9 oktober 2017 

Het zou u maar overkomen: brand in huis. Het gebeurde in de Gladiolusstraat, waar een aantal appartementen volledig is uitgebrand. Gelukkig raakte er niemand gewond, maar het was een heftige ervaring voor de bewoners. Daarom geven we u graag tips over hoe u brand kunt voorkomen. En over wat te doen als er toch brand ontstaat.

 

Diny vertelt over de brand in haar appartement in de Gladiolusstraat.

 

Top 3 oorzaken brand in huis

 

 1. Brand in de keuken
  Bijvoorbeeld door vlam in de pan of omdat iemand vergeet dat er iets op het vuur staat. Houd brandbare spullen daarom altijd uit de buurt van het fornuis en maak de afzuigkap regelmatig schoon.
 2. Roken
  Rook niet in bed, daar ontstaan veel branden door. Controleer ook goed of alle sigaretten helemaal uit zijn voordat u de asbak leegt.
 3. Elektrische apparaten
  Bijvoorbeeld de wasdroger, de koelkast, de wasmachine oude tv’s in stand-bystand, de magnetron en de oven. Maak de apparaten dus altijd goed schoon en zet ze altijd uit. Zorg ook dat u steeds het opgevangen stof uit de droger haalt.

Wat te doen bij brand in huis?

 • Sluit de deuren in uw woning
 • Bel 112
 • Waarschuw de buren
 • Ga naar de afgesproken verzamelplaats

 

Wat te doen bij brand bij de buren?

 • Bel 112
 • Blijf binnen in uw woning

 

 

Zo maakt u uw woning veiliger

Het is van levensbelang dat u een seintje krijgt als er brand uitbreekt. Zeker als u slaapt, want dan merkt u de brand niet op. De giftige rook trekt dan de slaapkamer in zonder dat u het merkt. Zorg daarom dat u in elke kamer een rookmelder ophangt. Het is ook belangrijk dat u de weg naar buiten vrijhoudt en dat u CO2-melders, een brandblusser en een blusdeken in huis heeft.

 

Tips van de brandweer

De beste tips tegen brand komen natuurlijk van de brandweer! Kijk bijvoorbeeld eens naar deze hulpmiddelen vol tips:

 

 

 

 

Inboedelverzekering

Sluit altijd een goede inboedelverzekering af. Dat is belangrijk, want deze verzekering vergoedt schade aan uw spullen door brand, inbraak en lekkage. Bijvoorbeeld schade aan uw meubels, behang en vloeren. Woonbedrijf is volgens de wet alleen aansprakelijk voor de kale woning. De muren, het dak, enzovoorts. We zijn ook niet verantwoordelijk voor een vervangende woning.

 

Tip: kies voor een inboedelverzekering die ook het ‘huurdersbelang dekt. Dat betekent dat ook de zaken die u zelf heeft veranderd aan de woning, onder de verzekering vallen. Bijvoorbeeld als u de keuken of badkamer heeft veranderd, een tegelvloer of parketvloer heeft gelegd of een schuurtje of schutting heeft geplaatst. 

 

Lees meer over verzekeringen voor huurders.  

 


 

 

comments powered by Disqus