14 juni 2016 

Tijdelijke huurders Schuttersbosch

’t Schutterke staat middenin Schuttersbosch. Toen het oude, houten huisje van Woonbedrijf vrijkwam, zou het eigenlijk gesloopt worden. In plaats daarvan krijgt het een tijdelijke invulling. Schrijver en fotograaf Inge Vlasman verzamelde foto’s en verhalen van oud-Philipsmedewerkers, renoveerde het huisje en maakte er een bijzondere ontmoetingsplek van.

 

Meer over Schuttersbosch 

 

 

Verhalen van oud-Philipsmedewerkers

De woningen in Schuttersbosch werden na de oorlog gebouwd voor hoger opgeleide medewerkers van Philips. Veel van de eerste bewoners zijn inmiddels vertrokken. Maar een deel van de eerste bewoners woont er nog steeds. Hun verhalen leven dus nog steeds in Schuttersbosch.

 

​​​​ Inge Vlasman in 't Schutterke

Inge Vlasman raakte geïnspireerd door de rijke Philipshistorie in de wijk en besloot hier iets mee te doen. Ze interviewde oud-Philipsmedewerkers en vroeg hen om oude foto’s. Een deel van de geïnterviewde mensen woont nog steeds in Schuttersbosch. Inge verzamelde de mooiste verhalen en foto’s en deze zijn nu te zien in een tentoonstelling in ’t Schutterke. Zo blijft het erfgoed bewaard.

 Benieuwd? Kijk op de website van ’t Schutterke voor de openingstijden!

 

Bekijk meer foto's

 

Bijdrage aan de wijk

’t Schutterke is niet alleen een minimuseum. Het is een ontmoetingsplek en een vorm van sociaal ondernemerschap. Wijkbewoners, maar ook mensen van buiten Schuttersbosch, komen er graag naartoe voor een kopje koffie en om elkaar te ontmoeten. Er zijn zelfs verschillende wijkbewoners die Inge helpen met vrijwilligerswerk.

 

't Schutterke is mede mogelijk gemaakt door het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf.

Bewoner Mia

“Ik woon nu al 26 jaar in Schuttersbosch en ik heb er geen minuut spijt van!” lacht Mia van der Weide. Met haar 97 jaar is ze één van de oudste bewoners. Zo vaak als ze kan is Mia aanwezig bij activiteiten in de buurt. Mia: “Ik ga graag naar ’t Schutterke. Ik vind het gezellig dat er dingen georganiseerd worden.” Mia heeft een bijzondere band met de wijk. “Mijn vader was aannemer voor Philips. Hij heeft meegewerkt aan de bouw van deze wijk”, vertelt Mia trots.

 

 

Tijdelijke huurders

’t Schutterke is een tijdelijke invulling. De houten, Belgische woning werd in de jaren ’50 gebouwd als tijdelijke woning. Inmiddels zijn deze woningen zo oud, dat de levensduur is verstreken. Maar met hulp van sponsors kon Inge de woning opknappen, weer veilig maken en mooi inrichten.

 

Gaandeweg worden alle oude woningen gesloopt. Natuurlijk pas als de huurders zelf de woning verlaten. Een deel van de vrijkomende kavels verkoopt Woonbedrijf. Mensen kunnen dan zelf een woning bouwen in dit groene stukje Eindhoven.

 

Maar tussen het verhuizen van de huurder en de verkoop van een kavel, hoeft deze natuurlijk niet leeg te staan. Als de woning goed genoeg is, zoekt Woonbedrijf er een tijdelijke huurder voor die iets bijdraagt aan de wijk. ’t Schutterke is hier een prachtig voorbeeld van!

 

Meer bijzondere huurders:

Zorgatelier Pinokkio
Betrokken mensen

comments powered by Disqus