22 juni 2015

‘Tringgg!’ belt aan bij willekeurige bewoners in buurten van Woonbedrijf. Onaangekondigd. Vol interesse. En met zin om te buurten. Deze keer waren we in De Bennekel in Gestel.

 

Het feest van Tonny en Fons

Mevrouw Tonny Primus zet net haar boodschappen binnen. “Kom verder, kom verder,” zegt ze enthousiast als we vragen of ze tijd heeft voor een kopje koffie. “Mooie keuken, of niet? Anderhalf jaar geleden geplaatst door Woonbedrijf. Ik heb ’m aangevraagd en kreeg ’m meteen. Helemaal super-de-luxe.”

 

Als de koffie op tafel staat, valt ons oog op de papegaaienkooi. “Coco is een hobby van m’n man Fons. Hij is hartstikke tam, die vogel bedoel ik.

 

Vorig jaar waren Fons en ik 50 jaar getrouwd. Daarvan wonen we er 24 hier op de Bennekelstraat. Eerst met 6 kinderen (5 meiden(!) en een kleinzoon) en nu met z’n tweeën. We hebben een heel mooi feest gehad, verderop in een zaal.

 

Mijn lieve overbuurvrouw was er gelukkig ook bij. Inmiddels is ze overleden. Veel te jong. Dat heeft me aangegrepen. Ik ben veel op mezelf, maar met haar hadden we een goed contact. Zo is het leven hè?”

 


 

De gastvrijheid van de familie El Alami

Aan de Mozartlaan woont de familie El Alami. We bellen eerst tevergeefs aan bij de buren, maar toevallig gaat links een voordeur open. Van Nabil El Alami mogen we gerust binnenkomen. We doen onze schoenen uit en gaan zitten. Er is koffie. Er is gebak. En er is nog veel meer, want “Dat hoort er nu eenmaal bij,” zegt Nabil.

 

Het contact in de straat is volgens hem heel goed. Het is een rustige buurt met nette mensen. Nabil: “Ik ben geboren in Leeuwarden, maar woon hier sinds m’n derde.”

 

De negentienjarige Nabil studeert voor juridisch medewerker en loopt stage bij Lumens Groep. “Ik kon mijn stage ook bij Woonbedrijf doen, maar bij Lumens Groep mocht ik veel met basisscholieren werken. Dat leek me wel wat.”

 

Mevrouw El Alami is inmiddels aangeschoven. Ze heeft Leeuwarden nooit gemist. “In Leeuwarden was het altijd koud en was iedereen altijd boos. In Eindhoven zijn de mensen veel vrolijker!”

 

Mevrouw El Alami vertelt dat ze in de buurt actief is als vrijwilligster. ”Ik zit in een commissie met andere moeders. We organiseren activiteiten voor kinderen en helpen een groep van 23 oudere Marokkaanse vrouwen hun weg te vinden in de maatschappij. Ze moeten vaker naar buiten, want alleen maar binnen zitten is voor niemand goed!”

 

comments powered by Disqus