14 december 2015

´Tringgg!’ belt aan bij mensen die huren van Woonbedrijf. Deze keer belden we aan bij Koos en bij Vandi in Lakerlopen, in het stadsdeel Tongelre.

 

’t Kousenwinkeltje

Koos Jansen twijfelt of ze wel interessant genoeg is voor een interview. “Ik heb toch niks te vertellen”, lacht ze. Nadat we al buurtend een tijdje aan de deur staan, nodigt ze ons toch uit voor een lekker bakkie koffie.

 

“Ik woon al mijn hele leven in Eindhoven. Samen met mijn ouders verhuisden we naar de Ferdinand Bolstraat. We startten daar een winkeltje met knoopjes, panty’s en band. De mensen in de buurt noemden ons winkeltje ’t Kousenwinkeltje."

Hier heb ik een foto van 60 jaar geleden. We woonden er toen net. Dat ben ik, voor het winkeltje, in mijn favoriete bolletjesjurk.

 

"Toen ik met Broer trouwde, verhuisden we naar een bovenwoning aan de Wouwermanstraat 6. We huurden dit appartement van Sint Jozef, de voorloper van SWS. Onder ons woonde een ouder paar. Toen zij verhuisden, kregen wij het hele huis omdat ze dachten dat we familie waren”, vertelt Koos. “We hebben daar 43 jaar met veel plezier gewoond. Helaas moesten we eruit, omdat het huis gesloopt werd. Gelukkig konden we een ander huis kiezen. We hebben wel 15 maanden ter overbrugging aan de Kempensebaan gewoond, omdat dit huis nog niet klaar was."

 

 

Was het moeilijk om aan dit huis te wennen?

 

“Voor mij niet. Ik vind dit huis heerlijk. Het is lekker licht en alles is gelijkvloers”, vertelt Koos. “Voor Broer voelt dit huis niet echt als ons thuis. Hij heeft sinds drie jaar Alzheimer en de ziekte wordt steeds erger. Vandaag is hij naar de dagbesteding. Als hij thuis is, puzzelen we regelmatig samen. Dat vonden we altijd al leuk, maar nu is dat extra goed voor hem.”

 

Koos en Broer zijn al 55 jaar getrouwd. “Broer is dit jaar 80 geworden. En ik ben 78. We hebben een mooie leeftijd. Ik hoop dat we hier nog lang samen kunnen wonen.”

 


Leven zonder subsidie

“Ik woon nu zo’n vier jaar in Eindhoven”, vertelt Vandi Mansaray. “Eerst woonde ik in Schijndel, maar ik ben naar de stad verhuisd in de hoop dat ik hier werk kon vinden. Dankzij woningruil ben ik in de Mesdagstraat terecht gekomen.” Woningruil? Mag dat zomaar? “Op woningruil.nl van Woonbedrijf kun je online een advertentie plaatsen of een woning zoeken. Erg gemakkelijk, ” vindt Vandi.

 

Oorspronkelijk komt Vandi uit Sierra Leone, een land in West-Afrika. “In 2005 ben ik via Liberia naar Nederland gevlucht. Ik mis mijn thuisland en mijn familie. Mijn twee broers en twee zussen wonen er nog. Maar ik heb twee zoons. Ik moest vooral aan hen denken. Nederland is een prettig en veilig land.”

 

Vandi werkt hard om hier een bestaan op te bouwen. Hij is betrokken bij het lokale verenigingsleven en heeft een Nederlandse vrienden- en kennissenkring. “Nu nog een baan. Ik wil kunnen leven zonder subsidie”, zucht hij. “Ik werkte eerst bij Humanitas en daarna bij de DAF. Helaas was dat allemaal maar tijdelijk. Nu ben ik weer actief op zoek naar werk. In de productie, in een magazijn of in de horeca. Als ik werk heb, kan ik een studie betalen. Het liefst wil ik studeren voor docent Engels.”

Tringgg bezocht ook...


 

comments powered by Disqus