3 juli 2017 

Tringggg! belt aan bij mensen die huren van Woonbedrijf. Zonder aankondiging zoeken we naar een mooi verhaal. Deze keer belden we aan in de buurt De Kreijenbeek (Valkenswaard) waar we kennismaken met Tryntje Hornikx en Martien Vereijken.

 

Neus in de boter

“Dat is een naam die je niet vaak hoort”, merken we op als Tryntje zich voorstelt. “Dat klopt. Ik kom van oorsprong uit Friesland”, zegt de opgewekte moeder van Roel en Bas.

 

Zestien jaar geleden vertrok ze naar Brabant. “Ik voelde me niet thuis in het hoge noorden. En eenmaal gesetteld op het Kleinveld in Aalst werd ik verliefd op de overbuurjongen, Bram”, lacht Tryntje. Met Bram verhuisde ze in 2010 naar Valkenswaard. “Omdat de buurt ontzettend groen is en er geen auto’s voor de deur staan. Het huis is lekker groot en de tuin is ideaal voor kinderen. We vielen met onze neus in de boter!”

 

 

Bram werkt als beveiliger, Tryntje is teamleider bij een grote supermarkt. Veel andere ouders uit de buurt ontmoeten ze in de speeltuin, iets verderop. “Kopje koffie erbij, gezellig bijkletsen, zo gaat dat hier in De Kreijenbeek!”

 


Met de fiets ‘op rak’

Martien Vereijken is aan het werk in zijn voortuin, maar laat letterlijk alles uit z’n handen vallen als we vragen of we mogen binnenkomen. “Tuurlijk, waarom niet?”, zegt de 79-jarige tuinman met een lach.

 

Al 46 jaar woont hij in De Kreijenbeek. Sinds het overlijden van zijn vrouw Truus woont hij er alleen. “Daarom ben ik elke middag ‘op rak’. Een mens moet niet de hele dag alleen binnen zitten. Ik fiets van hot naar her. Praatje maken, potje biljarten in Borkel. En lekker tuinieren.”

 

 

Martien praat graag over Valkenswaard. Over de tijd dat hij werkte bij Hofnar Sigaren. “Daar heb ik Truus leren kennen. Zij zat aan de machines en ik rolde ze met de hand. Kijk, deze zitten zelfs nog ingepakt”, zegt Martien terwijl hij houten kistjes vol sigaren opendoet. Ze zijn al tientallen jaren oud. “Die kun je nog gewoon roken hoor. Topkwaliteit, en gewoon uit Valkenswaard hè.”​

 


 

comments powered by Disqus