30 maart 2015​

‘Buurten’ belt we aan bij willekeurige bewoners in buurten van Woonbedrijf. Onaangekondigd. Vol interesse. En met zin om te buurten. Deze keer waren we in het Strijpse Lievendaal.


De lettergekte van Pieter

Pieter van Rosmalen zit nét in een Skype-overleg als we bij hem aanbellen. Maar buurten wil hij best, dus komen we 5 minuutjes later terug.

 

Binnengekomen vallen zijn posters en vele prints meteen op. Pieter: “Ik ben letterontwerper. Mijn letters worden gebruikt in logo’s en door grote bedrijven zoals General Electric en Audi. Nieuwe letters zijn altijd nodig, omdat we niet allemaal een standaard lettertype zoals de Comic Sans willen gebruiken. Ik was altijd al gefascineerd door letters. Vroeger tekende ik stripjes. De omslag moest er extra bijzonder uitzien, dus tekende ik fantasieletters. Zo is het begonnen.”

 

Kan iemand die zo lettergek is dan nog wel op een normale manier naar tijdschriften, kranten of websites kijken? “Nee. Ik lees ook erg langzaam. Niet omdat ik de tekst bekijk, maar de letters.”

 

Pieter is geboren in Eindhoven. Vanwege zijn studie moest hij naar Den Haag verhuizen, maar hij wilde graag terug naar Eindhoven. "Mijn partner en ik vonden dit huis op internet en waren er gelijk ondersteboven van. Omdat dit huis pas een jaar oud was, konden we het zelf nog perfect indelen. Bijvoorbeeld door de garage om te bouwen tot studio.”

 

Pieter huurt niet van Woonbedrijf, hij kocht een woning van ons: “Klopt. Dus ik heb extra goed naar de kleine lettertjes gekeken.”

 


 

De reis van Jos en Mia

Als we aanbellen bij Jos en Mia Manders, besnuffelt de labrador ons goedkeurend. Mooi, we kunnen buurten en zitten al snel uitgebreid aan de koffie.

 

In de huiskamer hangen veel mediterrane vakantiefoto’s. Maar we zien ook een rollator. Mia: “Ik heb veel problemen met lopen door een zenuwziekte. Daarvoor moest ik veel in het ziekenhuis voor operaties. En dat wil ik allemaal niet, want ik wil voor Jos zorgen.”

 

Jos blijkt namelijk ernstig ziek. Sterker nog, anderhalf jaar geleden zag het er hopeloos uit. Jos: “Op dat moment kon ik kiezen voor een experimenteel medicijn. En ik knapte op. Waardoor we onze droomreis naar Portugal konden maken!” Die reis is door Jos uitgebreid gefotografeerd, zo blijkt als we rondkijken in het appartement. Met duidelijk een goed gevoel voor wat mooi is.

 

“Dat spreekt voor zich”, zegt Jos, “want fotografie is mijn passie. Ik heb ook meegedaan aan het fotografieproject ‘Lievendaal van nul tot honderd’. Tijdens dat project maakte ik mijn beste foto ooit: een buurtgenoot met zuurstofslangetjes over zijn gezicht, terwijl hij eigenlijk te trots was om zo op de foto te gaan. Maar dit is wie je bent, zei ik. Ik kon hem overtuigen, omdat we een band hadden. Ik had die slangetjes namelijk ook nodig.”

 

Jos en Mia zijn tien jaar samen, waarvan zes jaar getrouwd. “Een tien jaar jongere vrouw kan ik iedereen aanbevelen”, zegt Jos met een knipoog. Tijd voor ons om de koffie op te drinken en ze lekker te laten genieten van elkaar.

 

comments powered by Disqus