen in de Aireywijk. Tijdens de wandeling ging de stichting verder met het verhaal en stonden we samen stil bij bijzondere plekken in de wijk.

 

Tuinen in de Aireywijk

Voor de start van de duurzame renovatie voerden we in de Straatkamer keukentafelgesprekken met bewoners. Uit deze gesprekken bleek dat veel bewoners zich ergeren aan de voortuinen én aan het openbaar groen in de wijk. Veel voortuinen zien er verwilderd uit of zijn helemaal betegeld.

 

We helpen bewoners graag om hun tuinen groener te maken. Daarom liep Jannie van Operatie Steenbreek mee met de wandeling. Zij kan bewoners helpen en ondersteunen bij allerlei activiteiten die de wijk groener maken en de biodiversiteit vergroten.

 

Voorbeeldtuinen

Om alvast het goede voorbeeld te geven, lieten we drie voorbeeldtuinen aanleggen die de mogelijkheden goed laten zien. Zowel voor een tuin met veel tegels als voor een verwilderde tuin met meer groen. De voorbeeldtuinen zijn gemakkelijk te onderhouden en er is gekozen voor planten die niet te duur zijn. Ze laten zien dat er veel mogelijk is, zonder veel kosten en moeite!

 

Michael van Oeffelen van Gustaaf Groenspecialisten liep mee om uitleg te geven over te tuinen. Alle tips en voorbeelden helpen bewoners om ook zelf aan de slag te gaan in de eigen tuin.

 

 

 

Samen verder met duurzaamheid

De renovatie is in volle gang. We isoleren de woningen beter en meer dan de helft van de bewoners koos voor extra duurzame maatregelen. Een mooi resultaat! Maar met energiezuiniger en comfortabeler woningen zijn we er nog niet.

 

De leden van een klankbordgroep gaven aan dat bewoners nog wel wat tips kunnen gebruiken om zelf energiezuiniger te gaan leven. Deze geluiden uit de wijk vinden wij heel belangrijk! Daarom nodigden wij Irmy van Paassen van Buurtkracht uit.

 

We hopen dat door deze middag twee bewonersgroepen enthousiast zijn geworden: een groep die aan de slag gaat met energiebesparing en een groep die zich richt op groen in de wijk. Zo werken we samen verder aan de uitstraling van de wijk én aan het duurzaam wonen in de Aireywijk!

 


 

comments powered by Disqus