29 maart 2016

Zelf moet hij nog wennen aan het woord, maar Ron Vogels is een kunstenaar in hart en nieren. Dat hij ruim een jaar geleden pas ontdekte hoe zijn kunst mensen verbindt, doet daar niets aan af. Als Ron zijn verhaal begint, trekt er kort een verdrietige waas over zijn gezicht.

 

Steeds meer kwijtgeraakt

“Het ging goed met me. Ik had een gezin, werk, een dak boven mijn hoofd. Totdat ik door problemen, ruzies en pech steeds meer kwijtraakte. Aan het einde had ik niets meer en kon ik nergens meer naartoe.” Ron leefde een paar maanden zonder thuis totdat de GGzE hem een plaats gaf in het Ritahuis van Neos.

 

Van Ritahuis naar Living Museum Eindhoven

“De sfeer in het Ritahuis was bedrukt. Je komt er alleen maar terecht als het echt nodig is.” Toch lukte het Ron om langzaam stappen vooruit te zetten. Hij wilde iets gaan doen en startte met schilderen in de kleine activiteitenruimte van het Ritahuis.

 

Het was een schot in de roos. Want behalve een talent voor schilderen, blijkt dat Ron ook een talent heeft om mensen te verbinden. Om ze positieve energie te geven door gepassioneerd bezig te zijn met kunst. Daarom werd hij uitgenodigd voor de inspiratiedagen van Neos.

 

“Daar ontmoette ik Rokus Lopik die me het zelfvertrouwen gaf om de komende tijd in Eindhoven een Living Museum op te zetten. Het wordt een plek waar mensen bezig zijn met iets wat ze plezier geeft. Mensen van binnen en buiten Neos zijn welkom. Want hier mag je jezelf zijn en telt je talent. Of je nou schildert, muziek maakt of heerlijke koffie zet.”

 

Een eigen DOOR!-woning

Ondertussen blijft Ron hard werken aan een ander doel: een eigen huis. En dat lukt hem na een jaar dankzij DOOR! en Woonbedrijf. “Je moet wel in het lot geloven als je ziet dat ik een huis kreeg toegewezen in mijn oude wijk. De wijk waar ook mijn zoon woont en naar school gaat.

 

Het contact met Woonbedrijf is goed. Het voelt niet alsof je bij een instantie binnenstapt, je bent gewoon welkom.”

 


Over DOOR!

DOOR! is een samenwerkingsverband tussen woningcorporaties en zorgaanbieders. Het doel is om cliënten die verblijven bij zorgaanbieders en toe zijn aan zelfstandig wonen, toegang tot reguliere woonruimte te bieden. Na een periode van behandeling of persoonlijke problemen willen mensen weer een zo normaal mogelijk leven leiden, net zoals iedereen.

comments powered by Disqus