19 december 2016

‘Tringgg!’ belt aan bij mensen die huren van Woonbedrijf. Zonder aankondiging gaan we op zoek naar een mooi verhaal. Deze keer belden we aan in de Aireywijk in Gestel waar we kennismaken met een aantal bewoners.

 

Elkaar helpen als dat nodig is

Tineke en Willem woonden jarenlang in een honderd jaar oud koophuis in Tongelre: “Er was altijd onderhoud, daar wilden we vanaf.” Dus kozen ze voor een ruim appartement in een van de nieuwbouwflats aan de Karel de Grotelaan. Hier wonen zij nu bijna een jaar. “Het is hier heerlijk!” De drie flats zijn speciaal voor Groene huurders. Dat zijn huurders die zo duurzaam mogelijk leven.

 

Hoe ‘groen’ zijn Tineke en Willem eigenlijk?

 

Willem: “Natuurlijk letten we op ons verbruik van energie. Maar dat is hetzelfde als letten op het verbruik van de auto. Wij vinden dat normaal. Voor ons gaat ‘groen huren’ meer over de sociale kant. Dus hoe we met elkaar omgaan en een ander helpen. Dat vinden wij belangrijk.”

 

Tineke: “Alle bewoners samen verzorgen de daktuin. Ook de entree poetsen we om beurten. Het houdt de schoonmaakkosten laag én we leren elkaar kennen. Hulp vragen is dan ook gemakkelijker. Het is gewoon een fijne buurt. Mensen groeten elkaar en maken een praatje. Ik hoef hier niet meer weg.”

 


Gehecht aan de buurt

Evelien kwam zes jaar geleden alleen in Gestel wonen. Inmiddels woont Evelien met haar vriend, hun twee kindjes en hond in dit huis. Ze is gehecht aan de buurt. “Het is heerlijk rustig, ik zit dichtbij de winkels en het park. En we hebben een fantastische buurman. Sinds de verbouwing is ons huis een stuk comfortabeler.”

 

 

 

Iedere bewoner in de Aireywijk mocht kiezen voor een pakket van duurzame maatregelen voor in huis. Evelien koos het pakket met isolatie van het dak, de vloer en de muren, een nieuwe voordeur, ventilatie in de douche en wc en het schoonmaken van de buitenmuren. “En toen dachten we: dan ook maar meteen een nieuwe keuken, nu we toch in de rommel zitten”, lacht Evelien.

 

“Ik ben zo blij met de verbeteringen! De verwarming kan ’s nachts omlaag naar 16 graden. Overdag staat hij op maximaal 19 graden. Ook is de tocht langs de buitenmuur verdwenen. Volgens de vakmannen blijft de schimmel in de slaapkamer van onze kleine nu weg."

 

 

 

"Complimenten trouwens voor die vakmannen. Ze hebben goed naar onze wensen geluisterd en extra gelet op veiligheid voor de kinderen.”

 

Bekijk ook het fotoalbum van de Aireywijk.

 


 

comments powered by Disqus