​14 december 2015

Ook tijdelijke bewoners uit het buitenland zijn bij Vestide aan het juiste adres

Veel studenten in de regio Eindhoven huren woonruimte van Vestide, de studentenhuisvester van Woonbedrijf. Vestide verhuurt zo’n 2.900 studentenwoningen. Ook aan mensen uit het buitenland die tijdelijk naar Nederland verhuizen. Samen met Ine Hoomans, senior klantbeheerder bij Vestide, bezoeken we twee van zulke ‘short stayers’.

 

Huis-, tuin- en keukenzaken

Zo’n huisbezoek hoort bij de service van Vestide. Ine: “Bij het ondertekenen van het huurcontract vragen we of de huurder het op prijs stelt als we later terugkomen om huis-, tuin- en keukenzaken door te nemen.

 

Sommige short stayers komen van buiten Europa. Voor hen is de overgang naar wonen in Eindhoven erg groot. We vinden het belangrijk om hen wegwijs te maken in en om de woning. Normaal gesproken vinden short stayers hun draai wel. Mochten we aanvoelen dat er problemen te verwachten zijn, bijvoorbeeld omdat iemand echt niet kan aarden, dan kunnen we de TU/e daarover informeren.”

 

Tip: meer weten over short stayers en wat Vestide voor hen doet? Op de website van Vestide leest u er alles over.

 

Spaceboxen en nieuwbouw op de campus

Op de campus van de TU/e staan 187 ‘Spaceboxen’, ook wel bekend als containerwoningen. Ze zijn geplaatst door Vestide en dienen als tijdelijke huisvesting. Afgelopen zomer startte Woonbedrijf met de bouw van een woontoren op het terrein van de universiteit. Hierin komen maar liefst 303 studentenwoningen.

 

Ator woont in een Spacebox, hoewel hij daar niet meteen laaiend enthousiast over was. Maar eerlijk is eerlijk, alles wat een student nodig heeft zit erin: bureau, bed, keuken, toilet, garderobekast en badkamer.

Ator

De Spaanse Ator is op de TU/e vanwege zijn masteropleiding Chemical Engineering: "Ik ga onderzoek doen naar de verdere ontwikkeling van duurzame energie. Nuttig én noodzakelijk!"

 

Niet zelf op woningjacht

De keuze voor Eindhoven was voor Ator snel gemaakt: “Een vriend van me vertelde veel goede dingen over de TU/e. In de zomer ben ik komen kennismaken. De universiteit, de faciliteiten en de omgeving bevielen me erg goed. Bovendien regelde de TU/e het huurcontract met Vestide, dus ik hoefde niet zelf op woningjacht. De volgende stap is andere studenten leren kennen. Mij valt op dat iedereen hier nogal op zichzelf is.”

 

Ator moet erg wennen aan het Nederlandse weer. Net als aan de dagindeling, die nogal verschilt van het leven in Spanje. Ator: “Jullie Nederlanders doen alles op vaste tijden. Eten, vergaderen, ontspannen: alles gaat op de minuut nauwkeurig. Daar vind ik raar.”

Francesca

De Italiaanse Francesca woont en werkt in Shanghai. Ze geeft les in industrieel ontwerp aan de universiteit. Dankzij een uitwisseling met de TU/e is ze voor zes weken in Nederland.

 

Meer dan een hostel

Francesca huurt haar tijdelijke appartement van Vestide. “Het is eenvoudig ingericht, maar prima. Het is zoveel meer dan een hostel.” Na aankomst in Nederland kreeg ze bij Vestide de sleutels. Binnen een week kwam een medewerker van Vestide op bezoek voor een nazorggesprek. “Ik had een paar vragen en ook een paar tips”, zegt Francesca. “Dan is het erg fijn als er iemand langs komt.”

 

Of ze haar tips wil delen? “Ja, natuurlijk. Van mij zou de informatie voor vertrek naar Nederland nog wat uitgebreider mogen zijn. En het is prettig is als huurders mogen kiezen voor een upgrade van het basispakket. Net iets meer service.” Francesca benadrukt dat de basis dik in orde is.

 

Ze geniet van alle activiteiten in Eindhoven en was verrast door de Dutch Design Week. “Dat voelde echt als een cadeautje!”

comments powered by Disqus