10 april 2017

‘Tringgg!‘ belt aan bij mensen die huren van Woonbedrijf. Zonder aankondiging gaan we op zoek naar een mooi verhaal. Deze keer belden we aan in de buurt Oude Spoorbaan in Gestel. Hier maakten we kennis met Peter Brinkman en meneer en mevrouw Van Bree.

 

"Ik voelde de gordijntjes opzijgaan"

Peter Brinkman woont aan de Regentesselaan. Deze muziekliefhebber én PSV-fanaat woont er al dertien jaar.

 

"Voor die tijd woonde ik overal en nergens. Ik werkte voor Dynamo en de Effenaar en als roadie voor een Nederlandse metalband. Vaak was ik weken op tournee. Uiteindelijk zocht ik vastigheid. Gelukkig stond ik al negen jaar ingeschreven bij Woonbedrijf."

 

Was het liefde op het eerste gezicht? "Ja en nee. Ik wilde graag betaalbaar wonen, binnen de ring. Maar toen ik voor het eerst de straat in reed, zag ik alleen oude mensen. Ik voelde de gordijntjes opzijgaan. Toen ze mij zagen met m’n lange haar en gitaarversterkers, zullen ze wel gedacht hebben: dat wordt herrie!".

 

Inmiddels heeft Peter alle oude bewoners zien vertrekken. Daar kwamen jonge mensen van allerlei nationaliteiten voor terug. En helaas ook mensen die er niet wonen. "In de wijk is veel opvang van dak- en thuislozen en (ex-)drugsverslaafden. Maar we zien helaas ook criminelen en drugsdealers. Daar zijn best zorgen over in de buurt", geeft Peter toe.

 

Maar aan verhuizen denkt hij niet. Peter: "Mijn buurvrouw is hier zelfs tot haar 95e blijven wonen. Ze had zes of zeven kinderen, die om de beurt een dag bij haar waren. Prachtig, toch?"

 


"Kinderen brengen leven in de brouwerij"

Al veertig jaar wonen meneer en mevrouw Van Bree aan de Regentesselaan. Naar eigen zeggen zijn ze de oudste bewoners van de straat. De tuin valt meteen op, Wwnt daarin staat een grote biljarttafel. "Die was over, omdat het wijkgebouw waar de biljartvereniging zat werd gesloten", zegt meneer Van Bree. "En ik heb hier plaats genoeg."

 

Dat was veertig jaar geleden wel anders. Vóór 1977 woonden meneer en mevrouw en hun zoontje namelijk in Woensel, in een appartement zonder tuin. Met een tweede kind op komst, wilde het echtpaar graag verhuizen naar Gestel. Hier komen zij allebei vandaan. Dat duurde even.

 

"Ik heb de woningstichting uiteindelijk een brief gestuurd met de vraag om ons alvast in de schrijven voor een bejaardenwoning, zo lang vonden we dat het duurde. Veertien dagen later mochten we dit huis huren, net voordat onze tweede zoon werd geboren."

 

Hun kinderen zijn inmiddels het huis uit. Gelukkig zijn er in de buurt kinderen genoeg en wordt er veel buiten gespeeld. "Gezellig", vindt mevrouw Van Bree. "Kinderen brengen leven in de brouwerij!"

 


 

comments powered by Disqus