18 december 2017

Onverwachts op de koffie bij onze huurders

“Tringgg!” belt aan bij mensen die huren van Woonbedrijf. Zonder aankondiging gaan we op zoek naar een mooi verhaal. Deze keer belden we aan in Naastenbest, waar de straten zijn vernoemd naar Nederlandse zeehelden en schilders. Deze wijk in Best ontstond in de jaren ’60 en is geliefd om de ruime huizen, de rust en het vele groen.

 

Altijd fijn thuiskomen

Frans is blij als we aanbellen: “Dan kan ik mooi even een pauze nemen van het tuinieren. Het moet van mijn vrouw”, zegt hij met een dikke knipoog. Frans vertelt dat hij en zijn vrouw Toos goed voor hun huis zorgen. “Dan is het altijd fijn thuiskomen.”

 

 

 

Toos: “We zijn veel weg. Van begin mei tot eind september zoeken we de bergen op in België, Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Fietsen is onze grote liefhebberij.” Trots vertelt Frans dat ‘zijn’ Toos al vier keer de Passo dello Stelvio heeft gefietst. De Stelvio is met 2758 meter de hoogste en één van de zwaarste passen in Italië. “En de vijfde keer staat op onze wensenlijst.”

 

Fietsen in de modder

Het is bijna ongelofelijk hoe fit dit stel is. Hoe jong zijn zij? Frans: “Ik ben 84 en Toos is 83. Maar fietsen kun je altijd hoor. Vooral als er modder ligt, is het mooi om op de mountainbike te stappen. En ’s avonds sta ik in het gymlokaal, dan geef ik les.”

 

Toos vertelt dat sport altijd onderdeel is geweest van hun leven: “Frans was sportinstructeur in het leger. Daarnaast was hij atletiektrainer en wielrentrainer. Zo zijn we hier ook terecht gekomen. Frans werd als militair in Oirschot geplaatst dus we zochten een huis in de buurt”. Frans: “En in Best hadden ze een leuke atletiekclub.”

 

 

 

Iedereen is welkom

Frans schat in dat hij en Toos het langst in de buurt wonen. “Vanaf 1968 wonen we in dit huis. We kwamen hier met twee kleine kinderen. Alles speelde met elkaar en er waren geen schuttingen. Dat is nu wel anders.” Toos: “Iedereen is even vriendelijk, alleen de mensen zijn zo op zichzelf. We missen die gezelligheid wel eens.”

 

“Bij ons is iedereen welkom. Kerst vieren we met de kinderen, kleinkinderen en vrienden.”, zegt Frans. “Met een kerstboom, kerststal en kaarsen.” Toos: “Hij vindt dat al meer dan genoeg. Mijn zus en de rest van de familie pakken uit met hele kerstdorpen. Dat vindt hij leuk, maar wel bij een ander.”

 


Zoveel ruimte en comfort is bijzonder

“We zijn benieuwd wat de toekomst voor onze wijk gaat brengen”, vertelt Ruud de Croon. “We hadden het deze week nog over hoe mooi we hier wonen, met ons ruime huis, voor- én achtertuin en de vrije uitkijk over het grasveld.” Zijn vrouw Gerdine geniet dagelijks van de vrolijke geluiden die komen uit de basisschool tegenover hun huis.

 

Zij hoopt dat er meer woningen gebouwd worden voor 65-plussers. “We willen graag in deze wijk blijven wonen, maar er is nu geen doorstroming mogelijk.”

 

 

 

Ruud en Gerdine hebben belangstelling voor woonzaken. Ruud: “We zijn maatschappelijk betrokken en vinden het belangrijk dat iedereen zo goed mogelijk kan wonen. Dat betekent andersom ook dat mensen zich mogen realiseren hoe bijzonder het is om zoveel ruimte en comfort te hebben.”

 

Gerdine: “Voor ons betekent dat goed voor je huis, tuin en buurt zorgen.” Ze geniet van het uitzicht op de felrode bessen van de vuurdoorns aan de rand van het speelveld. “En de prachtige dieprode bladeren van de Japanse esdoorn in onze achtertuin.” Gerdine lacht: “Ik had niet verwacht dat ze nog zouden verkleuren dit jaar, het duurde zo lang en ineens werd ik verrast.”

 


Van Australië en Amerika naar Best

“Vanuit Australië kwam ik op mijn veertiende met mijn ouders terug naar Nederland. We woonden een tijd op de Jan van Riebeeckstraat, een stukje verderop.”

 

Lindy vertelt dat haar man uit Amerika komt. “We vonden het allebei fijn in Naastenbest. Zo kwamen we uit bij dit huis. Als Woonbedrijf het ooit verkoopt, zijn wij van de partij. Alles is dichtbij: het station, de winkels en straks de basisschool. We willen niet in de stad wonen, wel de stad in de buurt hebben. Nu stap ik met mijn zoontje op de trein en staan we tien minuten later in Eindhoven.”

 

 

 

Lindy geniet van haar huis: “Het is een huis waarin geleefd wordt. Het heeft een fijne sfeer en is groot genoeg om ons gezin uit te breiden.”

 

Ze is graag op de zolder waar haar naaimachine en knutselspullen staan.” Als ze tijd heeft, maakt ze kaarten, babyspulletjes of is ze bezig met fotografie. Maar haar favoriete plek is de woonkamer: “Daar wordt gelachen, gespeeld en maken we de leukste herinneringen met familie en vrienden.”

 

Lindy kijkt uit naar Kerst: “We zijn gelovig dus Kerst is belangrijk voor ons, belangrijker dan Sinterklaas. We vieren deze dagen met de hele familie. Dit jaar is extra bijzonder omdat het de eerste Kerst is voor ons zoontje Cayden.”

 


 

comments powered by Disqus