't Schutterke, ruilkastjes van hergebruikt bouwmateriaal en frisse, nieuwe hekwerken. Een aantal voorbeelden van social design in Stratum. 
 

Wat is social design?

Woonbedrijf zet social design in voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken in de buurt. De kracht zit in de samenwerking tussen bewoners, organisaties en kunstenaars. Soms gaat het om zichtbare resultaten, zoals een bank, inrichting van een terrein of een lichtobject. Maar soms is het resultaat niet zichtbaar. Dan gaat het bijvoorbeeld om een gevoel van veiligheid en samenhang in de buurt.
 
Het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf stimuleert en faciliteert veel projecten.

 


't Schutterke

Schuttersbosch zit vol Philipshistorie. Maar de oude, houten woningen die vrijkomen, moeten afgebroken worden om plaats te maken voor nieuwe woningen. Met het vertrek van de oude huurders leek ook het sociale contact te verdwijnen. Inge Vlasman, schrijver en fotograaf, vroeg daarom aan Woonbedrijf of er een huisje bewaard mocht blijven om er de verhalen van het Schuttersbosch te vertellen.

 

Een oud Belgisch huisje werd verbouwd tot tentoonstellingsruimte en ontmoetingsplek. Maandelijks is er een koffiemiddag voor de buurt en het verhalenmuseum is wekelijks open. Zo vergroot 't Schutterke de sociale samenhang in Schuttersbosch.

 

Waar: Rendierveld 40

Maker: Inge Vlasman

 

Lees meer over 't Schutterke.

 

Tentoonstelling tijdens DDW

Tijdens de Dutch Design Week organiseert Woonbedrijf De Social Design Straat. Deze tentoonstelling in ons kantoor laat allerlei projecten in onze wijken zien waar social design een rol speelt. De tentoonstelling van 't Schutterke verplaatst dan tijdelijk naar deze tentoonstelling.

 

Waar: kantoor Woonbedrijf, Wal 2 in Eindhoven
Wanneer: van 22 tot 30 oktober

 

Kijk voor voor meer informatie op www.schutterke.nl.

 


Nieuw leven in Schuttersbosch

Een deel van de oude woningen in Schuttersbosch staat er nog. Mensen wonen er nog steeds graag, al lijken de woningen te oud. Twee architecten gingen aan de slag met een nieuwe toekomstvisie voor dit cultureel erfgoed. Met landschappelijk, architectonisch en maatschappelijk besef transformeren zij de woningen tot ingetogen boshuisjes die recht doen aan de plek. Daarvoor zijn ze ook in gesprek gegaan met de bewoners.

 

De vernieuwde ‘Belgische Woning’ is een groeihuis in optimale conditie. Er is een basishuis, waaraan allerlei uitbreidingen kunnen worden toegevoegd. Zoals een uitbouw voor extra kamers, een dakkapel en een patio. De geschiedenis blijft bewaard en tegelijk zijn de woningen helemaal klaar voor de huidige economische tijd én voor de toekomst.

 

 

 

In De Social Design Straat tijdens de DDW16 is er meer te zien over dit project!

 

Waar: Schuttersbosch

Makers: Jochem Heijmans, Machiel Spaan en Robert Wiering

 


Bijzondere buren

Bewoners uit Burghplan voelden zich onveilig, maar veel onveiligheid was er niet volgens de cijfers. Waar komt dat gevoel dan vandaan? Woonbedrijf en Studio 1:1 vroegen het aan de bewoners. We zoomden in op mensen in de wijk en hun verhaal. En we keken naar de grotere maatschappelijke vraagstukken.

 

Een deel van het onveiligheidsgevoel werd veroorzaakt door buren met een psychische stoornis. De oplossing? Door de wijk goed te informeren over ‘bijzondere buren’, neemt het gevoel van onveiligheid af, zo bleek.

 

Kom naar De Social Design Straat tijdens de DDW16 om meer van dit project te zien!

 

Waar: Burghplan

Maker: Studio 1:1

 


Designing out crime 

Een mooie samenwerking tussen Woonbedrijf, bewoners en drie afstudeerders aan de opleiding Industrial Design aan de TU/e! Bewoners van het appartementengebouw aan de Caspar Netscherstraat voelden zich onveilig. Student Joch Jansz onderzocht de oorzaak. En hij ontwierp een interactief systeem dat bewoners eraan herinnert de deuren te sluiten en die insluipers afschrikt.

 

Dat project was een succes. Dus sloten studenten Tom Raijmakers en Erik te Molder aan om verder te gaan. Eerst werd er nieuw hang- en sluitwerk geïnstalleerd, er werd een dynamisch lichtplan bedacht voor de gang met bergingen en de galerijen en er werden afbeeldingen op de muren gemaakt. Het lichtplan zorgt voor een duurzame en sociale manier van verlichten. Extra mooi: het plan is in meerdere gebouwen van Woonbedrijf te gebruiken!

 

Het gebouw is niet toegankelijk om het resultaat te bekijken. Maar in De Social Design Straat tijdens de DDW16 kunt u meer zien van het project!

 

Waar: Caspar Netscherstraat

Makers: Joch Jansz, Tom Raijmakers en bewoners Caspar Netscherstraat

 


Ruilkastjes

Afval hoeft geen afval te zijn. Als je er op een andere manier naar kijkt, zie je nieuwe kansen. In Tivoli kwam er bij het groot onderhoud veel afvalmateriaal vrij. Met de houten vloerplanken, dakpannen, metaal, glas en kozijnen werd een mooi nieuw product gemaakt: de door de bewoners bedachte ruilkasten voor boeken, planten of gevonden voorwerpen. 

 

Waar: Berenstraat 19
Maker: Conor Trawinski, De Buurtfabriek en buurtbewoners

 


Nieuwe buren 

Vluchtelingen die in Nederland een verblijfstatus krijgen, worden vergunninghouders genoemd. Woningcorporaties, zoals Woonbedrijf, moeten zorgen dat zij een huis krijgen. Maar we willen hen ook graag helpen een leven op te bouwen in Nederland.

 

Gemeenten, zorg- en hulporganisaties en bedrijven ondersteunen de integratie van deze nieuwe Nederlanders. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, opleiding, woning en werk. Maar ook buurtbewoners kunnen helpen. Ontwerpers Tove en Kaila onderzoeken hoe zij ontmoetingen tussen 'oude' en 'nieuwe' wijkbewoners kunnen stimuleren en welke rol Woonbedrijf daarin kan spelen.

 

 

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Makers: Tove Elfferich en Kaila Vreeken, studenten Design Academy Eindhoven

 


Better immigrant, Best immigrant

Studenten Sterre en Nicoletta bedachten het concept Better Immigrant Best Immigrant: een soort stoomcursus voor hoe iemand de beste immigrant kunt worden. Hiervoor stelden de studenten een handleiding op, met alles over het leven in Nederland: waar te wonen, hoe te kleden, wat te lezen, hoe te denken, wie lief te hebben, enzovoorts.  

 

Daarna wordt de voortgang getest met het spel 'Go Dutch, the Wild Goose Chase'. Het boek en spel dagen uit de beste immigrant te worden.

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Makers: ​Sterre Boessen en Nicoletta Panna, studenten Design Academy Eindhoven

 


KunstRoute65 

KunstRoute65 organiseert laagdrempelige activiteiten voor ouderen op het gebied van design, creatieve technologie en urban culture. Zo betrekken we hen bij de wereld van nu. Dat is voor henzelf fijn, maar ook voor alle organisaties om hen heen. We werken hiervoor samen met organisaties als DDW, MU, STRP en Mad Skills. We dagen hen uit programma’s te ontwikkelen voor deze ‘nieuwe’ doelgroep.

 

De laatste twee jaar gingen we al op bustour. Vervolgens konden de deelnemers zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een workshop 3D-printen. Er worden steeds nieuwe activiteiten georganiseerd.

 

Waar: te zien in De Social Design Straat

Maker: Shirley Hendrikse  

 


Window Shopper (niet meer te bezoeken)

Geen dichtgetimmerde ramen die een nare sfeer geven in de wijk, maar een vrolijk verlichte straat met interactieve etalages. Een mooie oplossing voor de Kamperfoeliaan! Want de woningen moesten gesloopt worden om ruimte te maken voor het vernieuwde Boulevard Zuid, met nieuwe woningen en een uitbreiding van het winkelcentrum.

 

In plaats van de woningen dicht te timmeren tot de sloop, vroegen we oud-bewoner Ard Jacobs hier iets voor te verzinnen. Dat werd de Window Shopper, met een knipoog naar het vernieuwde winkelcentrum. Verschillende winkeliers maakten een etalage in een leegstaande woning. Dankzij de Window Shopper bleef de buurt levendig, veilig en ook voor de laatste bewoners een prettige plek.

 

 

Waar: Kamperfoelielaan

Wie: Ard Jacobs 

 

Bekijk het fotoalbum van de Window Shopper.

 


Natuurspeeltuin in Burghplan

Een veldje in de buurt was al jaren leeg, in afwachting van nieuwe plannen. Zonde van de ruimte. Daarom hebben 15 bewoners, 7 kinderen, een ontwerper en Lumens het veld samen ingericht als speelplek en moesttuin. Een fijne plek waar kinderen veilig kunnen spelen en bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

 

Het plan gaat uit van tijdelijkheid en verplaatsbaarheid. Als er uiteindelijk toch wordt gebouwd op het veldje, kunnen de speelelementen ergens anders weer gebruikt worden.

 

Waar: hoek Moreelselaan en Saenredamstraat

Wie: Wikke Peters en buurtbewoners

 

Lees meer over deze speeltuin in Burghplan.

 


Circulaire Fabriek (niet meer te bezoeken)

Woonbedrijf organiseerde tijdens de Dutch Design Week 2015 de Circulaire Fabriek. Acht talentvolle designers lieten zien hoe zij slim, duurzaam en verantwoord omgaan met gebruikte materialen, zoals cv-ketelonderdelen en raamkozijnen. Laat social design je inspireren voor ontmoetingen in je buurt. Er is een speciale fabriekswinkel met leuke koopjes en er zijn dagelijkse factory tours. Inspirerend en spannend.

 

Lees alles over de Circulaire Fabriek.

 


Graffity-kunst op stroomhuisje Burghplan

Een stroomhuisje in Burghplan werd regelmatig bespoten met graffity door zogenaamde ‘wildspuiters’. Dat zag er onverzorgd uit en was niet goed voor het gevoel van veiligheid. Bewoners vroegen of hier iets aan gedaan kon worden.

 

Dat werd graffity-kunst. Kinderen van basisschool Beppino Sarto maakten het ontwerp. Daarna voerde een echte grafitty-artist hun ontwerp uit. Het resultaat: een fleurig blokje met als thema: een goeie buurt!   

 


Hekwerk rond nooduitgang

Het herkwerk rond de uitgang zorgt voor veiligheid. Toen de hekken in 2011 vervangen moesten worden, is er gekozen voor een hekwerk met een frisse, veilige en ingetogen constructie die past binnen het thema 'groen'. Zo sluit het hekwerk mooi aan op andere maatregelen in de buurt die zorgen voor een veilige en prettig groene leefomgeving!

 

Waar: zijgevel van de woningen aan de Moreelselaan en de Casper Netscherstraat (Hedastraat)

Maker: Studio Maatwerk

 


 

comments powered by Disqus