Woensel Supertoll!, bijzondere ontmoetingsplekken en kunst op de gevels. Een aantal voorbeelden van social design in Woensel. Benieuwd? Bezoek de Social Design Spots!

 

Wat is social design?

Woonbedrijf zet social design in voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken in de buurt. De kracht zit in de samenwerking tussen bewoners, organisaties en kunstenaars. Soms gaat het om zichtbare resultaten, zoals een bank, inrichting van een terrein of een lichtobject. Maar soms is het resultaat niet zichtbaar. Dan gaat het bijvoorbeeld om een gevoel van veiligheid en samenhang in de buurt.

 

Het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf stimuleert en faciliteert veel projecten.

 


Woensel Supertoll!

Woensel Supertoll! tolt door de wijk. Bewoners schreven hun wensen voor de buurt en hun drijfveren op een houten plank, die in negen zwermkunstwerken door Woensel waaien. Nu is het klapstuk van drie jaar draaien, wervelen en zwermen helemaal klaar: een Supertoll! bij WoensXL! 

 

Woensel Supertoll! bleek dé manier om met bewoners in gesprek te gaan over kansen, eigen kracht en talenten. Zodat mensen gemakkelijker hun draai kunnen vinden in de veranderende samenleving.

 

 

Waar: Kruispunt Montgomerylaan en WoensXL
Maker: Tijs Rooijakkers

 

Verder lezen: www.woenselsupertoll.nl.

 


Fietsen op de gevel

Er waren te weinig fietsenstallingen in Lijmbeek. Dat leverde overlast op van rondslingerende fietsen. In opdracht van Woonbedrijf bedachten studenten van het St. Lucas een creatieve oplossing, die meteen voor een leuk straatbeeld zorgt! Op verschillende plekken plaatsen we nieuwe beugels.

 

Waar: kopgevel appartementen Metiuslaan en A. van Leeuwenhoeklaan

Maker: Sven Sanders

 


Shared Divisions

Gedeelde afscheiding is een verzameling van concepten. De ideeën zoomen in op de ruimte, lijnen en punten van contact tussen twee of meer verschillende families die naast elkaar wonen. Er is gekeken naar bijvoorbeeld tuinen en onderdelen van de architectuur die het contact tussen buren in de weg staan of juist versterken.

 

Ook wordt er gekeken naar oplossingen die voor meer verbinding tussen buren kunnen zorgen. En zo de leefbaarheid en sfeer in de wijk te verbteren. Kleine ingrepen met een groot effect. Lijmbeek is hier een mooie buurt voor, omdat het echt een multiculturele wijk is.

 

Van de ideeën is een catalogus gemaakt, die te zien is in De Social Design Straat tijdens de DDW16.

 

Waar: Lijmbeek

Maker: Marica De Michele

 


Nieuwe buren 

Vluchtelingen die in Nederland een verblijfstatus krijgen, worden vergunninghouders genoemd. Woningcorporaties, zoals Woonbedrijf, moeten zorgen dat zij een huis krijgen. Maar we willen hen ook graag helpen een leven op te bouwen in Nederland.

 

Gemeenten, zorg- en hulporganisaties en bedrijven ondersteunen de integratie van deze nieuwe Nederlanders. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, opleiding, woning en werk. Maar ook buurtbewoners kunnen helpen. Ontwerpers Tove en Kaila onderzoeken hoe zij ontmoetingen tussen 'oude' en 'nieuwe' wijkbewoners kunnen stimuleren en welke rol Woonbedrijf daarin kan spelen.

 

 

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Makers: Tove Elfferich en Kaila Vreeken, studenten Design Academy Eindhoven

 


Better immigrant, Best immigrant

Studenten Sterre en Nicoletta bedachten het concept Better Immigrant Best Immigrant: een soort stoomcursus voor hoe iemand de beste immigrant kunt worden. Hiervoor stelden de studenten een handleiding op, met alles over het leven in Nederland: waar te wonen, hoe te kleden, wat te lezen, hoe te denken, wie lief te hebben, enzovoorts.  

 

Daarna wordt de voortgang getest met het spel 'Go Dutch, the Wild Goose Chase'. Het boek en spel dagen uit de beste immigrant te worden.

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Makers: ​Sterre Boessen en Nicoletta Panna, studenten Design Academy Eindhoven

 


KunstRoute65 

KunstRoute65 organiseert laagdrempelige activiteiten voor ouderen op het gebied van design, creatieve technologie en urban culture. Zo betrekken we hen bij de wereld van nu. Dat is voor henzelf fijn, maar ook voor alle organisaties om hen heen. We werken hiervoor samen met organisaties als DDW, MU, STRP en Mad Skills. We dagen hen uit programma’s te ontwikkelen voor deze ‘nieuwe’ doelgroep.

 

De laatste twee jaar gingen we al op bustour. Vervolgens konden de deelnemers zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een workshop 3D-printen. Er worden steeds nieuwe activiteiten georganiseerd.

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Maker: Shirley Hendrikse  

 


 Licht op Lijmbeek

Woonbedrijf vroeg de bewoners van Lijmbeek om ideeën waardoor hun flats een andere uitstraling zouden krijgen. De wedstrijd ‘Het beste idee van Lijmbeek’ werd gewonnen door Mervyn Dreesen, die een oplossing bedacht om de gebouwen te verlichten. Rekening houdend met de mening van bewoners, kwam een bijzonder lichtproject tot stand met 25 bewegende lichtcomposities. Ervaar het kleurenspel als een prettige achtergrond, of ga er rond zonsondergang eens goed voor zitten. 

 

Waar: Nieuwlandstraat, De Sitterstraat, Swammerdamstraat, Van Swindenstraat, Kraijenhoffstraat
Maker: bewoners van Lijmbeek, Mervin Dreesen en Mels Dees

 

Lees meer over Licht op Lijmbeek.

 


Een Blondeelpad om trots op te zijn!

Het Blondeelpad was geen fijne plek. Er lag veel hondenpoep en de dichte begroeiing maakte het erg onoverzichtelijk. Bewoners vonden het pad zelfs onveilig, omdat hangjongeren er overlast veroorzaakten. Daarom gingen Woonbedrijf, bewoners en designers samen aan de slag. Samen maakten zij er een gezellige ontmoetngsplek van. Een samensmelting van spelende kinderen, het hart van de wijk. Nu is het Blondeelpad een plek om trots op te zijn! 

 

Waar: Blondeelpad
Makers: Studio Papa's en bewoners

 

Verder lezen: bewoners vertellen over het Blondeelpad.

 


DNA Sonseweg

De bewoners van de Sonseweg vonden de gevels van hun woningen kaal en weinig aansprekend. Samen met een designer en Woonbedrijf gaven ze er meer kleur aan. De gevels kregen een moderne uitstraling en de bewoners bouwden fijne contacten op. De gevels laten zien wat de bewoners beweegt en bezighoudt, uitgedrukt in het DNA van de Sonseweg. 

 

Waar: Sonseweg
Maker: Bianca van Rooij

 


Ontmoetingsplekken Mechelenlaan 

 

 

Ter ere van het veertigjarig bestaan van ontmoetingscentrum Vivaldi en het vijfjarig bestaan van de bewonerscommissie werden door de bewoners zelf bijzondere ontmoetingsplekken gemaakt: drie designbankjes en een wandschildering.

 

Waar: Mechelenlaan
Maker: Peli Design en Jan de Natris

 


(On)breekbaar in Vaartbroek (niet te bezoeken)

Het JC in Vaartbroek is een plek waar kwetsbare vrouwen en kinderen wekelijks samenkomen. Zij ondernemen vanalles samen en zetten zo stappen. Bijvoorbeeld dankzij (On)breekbaar. Eerst gingen zij met elkaar in gesprek over kwetsbaarheid en kracht. Daarna maakten zij kistjes waarin zij laten zien wat kwetsbaarheid voor hen betekent. Een mooi project, dat hen hielp de eigen kracht te vinden.

 

 

 

Waar: Vaartbroek

Makers: Yvette van Kessel, Corien Koning en Jeannette Claessen

 


Artspace Flipside

Woonbedrijf stelt lege (bedrijfs-)panden beschikbaar, die op herontwikkeling wachten, aan pas afgestudeerde designers in Eindhoven. In de oude bibliotheek in Vaartbroek huist nu Artspace Flipside, een kunstenaarscollectief met 14 atelierruimtes, een dansschool voor Oosterse dans en een kickboksschool voor meiden.

 

Waar: Tarwelaan 56
Maker: Artspace Flipside

 


Elf13 

De Pastoor van Arskerk is helemaal verbouwd. Het is geen kerk meer, maar een belangrijke plek in de wijk, waar allerlei organisaties in zitten. Zoals een huisarts, tandarts en zorginstanties. Bewoners zijn er altijd welkom. Twee kunstwerken in deze bijzondere kerk sieren het gebouw: een glaskunstwerk van Willeke Smeijers en een rad met de Van Abbepenning van Rocco Verdult.

 

Tijdens de verbouwing was hier nog een Social Design Spot te bewoneren. Er stond een infokastje, die de omgeving steeds nieuwe informatie gaf over de verbouwing.

 

Waar: Sint Philomenastraat 11/13
Makers: Willeke Smeijers, Rocco Verdult

 


Kwiekroute Den Eerdbrand

Een beweegroute met symbolen, ontwikkeld door en voor senioren. 

 

Waar: achteringang zorgcentrum den Eerdbrand, Noordzeelaan

Maker: Denovo Design

 


Boombank Rapenland

De grote renovatie van de wijk Rapenland werd in 2013 afgesloten met het maken van een ontmoetingsplek in de tuin van steunpunt De Raap. Kinderen uit de buurt maakten teksten en tekeningen rond het thema ‘contact en ontmoeten’.

 

Waar: tuin De Raap, Thorvaldsenlaan 49
Maker: Miranda van der Zandt

 


Richtingaanwijzers en zitbank 

In Hemelrijken wonen veel internationale studenten en kenniswerkers, die tijdelijk in Eindhoven wonen. In 2013 kreeg het binnenterrein een opknapbeurt, met een zitbank en richtingaanwijzers met verwijzing naar andere universiteitssteden. Dit geeft het binnenterrein een betere uitstraling en geeft het internationale karakter aan van de buitenlandse studenten en kenniswerkers die hier tijdelijk wonen. 

 
Waar: Binnenterrein Hemelrijken / Dr. Joop den Uylstraat
Maker: Ellen Brouwers

 


Gedichten Kronehoef

Om het belang van de relatie tussen de basisschool en de wijk te benadrukken, werd er een gedichtenwedstrijd georganiseerd. Het winnende gedicht is van Muhammed Said en heet 'Samen koffiedrinken'. Deze is nu te zien op de gevels. ‘Samen koffiedrinken’ is een symbool van saamhorigheid.

 

Waar: hoek de Van Thienenlaan en Th. Vicidorstraat

Maker: Lieke van Duist en kinderen van basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad

 


De Wachters

Bewoners gaven aan dat ze zich wel eens onveilig voelden in de omgeving. Stichting Atelierdorp heeft de ‘Wachters’ bedacht. De ‘Wachters’ zijn fantasiedieren die bij de voordeur staan en bewoners ‘begroeten’ bij thuiskomst.

 

Waar: Menno van Coehoornlaan

Maker: Stichting Atelierdorp (Nacho Carbonell)


Herinrichting Hendrikstaete (niet open voor publiek)

In 2009 was het nieuwe seniorencomplex Hendrikstaete klaar. Maar de centrale entreehal bleek een klankkast te zijn. De bewoners hadden behoefte aan stoeltjes en meer sfeer. Daar is voor gezorgd. De wanddecoratie en stoeltjes zorgen ervoor dat bewoners elkaar hier kunnen ontmoeten en bijvoorbeeld kunnen wachten op een taxi.
 

Waar: Hendrik de Keyzerlaan 29-47

Maker: Stichting Atelierdorp

 


Designobjecten in algemene ruimtes Boschdijk (niet open voor publiek)

Voormalig kantoorpand aan de Boschdijk 149-155 is omgebouwd tot 46 zelfstandige woonruimtes voor buitenlandse studenten en kenniswerkers. Onder de bewoners was er weinig contact en ze kenden elkaar nauwelijk. Daarom werd er in 2011 in elke centrale hal op elke verdieping een object geplaatst om er een ontmoetingsplaats van te maken. 

 

Waar: Boschdijk 149 t/m 155

Maker: Amalia Desnoyers en Oriane Dechery

 


  

comments powered by Disqus