Een kas gemaakt van oude kozijnen uit een renovatie bijvoorbeeld. Of LangLeveLakerlopen. Een aantal voorbeelden van social design in Tongelre. Benieuwd? Bezoek de Social Design Spots!
 

Wat is social design?

Woonbedrijf zet social design in voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken in de buurt. De kracht zit in de samenwerking tussen bewoners, organisaties en kunstenaars. Soms gaat het om zichtbare resultaten, zoals een bank of een lichtobject. Maar soms is het resultaat niet zichtbaar. Dan gaat het bijvoorbeeld om een gevoel van veiligheid en samenhang in de buurt.
 
Het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf stimuleert en faciliteert veel projecten.

 

Tip: bekijk meteen de duurzame projecten in Geestenberg!

 


Kas van oude kozijnen Geestenberg

Van Geestenberg naar de Dutch Design Week, naar PIT040… en weer terug naar Geestenberg! Expeditie Kozijn continues. De kas gemaakt van oude kozijnen wordt teruggebracht naar de wijk, en is daar nu een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners met groene vingers.

 

Waar: Urkhovenseweg
Makers: bewoners Geestenberg

 

Lees meer over Expeditie Kozijn.

 


Stroompunt

Bewust omgaan met water in en om de woning en wijk. Studenten van de Design Academy Eindhoven zijn de wijk ingegaan om bewoners bewust te maken van het gebruik en verbruik van water in de woning, maar ook in de woonomgeving.

 

Te zien tijdens de Dutch Design Week. Woonbedrijf organiseert dan De Social Design Straat in haar kantoor aan Wal 2 in Eindhoven. Kom kijken tussen 22 en 30 oktober!

 


LangleveLakerlopen

Voor de wijkvernieuwing in Lakerlopen zijn 311 woningen gesloopt. Nieuwe buurtbewoners hebben hun eigen karaktereigenschappen, wensen en belevingen bij hun woning en de wijk verwoord. Die zijn verwerkt in een DNA-wijkmuur. De bewoners kregen een huissierraad met hun eigen DNAwoorden. Deze RVS bordjes hangen ook op de muur. 

 

Waar: Kempensebaan 57
Maker: Wijkwiskunde

 


Nieuwe buren 

Vluchtelingen die in Nederland een verblijfstatus krijgen, worden vergunninghouders genoemd. Woningcorporaties, zoals Woonbedrijf, moeten zorgen dat zij een huis krijgen. Maar we willen hen ook graag helpen een leven op te bouwen in Nederland.

 

Gemeenten, zorg- en hulporganisaties en bedrijven ondersteunen de integratie van deze nieuwe Nederlanders. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, opleiding, woning en werk. Maar ook buurtbewoners kunnen helpen. Ontwerpers Tove en Kaila onderzoeken hoe zij ontmoetingen tussen 'oude' en 'nieuwe' wijkbewoners kunnen stimuleren en welke rol Woonbedrijf daarin kan spelen.

 

 

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Makers: Tove Elfferich en Kaila Vreeken, studenten Design Academy Eindhoven

 


Better immigrant, Best immigrant

Studenten Sterre en Nicoletta bedachten het concept Better Immigrant Best Immigrant: een soort stoomcursus voor hoe iemand de beste immigrant kunt worden. Hiervoor stelden de studenten een handleiding op, met alles over het leven in Nederland: waar te wonen, hoe te kleden, wat te lezen, hoe te denken, wie lief te hebben, enzovoorts.  

 

Daarna wordt de voortgang getest met het spel 'Go Dutch, the Wild Goose Chase'. Het boek en spel dagen uit de beste immigrant te worden.

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Makers: ​Sterre Boessen en Nicoletta Panna, studenten Design Academy Eindhoven

 


Theemobiel 

In Doornakkers maakten bewoners samen met de Cultuurnomaden een theemobiel, waarmee ze mensen uitnodigen op Burenthee. Kinderen kweken theeplanten en er worden verrassende theemixen gemaakt. De Theemobiel wordt ingezet tijdens allerlei activiteiten in de buurt, die bewoners samen organiseren.

 

Waar: Doornakkers

Makers: Cultuurnomaden en bewoners

 


Voetbalkooi bij Vlinderflats (nog niet te bezoeken)

​De kinderen in de Vlinderflats voetballen vaak op een grasveld bij de flats. Maar de ballen vliegen de weg op of bonken tegen de muren. Daarom wilden de kinderen graag een hek om het veld. Samen met de kinderen bouwen we een grote houten arena. Deze wordt helemaal dicht, zodat het hek echt stevig en veilig is.

 

We betrekken zoveel mogelijk kinderen, ouders en andere buurtbewoners bij het project. Bijvoorbeeld door drie workshops te organiseren: bouwen, totempalen maken en graffity.

 

Waar: Vlinderflats in Tongelre

 


Social& (wordt niet meer georganiseerd)

Dit evenement had verschillende creatieve workshops, tentoonstellingen en lezingen op het gebied van social design in Doornakkers. Het liet de visie op social design in Eindhoven zien en studies naar nieuwe manieren van samenleven voor 60-plussers, jongeren en communities in leegstaande gebouwen. Wederzijdse zorg staat daarbij centraal. Ook waren er resultaten te zien van studio NERU (NEderland RUsland atelier), masterclasses en Summercourse met Russische studenten en stagiaires. 

 

Makers: Cornerspot & Vitalis Berckelhof, Brabant Academy in samenwerking met Woonbedrijf en gemeente

 


 

comments powered by Disqus