​Van het Drents Dorp Hoofdkwartier vol intiatieven van bewoners tot kleine projecten als een muurschildering. Een aantal voorbeelden van social design in Strijp. 
 

Wat is social design?

Woonbedrijf zet social design in voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken in de buurt. De kracht zit in de samenwerking tussen bewoners, organisaties en kunstenaars. Soms gaat het om zichtbare resultaten, zoals een bank, inrichting van een terrein of een lichtobject. Maar soms is het resultaat niet zichtbaar. Dan gaat het bijvoorbeeld om een gevoel van veiligheid en samenhang in de buurt.
 
Het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf stimuleert en faciliteert veel projecten.

 


Drents Dorp Hoofdkwartier

Een bijzondere plek in Strijp: Drents Dorp Hoofdkwartier, onder het Strijps Bultje. Ontwerper Piet Hein Eek heeft het gebouw ontworpen. Bewoners organiseren er van alles, zoals etentjes met elkaar en Het Ongemakkelijk Diner.

 

Lees meer over de Drents Dorp Angels

Lees meer over het Ongemakkelijk Diner

 

Dutch Design Week 2016

Net als eerdere jaren, organiseren bewoners een expositie in het Drents Dorp Hoofdkwartier tijdens de Dutch Desgn Week 2016. Ze kregen steun van profesisonele designers. Verwacht mooie en persoonlijke werken en verhalen.

 

Dit jaar kunt u voor het eerst de schuilkelder in het Strijps Bultje bezoeken. Deze atoomschuilkelder in het viaduct, gebouwd in de jaren zestig voor de directeuren van Philips, was altijd gesloten voor publiek en was tot voor kort zelfs illegaal bewoond. In de schuilkelder maakt u kennis met de ‘onderbuik’ van de Drents Dorpenaren. Elk half uur vindt er een rondleiding plaats. 

 

Waar: Drents Dorp Hoofdkwartier, onder het Strijps Bultje, Beukenlaan

Makers: bewoners Drents Dorp

 


Huisregels om blij van te worden

De bewoners van de Johannes Buijslaan en de Tellegenstraat noemden de gangen onder hun flat ‘de catacomben’. Zij wilden de gemeenschappelijke ruimtes graag opknappen en vertellen over normen en waarden zonder de strenge verbodsborden. Tijdens verschillende bijeenkomsten gingen bewoners met elkaar in gesprek over normen en waarden, thema, stijl en kleur.

 

Vervolgens vertaalde ontwerpster Miranda van der Zandt de uitkomsten in concrete ontwerpen, waar de bewoners meteen enthousiast over waren. Onder begeleiding van Miranda, en samen met medewerkers van Woonbedrijf, gingen bewoners zelf aan de slag. Met rollers, kwasten, verf en sjablonen stonden de ontwerpen binnen een paar uur op de muren!

 

 

De gangen zijn niet te bezoeken. Maar in De Social Design Straat tijdens DDW16 is er wel vanalles te zien over dit bijzondere project!

 

Waar: Johannes Buijslaan en Tellegenstraat

Makers: Miranda van der Zandt en bewoners

 

Lees meer over deze creatieve huisregels.

 


Buurtontmoetingsplek 't Koffiehuisje

Een groep bewoners uit Philipsdorp heeft het initiatief genomen voor een ontmoetingsplek in Philipsdorp. Een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen ondernemen. De buurtbewoners zijn enthousiast over het idee en de vergunning wordt aangevraagd.

 

De bewoners hebben een bijzondere plek gekozen: de voormalige Etos-winkel aan de De Jonghlaan 32. Dit was de eerste Etos-winkel in Nederland en door Philips opgericht voor de bewoners van Phlipsdorp in het begin van vorige eeuw. Een plek vol historie én een mooie plek voor de toekomst. Want de plek is ideaal om Philipsdorp, Hartje Eindhoven en Strijp-S met elkaar te verbinden.

 

Waar: De Jonghlaan 32

Makers: Suzanne van Leur, Frank Bloem, Feije Oosterhof, Joris Hoogstede en Loes Hermes

 

Eetlokaal de Buurtkeuken & het Koffiehuisje tijdens de DDW

De oude Etos-winkel gaat terug in de tijd tijdens de Dutch Design Week! Drie dagen lang kunt u er genieten van koffie met iets lekkers, lunch, diner en de nostalgische sfeer. Want alles is in de sfeer van de jaren '20. Komt u ook proeven van de Philiprak? U bent welkom op 28, 29 en 30 oktober.

 

Meer informatie en reserveren.

 


Nieuwe buren 

Vluchtelingen die in Nederland een verblijfstatus krijgen, worden vergunninghouders genoemd. Woningcorporaties, zoals Woonbedrijf, moeten zorgen dat zij een huis krijgen. Maar we willen hen ook graag helpen een leven op te bouwen in Nederland.

 

Gemeenten, zorg- en hulporganisaties en bedrijven ondersteunen de integratie van deze nieuwe Nederlanders. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, opleiding, woning en werk. Maar ook buurtbewoners kunnen helpen. Ontwerpers Tove en Kaila onderzoeken hoe zij ontmoetingen tussen 'oude' en 'nieuwe' wijkbewoners kunnen stimuleren en welke rol Woonbedrijf daarin kan spelen.

 

 

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Makers: Tove Elfferich en Kaila Vreeken, studenten Design Academy Eindhoven

 


Better immigrant, Best immigrant

Studenten Sterre en Nicoletta bedachten het concept Better Immigrant Best Immigrant: een soort stoomcursus voor hoe iemand de beste immigrant kunt worden. Hiervoor stelden de studenten een handleiding op, met alles over het leven in Nederland: waar te wonen, hoe te kleden, wat te lezen, hoe te denken, wie lief te hebben, enzovoorts.  

 

Daarna wordt de voortgang getest met het spel 'Go Dutch, the Wild Goose Chase'. Het boek en spel dagen uit de beste immigrant te worden.

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Makers: ​Sterre Boessen en Nicoletta Panna, studenten Design Academy Eindhoven

 

Het Glaspaviljoen

Bewoners van SAS-3, SPACE-S, en van woongebouwen Anton en Gerard bouwden samen aan een multifunctionele ruimte op Strijp-S, tussen Anton en Area 51. Het paviljoen is gemaakt van hergebruikte materialen, zoals houten kozijnen uit het renovatieproject Geestenberg van Woonbedrijf. Bewoners gebruiken het paviljoen sinds 2014 als ontmoetingsruimte, waar allerlei activiteiten worden gereserveerd.

 

In eerdere jaren werden er tijdens de Dutch Design Week exposities georganiseerd.

 

Waar: Ketelhuisplein

Makers: bewoners van Strijp-S

 


Domestic Landscapes 2.0 (niet meer te bezoeken)

Fotograaf Bert Teunissen fotografeerde de woonsituaties van een aantal bewoners in Philipsdorp voor en na de renovatie van hun woning. Hiervan is een expositie gemaakt, die tijdens de Dutch Design Week 2013 te zien was.

 

Lees meer over Domestic Landscapes 2.0

 


Verhaal van de Barrier (niet te bezoeken)

Ontwerper Rocco Verdult vroeg bewoners uit de wijk Barrier om een zin te formuleren die volgt op de zin van een vorige bewoners. Zo ontstaat er een verhaal, waar iedereen een eigen wending aan kan geven.

 

Benieuwd?

Bekijk hier het Verhaal van de Barrier!

 


Het Atelier (niet zomaar te bezoeken)

Vestide, onderdeel van Woonbedrijf, verhuurt deze kamers aan studenten van Design Academy Eindhoven of studenten van TU/e Industrial Design en Bouwkunde. De werkruimtes/ateliers zijn bestemd voor startende designers. 

 

Waar: Lijsterbesstraat 21 t/m 155
Maker: Odeon Architecten

 


Muurschildering in entreehal (alleen vanaf buiten te zien)

De bewoners van de seniorenwoningen aan de Zevenaarlaan wilden graag de entreehal opfleuren.Dat is gelukt, met een mooie muurschildering die rustig van kleur is én gezelligheid biedt.  

 

Waar: Zevenaarlaan 31 t/m 73

Maker: Eefje Manders van Het Sfeer-Atelier

 


Raambekleding (alleen van buiten te zien)

In de entreehal van dit nieuwe appartementencomplex is altijd licht aan. De bewoners van de woningen om het gebouw heen, hadden daar last van. Dus zochten we een goede oplossing, voor de bewoners van de appartementen én van de woningen in de buurt. Nu wordt het licht voor een groot deel tegengehouden door speciaal ontworpen raamfolie. Een mooie én fijne oplossing! 

 

Waar: van Maanenstraat 2 t/m 20 (2e en 3e verdieping)

Maker: Wim Doreleijers

 


 

comments powered by Disqus