29 maart 2016 

​Schilderen of bingoavond: de vrijwilligers doen het allemaal!

Een koffie-ochtend, knutselmiddag of bingoavond. In Straatkamer Oude Spoorbaan aan de Godfriedstraat in Gestel kan het allemaal. Iedere woensdagmiddag is het knutselmiddag, dankzij de inzet van vrijwilligers Kadija Boubri, Katrien Pijnenburg, Rashida Oualkauid, Bo Romy en Trudy Peeters. Buurten! nam er een kijkje.

 

Sokpoppen en groene dino’s

De Straatkamer is sinds maart 2015 geopend en een ontmoetingsplek geworden voor de hele buurt. Er zijn geen verplichtingen: je kunt ernaartoe als je een afspraak hebt met een organisatie zoals Lumens, Buurtzorg en Zuidzorg, of om andere buurtbewoners beter te leren kennen.

 

Vandaag staat de wekelijkste knutselmiddag op het programma. Na school komen kinderen samen met hun ouders. Eerst wordt er een potje gevoetbald, daarna gaan ze aan de slag. De jongens beschilderen dinosaurussen, de meiden maken popjes van sokken en rijst.

 

Activiteiten in Straatkamer Oude Spoorbaan

Kadija vertelt over de activiteiten in de Straatkamer. “Ik woon zelf al een hele tijd in deze wijk en wil graag wat betekenen voor anderen. Er wonen hier veel jonge kinderen. Het is voor de buurt belangrijk dat er dingen worden georganiseerd, zowel voor kinderen als voor ouderen. Dat zorgt voor een fijne sfeer en voorkomt een hoop overlast.”

 

De Straatkamer is een stuk groter dan de vorige ruimte. Een uitkomst, vindt Kadija. “De ruimte die we van Woonbedrijf hebben gekregen is geweldig, zeker voor onze binnenactiviteiten. Toch hebben we in de achtertuin nog een tent neergezet waar de kinderen kunnen spelen en waar elke week gebruikte kleding wordt verkocht.”

 

Katrien vult aan: “Woonbedrijf helpt ons ook met activiteiten. Zo was hier laatst iemand die kunstzinnige gipsafdrukken maakte met bewoners. Dat was een leuke workshop.”

Knutselmiddag

Katrien legt ons uit hoe de knutselmiddag gaat: “De kinderen komen hier samen met hun ouders, want we zijn geen kinderopvang. We verzinnen elke week weer iets nieuws. Voor de ouders is er altijd koffie of thee. Er komen nu ongeveer 15 kinderen op woensdag. Maar zelfs als er maar twee zouden komen, zouden we doorgaan met de knutselmiddag.”

 

Jaimy van zeven jaar vertelt over de Straatkamer. “Ik ben hier echt ie-de-re woensdag. Ik vind het gewoon leuk om te knutselen. We hebben al kransjes, sneeuwpoppen en hoedjes gemaakt. Maar het leukste vond ik een masker maken. Dat was voor carnaval."

 

Kledingwinkeltje Veur Jouw

Op 20 februari startte het kledingwinkeltje Veur Jouw in de Straatkamer. Op initiatief van een buurtbewoner maakten de vrijwilligers dat samen mogelijk. Kadija: “Iedereen is welkom. Mensen met een verwijzing van organisaties zoals WIJeindhoven, Zuidzorg, Buurtzorg en Lumens mogen de kleding gratis meenemen. Alle anderen betalen een klein bedrag.”

 

Veur Jouw is geopend op maandag en zaterdag van 10:00 uur tot 12:00 uur.

Straatkamer Oude Spoorbaan zoekt versterking

De vrijwilligers hopen dat ze in de toekomst nog meer kunnen organiseren. Zo denken ze erover om in de Straatkamer te gaan koken voor alleenwonenden en gezamenlijk te eten. Rashida: “We hopen steeds meer mensen hiernaartoe te halen. Om gezellig te buurten of mee te helpen. Iedereen is welkom!”

 

Voor informatie over Straatkamer Oude Spoorbaan of om vrijwilliger te worden, kunt u mailen naar: khadija70@hotmail.com

 

comments powered by Disqus