22 juni 2015 

Hanevoet, Genderbeemd en Ooijervaarsnest zijn 'Waanzinnige Woonwijken'

Woonbedrijf is duurzaam bezig in Gestel. We bouwen woningen voor ‘groene huurders’, we maken de ‘Airey-woningen’ energiezuiniger en we helpen energieteams op te starten. Ook ondersteunen we samen met de gemeente Eindhoven de bewoners van Hanevoet, Ooijevaarsnest en Genderbeemd bij het project ‘Waanzinnige Woonwijk’. Op woensdag 22 april vond in de wijk Hanevoet een bijeenkomst plaats rond dit project.

 

Tip: op de speciale pagina over duurzaam Genderdal leest u alles over de groene huurders en de Airey-woningen.

 

‘Waanzinnige Woonwijk’

Senior klantbeheerder Vanessa Nijman en gebiedsbeheerder Michiel Kuijpers zijn namens Woonbedrijf bij de bijeenkomst aanwezig. Vanessa: “Dit is een geweldig initiatief dat door bewoners zelf in het leven is geroepen. Een aantal gastsprekers zal vanavond met de bewoners in gesprek gaan over hoe het project verder ingevuld kan worden. We staan nog maar aan de start en we zijn benieuwd naar de ideeën van iedereen.”

 

Steentje bijdragen

Michiel vult aan: “Het thema van vanavond is ‘wrik je vaste lasten losser’. Vaste lasten kunnen bestaan uit energiekosten die naar beneden gebracht kunnen worden, bijvoorbeeld met behulp van slimme displays. Daarop kun je zien wat er gebeurt met je energieverbruik bij het aanzetten van elektrische apparaten. Woonbedrijf heeft er daar al heel veel van verspreid in Hanevoet.

 

Maar eenzaamheid kan ook een last zijn voor mensen. Daarom kan het vanavond ook gaan over het samenbrengen van mensen die in een isolement zitten. Woonbedrijf verhuurt veel woningen in Gestel en we vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan dit project.”

 

Leren van elkaar

The Natural Step organiseert de bijeenkomst van vanavond. Dit is een stichting zonder winstoogmerk, met als doel om de ontwikkeling naar duurzaamheid te helpen versnellen.

 

Berend Aanraad is namens The Natural Step aanwezig: “Het project ‘Waanzinnige Woonwijk’ is een proef. Je merkt dat er in Gestel allerlei ideeën en initiatieven zijn op het gebied van duurzaamheid en de deeleconomie. Bijvoorbeeld meerdere bewoners in een straat die samen een auto delen.

 

Wij willen die ideeën en activiteiten graag op één plek bij elkaar brengen, zodat er meer mensen van kunnen profiteren en we van elkaar kunnen leren. Kortom, we willen drempels wegnemen. Zo hebben we een website voor de wijk opgezet waarop nieuws, bewonersinitiatieven en tips te vinden zijn.”

 

Verhalen van bewoners

Wat verwachten de bewoners zelf van de bijeenkomst? Ze vertellen het zelf in deze mini-interviews.

 

“Diensten voor senioren”

Meneer Haarler woont in de wijk Genderbeemd en is bestuurder van de Stichting Overleg Ouderen. “Misschien sluit de informatie van vanavond aan op een aantal ideeën die de stichting heeft. Die ideeën gaan over hoe senioren elkaar kunnen helpen en elkaar diensten aanbieden. Dat zouden we graag op een of andere manier willen organiseren.”

 

“Mensen bewust maken”

Meneer Zwering is actief lid van het Energieteam Hanevoet. “Het Energieteam probeert mensen in Hanevoet bewust te maken van de hoeveelheid gas, water en elektra die men verbruikt. We geven cursussen en workshops. Woonbedrijf heeft slimme displays beschikbaar gesteld, zodat mensen zicht hebben op hun verbruik. Wij ondersteunen die mensen in het leren begrijpen van die informatie en het nadenken over maatregelen om de energiekosten te verlagen.”

 

“Jongeren inzetten om ouderen te helpen”

Mevrouw Biermans: “Vanaf het moment dat ik hier kwam wonen ben ik al betrokken bij de wijk. Ik ben dus heel nieuwsgierig naar wat er allemaal gaat gebeuren. En ik heb een goed idee: zet jongeren in om ouderen te helpen. Laat ze bijvoorbeeld in de tuin werken of spullen naar de stort brengen.”

 

Buurtbewoner Lex Goos: “Ik ben vooral bezig met de vraag hoe we het geluk in de wijk groter kunnen maken. Delen maakt gelukkig, dat blijkt uit onderzoek. Als we iets voor elkaar kunnen betekenen, bijvoorbeeld koken voor elkaar of samen klussen, levert dat geluk op.”

 

“Van luisteren word je wijzer”

Mevrouw Den Engelse-Van Veghel woont al sinds de jaren zeventig in Hanevoet. “Ik kom vanavond om te luisteren en te ontmoeten. Want van luisteren word je wijzer. Ik ben al een aantal jaren weduwe. Dan heb je honderd-en-een klusjes die je zelf niet meer kunt doen. Daarom laat ik vanavond graag mijn gezicht zien en hoop ik mensen te leren kennen. Als je dan ooit omhoog zit, kun je anderen vragen om te helpen.”

comments powered by Disqus