1 december 2014

Kom langs met vragen en ideeën

Sinds mei dit jaar is er elke maandag een inloopspreekuur in wijkcentrum De Dreef in Geldrop. Tijdens het spreekuur kan iedereen er terecht met vragen. Er zit een sterk team klaar met medewerkers van maar liefst zeven organisaties en instellingen. En dat werkt!

 

“Het kostte even wat moeite om al deze organisaties en instanties op één plek bij elkaar te krijgen”, geeft Adri Matheussen toe. Adri is gebiedsregisseur van de gemeente Geldrop-Mierlo. “Maar het werkt fantastisch. Want we spreken hier niet alleen met bewoners, maar ook elkaar. We hebben elkaar als professionele instanties allemaal nodig. Daar komt bij dat we in het reguliere traject te maken hebben met de wet op de privacy. De ene instantie mag een vraag van een inwoner van Geldrop-Mierlo niet zomaar doorspelen aan een andere instantie. Nu kunnen we een bezoeker gewoon vragen of het goed is dat een medewerker van een andere organisatie even aanschuift. Wel zo efficiënt.”

 

Minke Coolen, werkzaam bij MEE Zuidoost Brabant, vult aan: “Het is voor bezoekers aan het spreekuur en onszelf prettig dat elke instantie een gezicht heeft. Neem de gemeente, dat is een grote organisatie. Hier is de gemeente gewoon Adri.”

 

Goed plan

Elke maandag melden zich tussen de vijf en tien bezoekers op het inloopspreekuur. De meesten hebben vragen of klachten. Adri: “Daar is niets mis mee, al kunnen mensen daarvoor ook gewoon met de gemeente bellen via telefoonnummer 14040. Maar ik wil iedereen aansporen om ook eens met ideeën te komen.”

 

Senior klantbeheerder van Woonbedrijf Ella van de Ven is het daarmee eens: “Iemand met een goed plan voor de wijk nemen we heel serieus en helpen we waar we kunnen. Als meerdere buurtbewoners bijvoorbeeld samen een buurtpreventieteam willen opzetten, kunnen wij zorgen voor tips en adviezen, eventuele hulpmiddelen en korte lijntjes met gemeente, politie en Woonbedrijf.”

 

Geslaagd

Behalve vragen en klachten, komen er ook meldingen over de buurt of buurtbewoners binnen. Annet  Pompe en Anita Meertens, beiden Zuidzorg, kunnen er direct een noemen. Annet: “Er kwam een bezoeker met een melding over vervuiling en woonoverlast bij een buurman. Toen wij met Woonbedrijf poolshoogte gingen nemen bij de woning, bleek het om een persoon te gaan met een ernstige beperking en grote gezondheidsproblemen. Deze man is uitstekend geholpen, door zorgverleners en maatschappelijk werk. Het gaat nu prima met hem.”

 

Meteen hulp

Mevrouw Sipman heeft het inloopspreekuur bezocht. “Ik wilde graag iemand van de gemeente spreken over een probleem met de bestrating tussen de flats. Hier kan ik zo binnenlopen, terwijl ik op het gemeentehuis eerst een afspraak moet maken. Dan blijf je bellen. En telkens met een andere afdeling. Daar heb ik een hekel aan. De meneer die ik zojuist gesproken heb, gaat ervoor zorgen dat ik verder kom.”

 

Mevrouw Sipman heeft ook al eens advies gevraagd aan de LEVgroep. De medewerker van LEVgroep heeft haar geholpen met het invullen van ingewikkelde formulieren. “Dat was heel fijn, want sommige brieven van instanties zijn echt niet te begrijpen.” Volgens mevrouw Sipman is het belangrijk dat mensen weten dat er een inloopspreekuur is. “Je kunt thuis blijven klagen over van alles en nog wat, maar je kunt je problemen ook gewoon bespreken. Dat lost uiteindelijk meer op.”

 

Het inloopspreekuur

Het inloopspreekuur vindt vanaf 1 januari 2015 voortaan plaats op dinsdagen, van 13.00 tot 13.30 uur. De locatie is wijkcentrum De Dreef, Willem Barentzweg 69 in Geldrop. Woont u in de gemeente Geldrop-Mierlo? Dan ben u van harte welkom.

 

Tijdens het spreekuur zijn aanwezig:

  • Woonbedrijf - Voor vragen over de verhuur van woningen
  • MEE Zuidoost Brabant - Deze organisatie ondersteunt mensen met een beperking met opvoeding & ontwikkeling, samenleven & wonen, regelgeving & geldzaken en leren & werken
  • Zuidzorg - De grootste aanbieder in de regio van kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, voedingsvoorlichting en zorg thuis
  • LEVgroep - Een organisatie voor maatschappelijke dienstverlening
  • Gemeente Geldrop-Mierlo - Voor algemene vragen over de buurt, vergunningen, subsidieregelingen, evenementen en bouwprojecten
  • Politie - Als het gaat om veiligheid in de wijk
  • GGZ - Instelling voor (geestelijke) gezondheidszorg en verslavingszorg

 

 

 

comments powered by Disqus