17 oktober 2016

Coöptatiepand van Vestide in de Nassaustraat

Eén voor één druppelen ze binnen, de elf bewoners van het coöptatiepand aan de Nassaustraat. Sem huurt een kamer in 'De Nassau'.

 

Wat is een coöptatiepand?

Sem legt uit wat coöptatiepand is. “Verhuist iemand? Dan zorgen wij zelf voor een nieuwe huurder. Als kamers tijdelijk leeg staan, draaien we op voor de kosten van de lege kamer. Daar staat tegenover dat we zonder tussenkomst van Vestide kiezen wie er in ons huis woont.” Vestide is het onderdeel van Woonbedrijf dat verhuurt aan studenten.

 

Befaamde witte das

Alle bewoners zijn lid van het dispuut Audumla. “Leden dragen hun befaamde witte das met trots”, vertelt huisgenoot Martijn. "Ons dispuut is verbonden aan het Eindhovens Studenten Corps (ESC). Kies je naast lidmaatschap van het corps voor een dispuut, dan woon je samen, eet je samen, studeer je samen. We delen veel tradities en zijn vrienden voor het leven.”

 

Huishond BACO

Huishond Jonkheer Barend Constantijn van Nassau (zeg maar BACO) komt een knuffel halen. Martijn: “Sinds ’72 wonen we als dispuut in dit huis en vanaf dat moment is er altijd een huishond geweest.” BACO is de vijfde hond en van zijn vier voorgangers staat de naam nog op de etensbak.

 

 

 

Tradities en puinhoop in De Nassau

Het is tijd voor een rondleiding door ‘De Nassau’. Ondertussen verbazen de heren ons met verhalen over tradities en respect tussen de ‘puinhopen’ van het studentenhuis. Sem: “Elk jaar dat je hier woont, verhuis je een verdieping omhoog. Na vier jaar verhuizen de ouderejaars naar een ander coöptatiepand in de Julianastraat."

 

Ben je blij?

“Op dinsdag eten we altijd samen. De keuken is niet enorm, maar het past. We hebben twee fornuizen en een grote eettafel waar we allemaal aan kunnen zitten. We borrelen wat, de eerstejaars koken voor de rest en we bespreken de week.

 

Maar zeg nooit dat je ‘blij’ bent”, waarschuwt Martijn met een lach. “Want vieren dat je blij bent, doe je samen met vrienden en dat kost je een kratje bier."

 

De koffiekamer

Elke slaapkamer is ongeveer hetzelfde. Mooie, hoge plafonds met ingebouwde hoogslapers en voldoende vloeroppervlakte. We passeren de woonkamer en lopen de trap op naar de koffiekamer.

 

“De koffiekamer is om elkaar een beetje aan de studie te houden”, vertelt Sem. “De eerste die opstaat, zet koffie klaar en maakt de rest wakker. Zo starten we de dag goed, is iedereen op tijd uit bed en fietsen we samen richting de Universiteit of Hogeschool om te studeren.”

 

Onder het genot van een biertje (Martijn: “Want dat hoort er bij!”) luisteren we naar meer enthousiaste verhalen over het huis, de afstudeerborrels, het hockeytoernooi en het dispuutslied… Het is een mooie club heren bij elkaar.

  

comments powered by Disqus