17 oktober 2016

Asbest roept nogal wat vragen op. Het kan gevaarlijk zijn, maar is dat niet altijd. Wat als er asbest in uw woning zit? Hoe kan asbest veilig worden verwijderd en door wie? Buurten! nam een - veilig! - kijkje bij het weghalen van asbest in één van de woningen van Woonbedrijf.

 

Asbest kan gevaarlijk zijn 

In een huis in Woensel-Zuid staat het verwijderen (saneren) van een asbesthoudende rioolpijp op de agenda. En dat is duidelijk te zien. Een aantal witte ‘douchecabines’ zijn luchtdicht verbonden aan de voordeur van het huis.

 

Gerard de Veth, gebiedsbeheerder in Woensel-Zuid, vertelt: “Asbest is een bouwmateriaal dat onder andere werd gebruikt bij de bouw van woningen. Het bestaat uit hele kleine vezels. Het inademen van asbest is gevaarlijk. Je kunt asbest alleen inademen als de vezels vrijkomen, door bijvoorbeeld zagen, breken of boren. Zolang je van asbest afblijft, kan het geen kwaad.”

 

Deskundig asbest herkennen

Gerard weet veel over asbest: “Woonbedrijf staat voor een veilige woning en een gezonde leefomgeving voor alle huurders. Daarom zijn alle gebiedsbeheerders getraind om asbest te herkennen. Als een woning leegstaat of door ons verbouwd wordt, controleert iedere gebiedsbeheerder of er asbest aanwezig is. Zo ja, dan laten we dat in principe meteen verwijderen. We willen in de toekomst al onze woningen asbestvrij maken.”

 

 

Klussen in een huurwoning

“Controleer dan of het huis na 1994 is gebouwd. Is het later gebouwd? Dan zit er echt geen asbest. Is de woning vóór 1994 gebouwd? Dan kan er asbest in de woning zitten. Bel bij twijfel met Woonbedrijf. Iedere gebiedsbeheerder weet in welke woningen en op welke plekken asbest kan zitten.”

 

 

Extra controle op verwijderen asbest

Woonbedrijf werkt samen met specialisten voor het veilig verwijderen van asbest. Het vervangen van de asbesthoudende riolering gebeurt vandaag door Heezen Asbestsanering en Coppelmans Rioleringswerken.

 

Raoul van Baar, medewerker van Coppelmans, vertelt: “We zijn heel voorzichtig als we asbest verwijderen. Iedereen werkt nauw met elkaar samen en we voeren extra controles uit op elkaars werk. De gemeente controleert regelmatig alle vergunningen en certificaten. Alles om ervoor te zorgen dat het verwijderen van asbest op de juiste, veilige manier gebeurt.”

 

Echt brandschoon

Als de werkruimte luchtdicht is afgesloten, gaat een specialist van Heezen Asbestsanering in een wit pak aan de slag. Hikmet Agyar (Heezen): “Als het asbest is verwijderd, maken we de ruimte schoon. En dan bedoel ik écht brandschoon. Achter een spinnenweb kan zo een asbestvezel blijven hangen. Daarna zuiveren we de lucht in de ruimte drie uur lang met een vacuümpomp. Een onafhankelijke onderzoeker test uiteindelijk of de lucht helemaal schoon is.”

 

Veilig thuis op de bank

Hikmet is enthousiast over de aanpak van Woonbedrijf. “Asbestverwijdering is niet alleen een kwestie van deskundig saneren, maar ook van duidelijk communiceren. Als huurders vooraf goed worden geïnformeerd en precies weten wat er gaat gebeuren, dan neemt dat een heleboel vragen en daarmee ook zorgen weg. En dat pakt Woonbedrijf heel goed aan.”

 

Gerard haakt daar op in: “We vinden het belangrijk dat onze huurders een veilig gevoel hebben in hun huis. Zeker als het om asbest gaat. Daarom leggen we vooraf van A tot Z uit wat er gaat gebeuren. Dat hebben we bij deze huurders in Woensel-Zuid ook gedaan. Zo schrikken de huurders niet van mensen in witte pakken en voelt het snel weer veilig.”

 


 

comments powered by Disqus