30 maart 2015​

Tivoli in Stratum is een authentieke volkswijk uit de jaren dertig. De wijk ontstond toen Philips betaalbare woningen nodig had voor haar arbeiders. Door de jaren heen bleven de typische kenmerken van de wijk behouden en dat maakt de wijk heel sfeervol. De bewoners zijn trots op hun buurt en dat maakt ze ook betrokken bij het groot onderhoud aan hun woningen.

 

Weetje: de grond van Tivoli was in de jaren dertig eigendom van Baron van Tuyll van Serooskerken. De familie woont nu nog steeds in het Kasteel Heeze.

 

Behulpzame buren

Will van Roosmalen woont al 36 jaar in het huis aan de Leeuwenstraat. Een knus huisje met een tuintje dat keurig omheind is met beukenstruikjes. Ondanks dat ze er al lang woont, verrassen haar buurtbewoners haar soms nog steeds.

​​​
​​​​ Bewoner Will (links) en senior klantbeheerder Imke (rechts) in de Leeuwenstraat
​​

Will: “Mensen leven hier veel op straat. Ze houden alles in de gaten, maar ze zijn ook heel behulpzaam. Zo was ik laatst klimop van het huis aan het halen. Een van de overbuurmannen zag dat en stond voordat ik het in de gaten had op de ladder om te helpen. Ook heb ik een heel goed contact met mijn buurvrouw. Ondanks onze verschillen en dankzij onze gedeeltelijk open achtertuin, zijn we goede vriendinnen geworden. We eten zelfs regelmatig samen. Dat maakt het wonen hier nog fijner.”

 

Groot onderhoud in Tivoli

De woningen in Tivoli krijgen een flink opknapbeurt. Iedere woning krijgt nieuwe dakpannen, de dakkapel krijgt een frisse uitstraling, enkel glas in de aluminium kozijnen kan vervangen worden door dubbel glas en keukens, badkamers en toiletten ouder dan vijftien jaar worden vervangen als de bewoner dat wil.   

 

Imke Claassen, senior klantbeheerder bij Woonbedrijf, kent de wijk goed. Ze zegt: “Aan 181 woningen in de Leeuwenstraat en omgeving voeren we onderhoud uit. Zo’n groot onderhoudsproject bereiden we goed voor met de huurders. Hiervoor hebben we informatieavonden georganiseerd en bewoners konden zich aansluiten bij een klankbordgroep zodat ze mee konden praten over het project.”

 

Bewoners kiezen

Schuin tegenover Will werkt Woonbedrijf aan de modelwoning. Hierin zien bewoners alle kleur- en keuzemogelijkheden voor hun eigen woning. Imke legt uit dat huurders zelf keuzes maken. “Iedere huurder krijgt bezoek van de aannemer en een medewerker van Woonbedrijf. In dat gesprek kunnen bewoners zelf kiezen uit de verschillende opties, bijvoorbeeld voor een nieuwe keuken”, zegt Imke.

 

Gerust

Will maakt zich geen zorgen over alle werkzaamheden. “Het wordt me zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Als de badkamer aangepakt wordt, dan kan ik naar de ‘douchewoning’ naast de modelwoning. Bij de vernieuwing van het toilet krijg ik een chemisch toilet en die hoef ik zelfs niet schoon te maken! Ik heb er vertrouwen in dat Woonbedrijf het allemaal goed regelt. Er is een duidelijke planning en veel uitleg. Dat geeft me een gerust gevoel.”

comments powered by Disqus